Igrao sam: PINBALL FX3 – STAR WARS™ PINBALL: THE LAST JEDI™

Pop kultura trenutka zna biti poprilično iritantna, pogotovo u doba društvenih mreža. Jedan od najiritantnijih datuma je četvrti maj kojeg su ljubitelji Star Warsa proglasili Danom Star Warsa zbog sličnosti u engleskom izgovoru legendarne replike iz filma i samog datuma (May The Force Be With You – May The Fourth Be With You).

Četvrtog maja socijalne mreže polude i lome se pod težinom GIF-ova, filmskih replika, nevjerovatnih kostima i priprostog napora, i iako sam i sam ljubitelj Lucasove franšize, takve vrste divljanja mi nikad nisu bile jasne. Decembar prošle i januar ove godine također su bili poprište glasnih diskusija fanova nakon izlaska The Last Jedi filma kojeg su jedni srčano popljuvali, a drugi branili kao hrabrost da se pripovijeda drugačije (ja mišljenja nemam, pošto sam pogledao četrdeset minuta filma i zaspao – klasika posljednjih nekoliko godina mog života i razlog što mi serije sa vremenskim trajanjem do pola sata više odgovaraju).

Baš kao i za The Force Awakens, Zen Studios je kreirao novi paket Star Wars tabli za Pinball FX3 koji je dostupan na svim platformama na kojima imate mogućnost zaigrati Pinball FX3. The Last Jedi sadrži dvije nove table, jednu inspirisanu borbom između Renovog Prvog reda i Pokreta otpora, a drugu otokom Ahch-To na kojem se krije Luke Skywalker.

Prva tabla je i vizuelno podijeljena, te predstavlja sukob dvije zaraćene strane, sa jednim glavnim i dva minijaturna igraća polja na kojima možete završiti. Igra je poprilično brza, a tabla je dizajnirana pošteno, što znači da se nećete susretati sa nenadanim i nepravednim izbacivanjima lopte iz partije. Veliki problem ove table je što je krcata animacijama i vizuelnim elementima, pa će vam pozornost jako često letiti sa jednog na drugi element, gubit ćete koncentraciju, ali i loptu kada broj frameova opadne, što se nažalost meni desilo u nekoliko navrata.

S druge strane, Ahch-To predstavlja lagodniju vožnju u paketu. Sa jednostavnim dizajnom i bojama koje ne iritiraju oči, Ahch-To posjeduje sedam rampi koje će vam pomoći da ostvarite nevjerovatne combose, ali i poprilično iritantan kružni element sličan onome u American Dad tabli. Modeli Lukea, Chewbacce i porgova ne ometaju igrivost, a se Ahch-To ubraja u onaj niz početničkih Star Wars tabli koje ipak nisu dosadne.

Cijena od 6.99 € je sada već standard za Zenove pakete od dvije table, tako da tu pretjeranih iznenađenja nema. The Last Jedi paket vam sigurno neće pokvariti zadovoljstvo gledanja filma, ukoliko kasnite na dernek kao i ja, ali vjerujem da će vas zabaviti i više nego dovoljno ako ste igrač Pinball FX3, pa makar The Last Jedi ne ubrajali u dobre ili makar prosječne Star Wars filmove.

Pinball FX3 – Star Wars™ Pinball: The Last Jedi™ sam igrao na Steamu. Zahvaljujem se kući Zen Studios na ustupljenom primjerku.