Igrao sam: PLANESCAPE: TORMENT: ENHANCED EDITION

Kada govorimo o kultnim igraćim naslovima koji su uspjeli preživjeti test vremena i doživjeti neku vrstu reinkarnacije, uvijek nesvjesno upadamo u zamku sentimentalne vrijednosti. Teško nam je ako smo bili prisutni ondje i tada razdvojiti osjećaje i stvarnost potisnutu nostalgijom.

O Planescape: Tormentu sam 1999. godine samo čitao. Bio sam suviše mlad da zaigram i razumijem jedan od najopsežnijih naslova kompjuterskog RPG žanra, ali već tada su natpisi u štampanim publikacijama bili dovoljni da shvatim da se radi o naslovu kojeg ću jednog dana najvjerovatnije zaigrati. I jesam, nekoliko godina kasnije, i u nekoliko navrata. Pisanje Chrisa Avellonea sabijeno u čudesni, počesto šizofreni svijet D'n'D multiverzuma koji je kreirao David Cook* uvijek je ostajalo isto, ali mi je otkrivalo nove ideje; količina informacija i pogleda na situacije unutar igre rasla je kako sam se lično razvijao kao osoba.

Dva mjeseca nakon što je Torment: Tides of Numenera službeno objavljen, studio Beamdog objavio je unaprijeđenu verziju Planescape: Tormenta koja nosi podnaslov Enhanced Edition. Namjerno izbjegavam upotrebu riječi ‘remake’ jer se ovdje ne radi o remakeu, već moderniziranoj verziji klasika prilagođenoj novim sistemima.

Do trenutka objavljivanja Enhanced Editiona, igrači su Planescape: Torment mogli kupiti na servisu GOG.com, gdje bi dobili osnovnu igru, istu onu koja je bila ponuđena igračima i na CD-ovima 1999. godine. Da bi igru prilagodili modernim operativnim sistemima i hardveru koji je doživio enormnu promjenu od 1999. godine, igrači su se morali pouzdati u znanje i sposobnosti moderske zajednice. Instaliranje neslužbenih zakrpi veoma često je znalo uroditi plodom, ali problem sa modovima je u tome što su modovi upravo to – modifikacije; niti mogu popraviti sve niti svim igračima odgovara da se igraju i eksperimentišu sa neslužbenim dodacima.

Planescape: Torment: Enhanced Edition u potpunosti lišava igrače potrebe da posežu za bilo kakvim modifikacijama. Beamdog je veoma mudro spojio najbolje oba svijeta: na novoj verziji radili su članovi originalnog tima, ali i članovi moderske zajednice čiji je vrijedni rad rezultirao opstankom interesa za ovim naslovom sve do danas. Što se tiče same mehanike igre, ona je ostala većinski nepromijenjena. I dalje je to isti Planescape: Torment iz 1999. godine; loš sistem borbe, abnormalno dobra i bogata priča, nevjerovatni dijalozi i predjeli koji izgledaju kao da se nikad ne bi mogli sastaviti u jednoj priči, pa ipak funkcionišu savršeno. Ukoliko niste igrali Planescape: Torment dosad, naoružajte se znatiželjom i strpljenjem. U igri preuzimate ulogu Bezimenog koji se budi iz smrti, praznog uma. Ko je? Šta je? Koja je njegova priča? Bit će vam potrebno mnogo sati koje ćete provesti u društvu nekih od najzanimljivijih likova digitalnog svijeta u potrazi za svojim identiteom, preslažući prošlost i gradeći sadašnjost i budućnost kroz seriju odluka koje ćete donositi jezikom, ali i mačem. Ne dajte se prevariti: ovo nije akcijska igra, već iskustvo istraživanja, interaktivna knjiga kojoj morate pristupiti što otvorenije možete kako bi od nje dobili sve ono što vam je namijenjeno.

Chris Avellone je prečešljao tekst i ispravio određene greške, dodao nekoliko novih upisa u dnevnik, kao i osmislio Steamove značke, u potpunosti integrišući Planescape: Torment u Steamov sistem. Kad smo već kod Steama, ovo je prvi put da se Planescape: Torment pojavljuje na ovoj digitalnoj distribuciji, čime su ispunjene želje i moljakanja velikog broja igrača.

Promjene u unaprijeđenoj verziji su, kako možete i pretpostaviti, većinski tehničke prirode: igra je sada optimizirana za veće rezolucije, uklonjeni su bugovi, a dodani su i određeni sistemi koji moderniziraju, odnosno olakšavaju igranje Planescape: Tormenta. Između ostalog, tu su quick loot, combat log i area zoom opcije. Koristeći nekompresovane audio trake originalnog soundtracka, Beamdog je uspješno uradio i remaster koji zvuči fantastično. Nisam ljubitelj remastera zarad previše negativnih iskustava, ali posao je odrađen sa mnogo ljubavi i poštovanja ka izvornom djelu Marka Morgana.

Ima tu i nekoliko problema – ako uvećate mapu previše, susrest ćete se sa mrljavim, nedetaljnim likovima. Poenta je u tome da je sav originalni vizuelni materijal iskorišteno i u ovoj edicije igre. Ovo nas vraća na priču sa početka, ovo je unaprijeđena verzija, ne remake. Samim tim, ja nikako to ne mogu uzeti za zlo ekipi Beamdoga jer sam tačno znao šta ću dobiti. Ukoliko ste zaista hardcore igrač koji želi ponovo proživjeti iskustvo igranja originalnog, vanilla izdanja Planescape: Tormenta, u opcijama je moguće podesiti ili u potpunosti isključiti sve elemente.

Planescape: Torment: Enhanced Edition je odličan proizvod i rezultat pomne analize i shvatanja Beamdoga čime raspolažu i šta se od njih očekuje. Enhanced Edition je minimalno promijenjena i sasvim solidno unaprijeđena verzija klasika koja dopušta novoj generaciji igrača da uživaju u klasiku, bez da ih boli glava zbog zaostalih sistema koje je vrijeme zgazilo.

*David Cook, autor Planescapea čija je postavka poslužila za Planescape: Torment nije u rodbinskoj vezi sa Monteom Cookom koji je autor Numenere koja je postavka Torment: Tides of Numenera, neslužbenog nasljednika Planescape: Tormenta.

Planescape: Torment: Enhanced Edition sam igrao na Steamu. Zahvaljujem se kući Beamdog na ustupljenom primjerku.