Igrao sam: PINBALL FX2 – BETHESDA PINBALL

Bethesda Softworks je kompanija uspješna poput Blizzard Entertainmenta na polju kreiranja vlastitih svjetova koji veoma često prodaju njihove naslove uprkos sumnjivoj kvaliteti samih igara (Fallout 4? Diablo 3?). Razlog tome je, barem ako mene pitate, samostalnost i unikatnost univerzuma koje ove dvije kompanije kreiraju i njihova mogućnost da igrače zarobe i podvrgnu vlastitim pravilima.

Onda je lako postaviti pitanje – koliko je zapravo moguće skoro pa neograničenost interakcije sputati na tablu sa dva flipera, na tablu gdje se priča nazire kroz uniju svjetlosnih i zvučnih efekata?

Čarobnjaci iz Zen Studiosa uspjeli su upravo u tome – ispričati priču tri Bethesdina svijeta kroz tri nove Pinball FX2 table objavljene krajem 2016. godine. Bethesda Pinball je DLC dodatak za Pinball FX2 koji donosi tri nove table inspirisane igrama DOOM (posljednji nastavak), Skyrim i Fallout 4. Ove table su, baš kao što je slučaj i sa većinom prijašnjih, dostupne na svim platformama na kojima možete zaigrati Pinball FX2.

Zajedničko za sve tri table je fantastična vizuelna prezentacija gdje će svaki ljubitelj ova tri naslova uživati u nevjerovatnim, pažljivo probranim detaljima. Zanimljivo je da je Zen Studios na sve tri table postići balans između komplikovanja i klasičnog pristupa dizajnu, pa je zajedničko za sve tri jedno igraće polje klasičnih dimenzija koje nije izdvojeno ili modificirano kako je slučaj recimo sa tablama kakve su Portal i The Walking Dead. Ovakav pristup dizajnu definitivno će oduševiti flipuritance, a ni meni definitivno nije mrzak.

Uporedivši sve tri nove table, atmosfera DOOMa najbolje je prenešena u igru flipera. Razlog tome je činjenica da se arkadna, adrenalinom i akcijom nabijena igra najlakše pretočila u drugu vrstu arkadnog naslova, pa su napetost i eksplozivnost FPS-a sačuvani i vjerno prikazani u Pinball FX2-u. Zvučni efekti su fantastični, a muzika odlično prati akciju na ekranu. Tu i tamo izleti i pokoja referenca na retro Doom naslove, što nama starijima znači mnogo (deda sam, šta ću sad…).

S druge strane, table inspirisane Falloutom i Skyrimom su u jednu ruku hvale vrijedni i riskantni eksperimenti gdje se pokušalo cijeli koncept RPG žanra nagurati u arkadni fliper naslov. Hvale vrijedno definitivno jer to dosad nije urađeno na ovakav način i u ovakvoj mjeri (budimo realni – izvedba ovih tabli se ne može, barem sadašnjom tehnologijom, u potpunosti prenijeti u analognu stvarnost). Rizik ovog pristupa proizilazi iz količine različitih informacija koja često prekida fluidnost same igre.

Činjenica da igra spašava vaš napredak iz partije u partiju  na Skyrim tabli govori o posvećenosti razvojnog tima ovoj novoj ideji. Na istoj tabli ćete zaista igrati RPG naslov, skupljati oružja, unaprijeđivati lika i voditi računa o skupljenim predmetima, kao i određivati koje koristiti u misijama. Takav koncept je zanimljiv, ali nakon više uzastopnih partija umara. Kompleksnost u fliperu je dobra, ali treba biti koherentna, što nije slučaj na Skyrim i Fallout tablama.

Ukoliko ste ljubitelj ovih igara, a nemate problem ni sa isprobavanjem nečeg novog, uživat ćete u jednom od dosad najzanimljivijih paketa Pinball FX2-a. Ukoliko ste ipak više na strani tradicionalnog, DOOM tabla je toliko dobra da je vrijedi posjedovati, dok bi vam druge dvije table mogle stvoriti osjećaj negativne napetosti zbog konstantnog prekidanja arkadne akcije naguravanjem RPG elemenata najčešće tamo gdje im nije mjesto i u potpuno krivom trenutku.

Bethesda Pinball sam igrao na Steamu. Zahvaljujem se Zen Studios na ustupljenom primjerku.