Igrao sam: PINBALL DELUXE: RELOADED

U posljednjih nekoliko mjeseci igrači na Steamu su bukvalno pod opsadom različitim pinball simulacija i arkadnih naslova. Pinball FX3 je izašao nakon višemjesečnog najavljivanja, Pinball Arcade je duboko u svojoj sedmoj sezoni, a svoj dio kolača pokušavaju zagristi različiti manji i veći indie razvojni timovi koji su napokon shvatili da broj ljubitelja flipera raste iz dana u dan, ali i da ova sorta ima osobinu koja drugim igraćim zajednicama fali – vjerni su ideji i probat će različite naslove, veoma često bez obzira na proizvođača i cijenu.

Microsoftov digitalni fliper Space Cadet je za mnoge korisnike PC-ja bio prvi susret sa kompjuterskom verzijom flipera. Veoma je moguće da je to tačno i u mom slučaju, ali Space Cadet je ipak po nečemu mnogo značajniji, a to je da me ta igra naučila da fliper zapravo nije samo nabijanje loptice, već da postoje pravila i misije čije ispunjavanje dovodi do boljeg bodovanja.

Spominjem Space Cadet zato što Pinball Deluxe: Reloaded nevjerovatno podsjeća na to igraće blago koje je generacijama postalo jedno od najvažnijih uporišta kancelarijskih gejmera. Nakon godina provedenih na Blackberry, Android i iOS mobilnim platformama, Made of Bits je objavio Pinball Deluxe u njegovom Reloaded izdanju za Steam. Mikrotransakcije su prošlost, igra ima sasvim prihvatljivu cijenu, ali postoje i neke mnogo važnije razlike između PC i mobilne verzije.

Nažalost, skoro ustaljena praksa diktira da port naslova sa mobilne platforme na PC prati i veliki broj problema. Najčešće se susrećemo sa potpunim odsustvom osjećaja za novu platformu i sluha za igrače koji se žale. Made of Bits očigledno nije upao u ovu zamku; Pinball Deluxe: Reloaded nije presvukao kožu, ali je ispeglao odijelo i uglancao ga za premijeru na Steamu. 2D grafika izgleda čisto, zvuci su poboljšani, iako možda nerealni za moj ukus. Igru možete, što bi gejmerska omladina rekla, pokrenuti na krompiru i na tosteru, što znači da vam je potreban ispodprosječan kompjuter da igrate bez ikakvih problema. Pošto su kancelarijske mašine najčešće takve, pitam se koliko se išlo sa idejom da ova populacija dobije svoj igraći naslov.

Sedam tabli je trenutno dostupno u Pinball Deluxe: Reloaded. Četiri table su, nazovimo ih, standardne. Jedna je duga tabla, što znači da će se igraće polje pokretati i pratiti vašu lopticu. Iskreno rečeno, nisam pretjeran ljubitelj duge table, tako da sam nju ponajmanje igrao. Specifične dvije table su Brix, kopija Arkanoida (koji je klon Breakouta) u kojem cigle ne razbijamo uz pomoć palice, već flipera. Brix sadrži pedeset nivoa i iskreno rečeno, ne znam šta se desi nakon pedesetog jer do kraja nisam stigao. Možda najznačajnija tabla u kompletu je Bagaball, bazirana na francuskoj bagateli koja je zapravo preteča današnjeg flipera. Bez ikakvih rampi, misija i potrebe da loptu držite na igraćem polju, cilj na tabli Bagaball je ispaliti loptu i eventualno je lansirati u jedan od obojenih džepova za bolje bodovanje. Četiri su džepa u boji, na dnu se nalaze podioci sa manjim brojem bodova, a na sredini je i rupa za duplo bodovanje koju je poprilično komplikovano pogoditi, a onda i zadržati loptu u istoj jer idućom loptom možete izbiti ubačenu.

Sve table na prvi pogled izgledaju jako jednostavno, međutim na web stranici Pinball Deluxe: Reloadeda moguće je pronaći dokumentaciju koja će vam dokazati da se radi o tablama na kojima se nalazi veliki broj različitih misija, pa čak i jednostavni video modovi. Iako je PC verzija lišena mikrotransakcija, ipak je zadržala filmske karte (tix) kao valutu kojom možete otključavati superlopte (brže, ali donose više poena), te modove. Table imaju po deset modova (osim Bagaballa), a svaki mod se može dodatno unaprijediti, te je moguće mijenjati taktike ili kombinirati modove za brže otključavanje misija i više bodova. Karte se otključavaju sakupljanjem za vrijeme igre i otključavanjem Steam znački.

Fizika lopte je ono što se, barem koliko sam ja uspio primijetiti, donekle promijenilo i to nabolje u PC verziji. Lopta u Android verzija Pinball Deluxea uvijek mi se doimala gumenom, odskakala je na čudan način i nikad nisam mogao pretpostaviti gdje će završiti. PC verzija je donekle umirila loptu koja je teža, a samim tim i lakša za kontrolu.

Međuplatformska lista najboljih igrača povezala je različite igraće zajednice, a igra trenutno nudi i dnevne izazove koji vas tjeraju da se vratite svakog dana i odigrate partiju… dvije… deset. Ono što trenutno nije implementirano, a čemu se nadam su različita liste najboljih igrača u odnosu na to jesu li koristili modove ili ne.

Pinball Deluxe: Reloaded se pametno pozicionira u Steamovoj zajednici igrača flipera: nudi sasvim solidnu platformu za povremeno, ali i često igranje sa jednostavnim, ali zanimljivim tablama, ne napada na vrh gigante kakvi su Pinball FX3, Pinball Arcade i Zaccaria Pinball, te pruža priliku različitim profilima igrača da uživaju u napucavanju lopte.

Pinball Deluxe: Reloaded sam igrao na Steamu. Zahvaljujem se Made of Bits na ustupljenom primjerku.