Igrao sam: Reigns: Kings and Queens

Ukoliko dosad niste isprobali nijednu od slatkih igara iz serijala Reigns, a posjedujete Nintendo Switch, imate sreće. Devolver Digital je objavio Reigns: Kings and Queens, igru-kompilaciju koja u jednom paketu ekskluzivno objavljenom za konzolu Switch objedinjuje originalni naslov Reigns, kao i nasljednika (nasljednicu?), igru Reigns: Her Majesty.

Kako je u pitanju kompilacija, mehanika ovog naslova nije ni na jedan način drugačija od originalnih igara. Reigns, kao i nasljednik je igra koja koristi sistem svajpanja kakav je prisutan u aplikaciji Tinder. U igri igrate poziciju kralja (Kings), odnosno kraljice (Queens) i svaka odluka koju donesete, pomjerajući kartice lijevo ili desno, uzrokuje pad ili rast popularnosti kod jedne od snaga u kraljevstvu – crkve, vojske, naroda i kraljevske riznice.

Vaš zadatak je pokušati balansirati između različitih sila u kraljevstvu, što se nakon određenog perioda pokaže kao nemoguća misija, ali ponovnim igranjem nakon neminovne smrti ili progonstva, otključavate nove detalje priče, kao i dodatne karte. Zanimljivo u ovom naslovu je što pored priče jednog kralja ili kraljice koju vodite u trenutku, samim igranjem otključavate i detalje pozadinske priče zajedničke za sve vaše likove.

Ovo je posebno naglašeno u Reigns: Her Majesty koji je pisanjem, ali i dodatnim elementima mehanike, kakvi su predmeti i nadogradnja učinio sistem složenijim. Reigns: Her Majesty je mnogo kompleksnija (a samim tim i zabavnija) igra u odnosu na original i poprilično je lijepo, ukoliko igre igrate i iz drugačijih pobuda osim zabave kakve su učenje o dizajnu pratiti napredak ideje i razvijanje novih elemenata.

Jedan od noviteta je mod za dva igrača koji vam omogućava da odluke o kraljevstvu donosite zajedno u saradnji sa saigračem, no ukoliko se dokaže da dvije glave nisu pametnije od jedne, brzim pritiskanjem dugmadi, tj. silom, možete vodu natjerati na svoj mlin. Zanimljivo, ali više-manje bespotrebno jer je Reigns kao iskustvo čvrsto usmjereno ka jednom igraču.

Reigns: Kings and Queens će na Switchu ponajviše značiti onima koji žele kratka, ali zabavna igraća iskustva i koji iz nekog razloga ne žele da naslove igraju na mobitelima (oba naslova su dostupna za iOS i Android uređaje). Iako je u osnovi Reigns narativni eksperiment mnogo više nego akcijska igra, uzbuđenja neće nedostajati.

Ovu igru sam igrao na konzoli Nintendo Switch. Zahvaljujem se agenciji Cosmocover na ustupljenom primjerku.