Igrao sam: Pinball FX2 – Star Wars™ Pinball: Heroes Within

Star-Wars-Heroes-WIthin-PInball-featured-BIG

Koliko dobrih fliper tabli se može izmusti iz jedne jedine franšize? Zavisi kakva je franšiza i ko je razvojni tim. Zen Studios, autori sjajne fliper simulacije krajem aprila objavili su i svoj treći Star Wars DLC koji donosi četiri potpuno nove table. Tri su inspirisane likovima i radnjom iz “Nove nade”, dok je jedna inspirisana sukobom između dva kraja Sile – Tamne strane i Yode.

Od svih dosad objavljenih Star Wars paketa, ako se još niste zabavili sa nekim od njih i pitate se koji je najbolje kupiti – ovo je stroga preporuka. Sasvim logično jer za dosadašnju cijenu u ovom paketu dobijete i jednu tablu više, no ne radi se samo o kvantitetu, već i o kvalitetu. Sve greške sa prethodnih tabli su ispravljene i ako mene pitate, ovo je vrhunac savršenog dizajna. Zajedničko za sve table u setu je što su veoma ugodne za oči i više nema grafičkih ekscesa kakvi su bili slučaj u ranijim paketima. Boje su pažljivo odabrane i složene kako vas ne bi ometale u lovu na vrh tabele. Pišem o dizajnu, a nisam ništa spomenuo: sve table krasi otvorenost i mogućnost da loptu preciznim udarcima šaljete na sami vrh table. Otvorenost u dizajnu je dobra stvar jer više nema situacija da vas neprecizni udarci kažnjavaju čudnim odbijanjima lopte i odlaskom iste u ponor bez mogućnosti spasa. Table su satkane od velikog broja rampi što omogućava igračima nabijanje velikih bodova u jako kratkom roku, ali i fluidnost u samoj igri, što će cijeniti ljudi koji vole da igra ne staje. Veoma je zabavno kada uspijete uhvatiti ritam na nekoj tabli i shvatite da igrate više po instinktu nego po planu.

SW (4)
SW (2)
Većih promjena u samom enginu i mehanici igre nema, no ponovo je iskorišten glavni adut Pinball FX2, a to je da arkadna igra i digitalna simulacija dopuštaju i efekte i tranzicije koje u stvarnosti ne bi imali priliku vidjeti na djelu. Table pršte zadacima, idejama, mini igrama i mogućnošću različitog pristupa, te vam se neće desiti da samo sumanuto nabijate lopticu (iako je i to dopušteno, sve dok ne ode ka dolje, sve je u redu), već ćete planirati svoje poteze. Kao i ranije table, svaka u setu sadrži i set zvukova i muzičku podlogu iz filma, a Han Solo tabla sa jazz muzikom iz kantine – znam da uvijek postoje oni koji će se žaliti, ali ja bih definitivno bio u stanju ostaviti muziku da mi svira na repeat sad pa sad.

SW (3)

SW (1)

Ponovit ću rečenicu napisanu iznad i okititi je titulom zaključka – Pinball FX2 je sjajan digitalni fliper nesumnjivo zabavnog karaktera. Ako ranije niste uzimali Star Wars pakete i pitate se koji se od tri isplati uzeti – ovo je najisplativija varijanta, no nemojte misliti da ćete se zaustaviti samo na jednom…

Pinball FX2 – Star Wars™ Pinball: Heroes Within je DLC dostupan na Steamu po cijeni od 9,99€, a za igranje vam je potreban Pinball FX2 koji je besplatan. Zahvaljujem se razvojnom timu Zen Studios na ustupljenom primjerku.