Igrao sam: Pinball FX2 – Star Wars™ Pinball: Balance of the Force Pack

Neprikosnoveni kralj digitalnih flipera je Pinball FX2. Namjerno izbjegavam reći kralj simulacija fliper mašina jer budimo realni – Pinball FX2 nije simulacija, ali je jako, jako, jaaaako zabavna igra.

Model koji koristi Pinball FX2 je profitabilan i pristaje svakoj platformi na kojoj postoji ova igra – osnovna igra je potpuno besplatna, uz nju dobijete jednu tablu (tabla Sorcerer’s Lair je i više nego dobra, uprkos činjenici da je besplatna), a ostale morate kupiti. Na mobilnim platformama je to riješeno tako što su table jeftinije i prodaju se pojedinačno, dok su na PC-ju malo skuplje i prodaju se u paketima. Pored tabli koje dolaze iz ruku i mašte Zen Studiosa, na Pinball FX2 možete igrati i licencirane table iz svijetova Marvela, Star Warsa, Capcoma i PopCapa. Sve vrijeme pišem o PC-ju i mobilnim platformama, no vrijedi napomenuti da je Pinball FX2 dostupan i na konzolama, te ručnim konzolama kakve su Playstation Portable i Playstation Vita. Vrijedi napomenuti da se iz nekog, meni nepoznatog razloga, Pinball FX2 vodi na određenim konzolama kao Zen Pinball (Zen od imena razvojnog tima Zen Studios).

Star Wars™ Pinball: Balance of the Force Pack je drugi paket fliper tabli za Pinball FX2. U paketu se nalaze tri table: Darth Vader inspirisana našim najdražim intergalaktičkim kriminalcem, Episode VI: Return of The Jedi, na kojoj su se sudarili svijetovi Tattooina i Endora, te Starfighter Assault, tabla čija je centralna tema borba između Imperije i Pobunjenika.

Iako je prvi paket Pinball FX2 Star Wars franšize bio nahvaljen na svakom koraku, ja sam imao problem i sa Boba Fett i Clone Wars tablom iz prvog paketa: obje su po mom mišljenju pretrpane elementima i neugodne za oko, što ne znači da su neigrive, ali ja jednostavno ne volim takve fliper table.

U drugom paketu, svaka tabla je odlično izbalansirana i donosi nešto svoje što će vas zabaviti jako dugo. Darth Vader tabla je urađena u crno-crvenom stilu, veoma je pregledna i u potpunosti je posvećena Darth Vaderu. To je tabla na kojoj ćete uspjeti postići jako velike bodove jer je u potpunosti dobro povezana elementima, od vrha do dna. Igrivost ove table podsjeća me na igrivost The Empire Strikes Back table iz prvog paketa – mnogo, mnogo vremena ćete izgubiti i lijepih trenutaka doživjeti igrajući ovu tablu.

Starfighter Assault počinje kratkom animacijom nakon koje uz pomoć bumpera birate stranu Imperije ili Pobunjenika, te u skladu sa vašom odlukom, lansiranje lopte na tabli počinje sa lijeve ili sa desne strane. Nije da ima neke prednosti odakle god se lopta lansirala, ali je zanimljiv koncept. Ova tabla ima dosta slobodnog prostora u sredini, a taj prostor će biti ozbiljan izazov vašoj umjetnosti guranja table bez da tiltujete. Starfighter Assault sadrži i mini igru u stilu Space Invadersa (mini igre se kriju i na drugim tablama, no meni je ova najzanimljivija), kao i mnoga druga iznenađenja. Ovo je tabla za iskusnije u svijetu Pinball FX2, veoma zahvalna za ponovna igranja, te odlično koncipirana.

Treća tabla iz ovog paketa je tabla posvećena posljednjoj epizodi Star Warsa na čijoj se površini isprepliću elementi Tattoina i mjeseca Endora. Vizuelno veoma atraktivna, Episode IV: Return of The Jedi ipak uveliko zaostaje igrivošću za prve dvije table iz ovog paketa. Možda je do mene, ali sam oblik i dizajn ove table mi u neku ruku odskače od tradicionalne pravougaone verzije fliper table.

Svaka od ovih tabla donosi i zvukove i muziku iz Star Wars serijala, te se zvučnom podlogom upotpunjuje atmosfera. Pošto su ove table dio jako dobrog Pinball FX2 sistema, očekujte veoma dobre kontrole, odličnu grafiku, kao i fantastična rješenja kamere – svako će moći pronaći odgovarajući ugao koji mu pruža pravi uvid u dešavanja na tabli. Možda najbolja kamera, pogotovo za igranje fantastične Darth Vader table je akcijska kamera, odnosno kamera broj 3 koja prati vašu lopticu uz i niz tablu. Uzbuđenje je zajamčeno.

Vrijedi još jednom napomenuti činjenicu sa početka ovog teksta, a to je da Pinball FX2, uprkos odličnoj fizici lopte i udaraca ipak nije simulacija fliper mašina – ukoliko želite simulaciju i licencirane table, sačekajte Pinball Arcade koji se očekuje 1.11.2013. na Steamu. No ako želite uzbuđenje, velike bodove, te odličnu igru u svakom smislu te riječi, Pinball FX2 je za vas.

Cijena ovog paketa je 9,99 € ukoliko kupujete na Steamu, dok na mobilnim platformama cijena jedne table iznosi 1,99 $ (pričam o području Evrope). Star Wars™ Pinball: Balance of the Force Pack je grafički i igrivošću najimpresivniji na PC platformi i ukoliko ste ljubitelj Star Warsa, ali i dobrog digitalnog flipera, obavezno kupite ovaj paket, čak ga preporučujem i prije kupovine prvog paketa jer sadrži dvije odlične table i jednu koja se meni ne sviđa. Ukoliko igrate na vašim tabletima ili mobitelima, onda vam preporučujem kupovinu Darth Vader i Starfighter Assault tabli iz ovog paketa, te Empire Strikes Back table iz prvog Star Wars paketa.

Pinball FX2 – Star Wars™ Pinball: Balance of the Force Pack je dostupan putem servisa Steam. Zahvaljujem se Zen Studios na ustupljenom primjerku.