Igrao sam: RAGTAG ADVENTURERS

Bosanskohercegovačka produkcijska kuća Prime Time javnosti se ranije predstavila sa više različitih televizijskih i filmskih projekata, od kojih vrijedi izdvojiti prvi bosanskohercegovački dugometražni animirani film Ptice kao mi (Birds Like Us), ali i višestruko nagrađivani dokumentarni film o sarajevskom koncertu Brucea Dickinsona, Scream For Me Sarajevo. Krajem 2017. godine Prime Time je objavio i prvo (skoro) završeno djelo njihovog gaming odjela, naslov Ragtag Adventurers.

Ukoliko bih izjavio da je ovo prvi igraći naslov koji se u potpunosti može pohvaliti pridjevom bosanskohercegovački, bio bih bespotrebno patriotski raspoložen, ali što je još gore, moguće je da bih napravio i grešku jer su se i ranije u Bosni i Hercegovini stvarali različiti, najčešće manji digitalni interaktivni produkti. Međutim, specifičnost Ragtag Adventurers je u tome što je to prva bosanskohercegovačka igra objavljena na Steamu u Early Access fazi, iza koje stoji tim kojem ovo nije hobi, već posao, pa se da pretpostaviti da otezanja u daljem razvoju naslova neće biti.

Ragtag Adventurers pripada žanru boss rush igara. Radi se o arkadnom naslovu gdje junaka pratite pogledom iz izometrične perspektive. Karakteristika boss rush igara je da je svaka mapa mjesto susreta sa unikatnim negativcem, a da između mapa ne postoje borbe sa slabijim neprijateljima. Ne postoji opcija skupljanja predmeta, RPG progresije, pretrage nivoa, ni otvorenog svijeta – borbe su kompresovano ludilo na ograničenom prostoru, a svaka greška može predstavljati smrt.

Igrači imaju priliku da izaberu jednog od četiri trenutno dostupna lika koji su, za divno čudo, vizuelno zanimljivi iako imaju prepoznatljive (doduše, jedan od likova neodoljivo podsjeća na Tyraela iz Diabla III, moguće da je omaž). Svaki lik posjeduje osnovne i specijalne napade. Svi napadi crpe magičnu energiju, s tim što specijalni napadi svakog igrača imaju i određeni period hlađenja, što znači da morate paziti kada ćete ih iskoristiti.

Čemu likovi koji predstavljaju različite klase? Naglasak je na timskom igranju, bilo da igrate u ekipi sa još tri AI-jem vođena lika ili sa do tri prijatelja koji su se smjestili sa vama na udobnom i propalom kauču. Igra trenutno omogućuje samo lokalni multiplayer, što je savršeno ukoliko imate drugove ili članove porodice koji igraju, ali ne baš pogodno rješenje ukoliko ste usamljenik kao ja ili jednostavno nemate priliku primiti ljude u svom domu. No najava da se radi na online multiplayeru je nešto što bi nam trebalo pomoći da prebrodimo ovu prvu fazu. Mnogo teža varijanta igranja je solo mod u kojem vi kao igrač možete zamijeniti lika u bilo kojem trenutku.

Kada se nađete u areni sa neprijateljem, prvo će vas najvjerovatnije uhvatiti panika, ali ćete se već nakon prve ili druge partije uspjeti organizirati. Svaki od četiri trenutno dostupna šefa je unikatan kako izgledom, tako i napadima. Napadi, u skladu sa arkadnom tradicijom, opadanjem energije šefa, postaju raznovrsniji i kompleksniji. Primjera radi, zmaj-kostur u prvoj fazi kreira vatrene tragove koje je veoma lako izbjeći, no u idućim fazama, vatreni tragovi se čak i utrostručuju, te imaju određeni raspon između aktiviranja, što dovodi do zaista teških situacija i velikog broja najčešće kobnih grešaka. Dosta napada uzrokuje i smrt na licu mjesta, a svi igrači će morati raditi zajedno na uskrsnuću kolegica i kolega, tako što moraju prići blizu poraženog lika i podići ga iz mrtvih. Taj akt, naravno, predstavlja prijetnju sam po sebi jer omogućuje neprijatelju da zada udarac koji može brzo pokositi i ostatak ekipe.

U igrama kakva je Ragtag Adventurers dva elementa čine osnovu dobre mehanike – dobar AI protivnika i dobra kontrola. Neprijateljski AI, ali i AI kolega je sasvim solidan, no igra ipak kupuje vrijeme uistinu ogromnom količinom energije koju svaki šef ima, kao i poprilično slabim napadima igrača. Partije traju najmanje petnaestak minuta (ne brinite se, nećete moći pobijediti iz prve, osim ako zaista niste dio nevjerovatno dobrog tima), a u jednom trenutku, adrenalin borbe opadne, najčešće pri kraju jedne faze napada, pa se onda opet podigne kada se u igru umiješaju nove, zanimljive i nepredvidljive mehanike.

Osjećam da je poprilično nekorektno ovo što ću sada napisati, ali moram, kako bih naglasio svoju oduševljenost – naprosto nisam očekivao ovako dobru kontrolu likova. Autociljanje, osim u slučaju određenih napada lika koji nosi ime Bunny Mage, nije integrisano, tako da je potrebno da iskoristite svu svoju sposobnost kako bi pogodili neprijatelja. Naravno, ciljanje je samo jedna od stavki kontrole, druga je izbjegavanje neprijateljskih napada. Ono je nevjerovatno fluidno, što omogućava preciznu kontrolu i naizmjenični napada i odbrane. Furi, igra iz ovog žanra o kojoj sam pisao, imala je solidne kontrole, ali treba pohvaliti kad se desi nešto pohvale radi – Ragtag Adventurers ima puno, puno bolju kontrolu. Kad smo već kod kontrole, Prime Time preporučuje korištenje kontrolera za igru. Ja sam uradio nešto sasvim suprotno i igru testirao prvo koristeći tastaturu. Ovom prilikom potvrđujem da je igra, nakon početnog perioda adaptacije, položila i test kontrolisanja uz pomoć tastature.

Da ne bi bilo da vlastitog konja za trku imamo i još da se na njega kladimo i na sav glas ga hvalimo, vrijedi spomenuti nekoliko loših aspekata Ragtag Adventurersa. Vagam između toga koliko mi se dopada vizuelni dizajn. Shvatam potrebu za jednostavnim, čistim dizajnom koji ne ometa igrača dok je u žaru borbe, ali se ponekad predjeli doimaju goli, nedovršeni. Pikselasti UI u kombinaciji sa 3D modelima mi nimalo nije legao i čak mi je odvraćao pažnju od same igre svojom kockastošću. Nekima bi i činjenica da igra posjeduje u ovom trenutku samo četiri šefa mogla biti razlog da razmisle o kupovini, ali cijena je i više nego atraktivna (manje od sedam eura), te se mnogo toga kompenzira težinom koja će zadati glavobolju igračima različitih kalibara. Ragtag Adventurers znaju tu i tamo zalediti bez ikakvog razloga (srećom nikad usred borbe), ali treba spomenuti još jednom da se radi o Early Access naslovu i da je razvoj igre još u toku.

Iskreno, ugodno sam iznenađen i sa velikom dozom optimizma gledam u budućnost Ragtag Adventurersa. Najave da bi igra trebala biti objavljena i na Nintendovoj konzoli Switch su jako pozitivne i vrijedne za razvojni tim, ali ono što mene trenutno interesuje je dalji razvoj PC verzije. U meniju je u sivu boju okovano dugme Versus, što znači da ćemo uskoro imati priliku igrati i jedni protiv drugih, što omogućuje Avanturistima da žanrovski zađu i u druge vode, te tako prošire krug publike. Najavljeni online multiplayer je nešto čemu se radujem i što će najvjerovatnije ovu igru prodati i onima koji trenutno nisu zainteresirani. A nakon toga… novi likovi? Igranje u ulozi šefa protiv drugih igrača? Mini igre? Tabele najboljih rezultata? Sve je do Prime Time ekipe. Zasad, sjajno urađen posao.

Ragtag Adventurers sam igrao na Steamu. Zahvaljujem se kući Prime Time na ustupljenom primjerku.