Igrao sam: Reigns: Kings and Queens

Ukoliko dosad niste isprobali nijednu od slatkih igara iz serijala Reigns, a posjedujete Nintendo Switch, imate sreće. Devolver Digital je objavio Reigns: Kings and Queens, igru-kompilaciju koja u jednom paketu ekskluzivno objavljenom za konzolu Switch objedinjuje originalni naslov Reigns, kao i nasljednika (nasljednicu?), igru Reigns: Her Majesty.

Kako je u pitanju kompilacija, mehanika ovog naslova nije ni na jedan način drugačija od originalnih igara. Reigns, kao i nasljednik je igra koja koristi sistem svajpanja kakav je prisutan u aplikaciji Tinder. U igri igrate poziciju kralja (Kings), odnosno kraljice (Queens) i svaka odluka koju donesete, pomjerajući kartice lijevo ili desno, uzrokuje pad ili rast popularnosti kod jedne od snaga u kraljevstvu – crkve, vojske, naroda i kraljevske riznice.

Vaš zadatak je pokušati balansirati između različitih sila u kraljevstvu, što se nakon određenog perioda pokaže kao nemoguća misija, ali ponovnim igranjem nakon neminovne smrti ili progonstva, otključavate nove detalje priče, kao i dodatne karte. Zanimljivo u ovom naslovu je što pored priče jednog kralja ili kraljice koju vodite u trenutku, samim igranjem otključavate i detalje pozadinske priče zajedničke za sve vaše likove.

Ovo je posebno naglašeno u Reigns: Her Majesty koji je pisanjem, ali i dodatnim elementima mehanike, kakvi su predmeti i nadogradnja učinio sistem složenijim. Reigns: Her Majesty je mnogo kompleksnija (a samim tim i zabavnija) igra u odnosu na original i poprilično je lijepo, ukoliko igre igrate i iz drugačijih pobuda osim zabave kakve su učenje o dizajnu pratiti napredak ideje i razvijanje novih elemenata.

Jedan od noviteta je mod za dva igrača koji vam omogućava da odluke o kraljevstvu donosite zajedno u saradnji sa saigračem, no ukoliko se dokaže da dvije glave nisu pametnije od jedne, brzim pritiskanjem dugmadi, tj. silom, možete vodu natjerati na svoj mlin. Zanimljivo, ali više-manje bespotrebno jer je Reigns kao iskustvo čvrsto usmjereno ka jednom igraču.

Reigns: Kings and Queens će na Switchu ponajviše značiti onima koji žele kratka, ali zabavna igraća iskustva i koji iz nekog razloga ne žele da naslove igraju na mobitelima (oba naslova su dostupna za iOS i Android uređaje). Iako je u osnovi Reigns narativni eksperiment mnogo više nego akcijska igra, uzbuđenja neće nedostajati.

Ovu igru sam igrao na konzoli Nintendo Switch. Zahvaljujem se agenciji Cosmocover na ustupljenom primjerku.

PODIJELI
TEGOVI

PODRŽI ME NA PATREONU!

Hvala ti!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here