Igrao sam: Renowned Explorers: The Emperor's Challenge & More To Explore DLC


Renowned Explorers je jedan od najzanimljivijih naslova kojima sam se posvetio u posljednje vrijeme. Štaviše, igra je to kojoj sam posvetio i najviše svog slobodnog vremena u posljednjem periodu. U pitanju je zanimljiva kombinacija nekoliko žanrova koja ponajviše podsjeća na unikatnu igru na ploči. Sa svojim tročlanim timom trebate preživjeti pet ekspedicija na kojima skupljate rijetke predmete i osvajate poene, u cilju zauzimanja prvog mjesta na top listi istraživača. U maniru igara na ploči, pomjerate se po tabli i na svakom polju susrećete sa različitim izazovima čija razrješenja nose mnogobrojne ishode. Taj aspekt igre ima dašak interaktivnih knjiških avantura kakve su one iz serijala Fighting Fantasy jer pored izbora puta kojim želite kročiti, imate mogućnost da učestvujete i u borbama koje su rezultat vaših izbora.

Borba je nevjerovatno šarmantna: Renowned Explorers formulu strategije na poteze dodatno usložnjava zanimljivim sistemima raspoloženja i napada baziranih na pravilima dječije igre kamen, papir, makaze. U arsenal vatrenog i hladnog oružja koje boj bije dodano je još jedno – vaš razvezani jezik; jednom vrstom oružja napadate tijelo, dok drugom razarate um, pa vam Renowned Explorers dopušta da borbu završite prije nego što do fizičkog okršaja uopšte i dođe. Raspoloženje u igri mijenjate kombinirajući različite poteze napada: prijateljski potezi poništavaju agresivne, agresivni zlobne, a zlobni prijateljske. Renowned Explorers ima samo jednu manu, koja u prvih nekoliko sati igranja i nije baš primjetna, a to je manjak sadržaja koji je mudro prikriven različitim artefaktima koje skupljate. Srećom, Abbey Games znaju da su zabavljeni igrači zadovoljni igrači, pa se Renowned Explorers i dan-danas nadopunjuje novim sadržajem, kroz seriju besplatnih i jeftinih DLC dodataka.

Posljednji je The Emperor's Challenge koji se najlakše može okarakterisati kao sadržaj za veterane igre koji su u baznoj igri vidjeli sve što se vidjeti ima. Istoimeni mod je zapravo glavni razlog za nabavku ovog DLC-a. Kineski car Guāngxù ponovo sukobljava vašeg starog znalca Rivaleuxa i vas u seriji istraživačkih ekspedicija, ali ovaj put sa posebnim uslovima. U pitanju je zanimljivo odstupanje od bazne igre i dobre stare kampanje. Igra pred vas postavlja set različitih izazova koje možete (trebate) ispuniti kako bi osvojili dodatne poene i na kraju istraživanja bili bolji od Rivaleuxa. Stvar je u tome što ne možete biti u isto vrijeme na svim mjestima, pa ćete morati birati kojim se vrstama avantura želite posvetiti. Izazovi su različiti i rangirani po težini i vrsti: neki su dugoročni i donose najviše poena, dok će kratkoročni kao što je pod moranje da pobijedite u bici na određeni način uzrokovati dosta čupanja kose. Carev izazov zahvaljujući svojoj nasumičnosti izaziva igrače da eksperimentišu i istražuju mape, te se u određenim aspektima čini kao survival mod koji je besmisleno igrati ukoliko se niste zasitili osnovne igre.

Četiri nova lika su tematski povezana sa ovim DLC-om. Paket likova je balansiran, te donosi likove vične i brzim promjenama atmosfere za vrijeme borbe, ali i one agresivnije. Nova ekspedicija Anagogic Archipelago je standardno zabavna, ali i poteška, opravdavajući četiri zvijezdice koje nosi.

The Emperor's Challenge donosi novi mod, ali prvi plaćeni DLC More To Explore definitivno nije za baciti. Čak staviše, ako ste igrali baznu igru i čini vam se da je zanimljiva mehanika ipak prejednostavna za vaš ukus, More To Explore donosi dvije zanimljive inovacije. Prva je kampovanje. Za vrijeme ekspedicija moći ćete, nakon nekoliko uspješnih krugova, odmoriti uz logorsku vatru gdje će vam biti ponuđene četiri karte. Izborom jedne od karata saznajete više o likovima koje vodite, što je super dodatak ukoliko volite detalje. Međutim, mehanika iza izbora karte je ono što igru čini zanimljivijom. Svaka karta donosi nova poboljšanja za likove ili ih uvjetuje na neki način. More to Explore je dodatno razradio istraživanje i nagrade. Odsad pronađeni trofeji donose i neočekivane bonuse: svaki put možete izabrati jedan od četiri, što strategiju i pristup ekspedicijama čini kompleksnijim elementima.

More To Explore sadrži i dvije odlične nove ekspedicije, jednu smještenu na Izgubljeni otok, a drugu na Ande. Ova na Andama je meni i najdraža u cijeloj igri jer sadrži mini priče unutar same ekspedicije, te vam pruža priliku da odaberete stranu u borbi protiv okrutnog diktatora i ispunite sporedne misije koje donose unikatne nagrade.

Da li izabrati More To Explore ili The Emperor's Challenge? Ako pitate mene, obje igre su savršeni dodaci za ionako odličnu igru, no ako se morate odlučiti baš za jednu, onda neka to bude The Emperor's Challenge NAKON što odigrate baznu igru nekoliko puta. Razlog tome je istoimeni mod koji produžava vijek igre i uvijek vas tjera u nove, nevjerovatne pustolovine.

DLC dodatke sam igrao na Steamu. Zahvaljujem se Evolve PR na ustupljenom primjerku.