Igrao sam: OVERCOOKED 2

U prenapučenom moru indie igara bilo je sasvim normalno sumnjati u ideju finansijskog uspjeha igre Overcooked, a samim tim i u bilo kakav nastavak. Tu sumnju sam i lično izrazio u osvrtu na prvi dio. Indie naslov koji je objavio Team 17 odiše nevjerovatnim šarmom, ali sa nedostatkom multiplayer opcije, pitao sam se koliko će jedan couch naslov zapravo zaintrigirati ljude.

Čini se, dovoljno da se pojavi nastavak.

Overcooked 2 objavljen je na PC-ju i konzolama, što uključuje i Nintendo Switch na kojem sam ga testirao. Dvica nije Bog zna kako drugačija od jedinice, već se dvočlani razvojni tim Ghost Town Games potrudio da predivno haotično iskustvo igranja jedinice prenese u drugi dio i unaprijedi svaki igraći aspekt, te ispuni želje zajednice.

Prije nego li raščlanim novitete, vrijedi objasniti osnovnu mehaniku igre. Svaka partija traje nekoliko minuta. Ukoliko igrate sami, upravljat ćete sa dvojicom kuhara čije uloge mijenjate pritiskom na L i R dugmad. Na vrhu ekrana ispisuju vam se narudžbe koje morate spremiti – primjera radi, sushi od vas zahtjeva da skuhate rižu, nasjeckate ribu i sve umotate u alge. Ovi koraci nisu komplikovani, već podrazumijevaju vađenje sastojaka iz kuhinje i nošenje na određenu poziciju, te postavljanje na tanjir prije finalnog serviranja.

Igraći svijet će nakon nekoliko laganih nivoa postati mnogo živopisniji sa preprekama koje se miču, vatrom koju morate ugasiti da bi došli u drugi dio kuhinje i generalno vašom nespretnošću koja će rasti kako otkrivate nove i komplikovane recepte.

Noviteti u odnosu na prvi dio su opcija bacanja namirnica, te multiplayer. Sama mehanika bacanja hrane, bilo partneru na nivou, bilo na određeni dio, na dasku za rezanje ili u lonac, uveliko ubrzava sam proces igranja i čini partije mnogo dinamičnijim. Ipak, ne mogu reći da sam pretjerano oduševljen ovim potezom, iz prostog razloga što same kontrole nisu baš prilagođene novoj mehanici. Nepreciznost prilikom grubog pozicioniranja veoma često napravi veći haos nego što bi trebao biti, lansirajući hranu ponekad i na milimetar do željene destinacije, što sabotira plan i oduzima vrijeme. Neki igrači bi novonastalu situaciju mogli posmatrati kao dodatni izazov, ali meni se lično taj rezultat nije svidio, tako da bacanje nisam ni koristio.

Mulltiplayer je najtraženija nova opcija koja pruža svim igračima na Nintendo Switchu mogućnost da igraju zajedno sa još tri prijatelja u lokalnom i online multiplayeru. Već sa dva igrača igra postaje haotična, dok sa četiri možete očekivati potpuno suludo iskustvo koje će izazvati salve smijeha, ali i psovanja dok pokušavate održati red i izvršiti zadatke.

Ukoliko ipak u igrama uživate sami, kampanja koja se sastoji od trideset i šest nivoa ponovo će vas zabaviti u skladu sa vašim apetitima; kampanja nudi igračima mogućnost da osvoje do tri zvjezdice po nivou, pa ako želite samo proletiti kroz igru, pred vama je svega nekoliko sati igranja, no ako ste perfekcionista, spremite se za ponavljanja jer su neki nivoi izuzetno teški. Pored osnovnih nivoa koji nude nove i stare recepte, u kampanji ćete imati priliku otključati i tajne nivoe.

Sve u svemu, Overcooked 2 se odlično ponaša na Nintendo Switchu. Tehnički, igra je odlično dizajnirana, uz ne baš najsretnije rješenje mehanike bacanja. Međutim, ono mnogo važnije je da je Ghost Town Games pametno osmislio koncept nastavka, zadržavši suludu zabavu koja je karakteristična za Overcooked, ali ispravivši sve i jedan problem koji se našao u originalnoj igri. Dvadeset i šestog septembra, misteriozni trailer je najavio novitete u naslovu koji će postati dostupni 3. oktobra, pa je možda sad pravi trenutak da se vratite u kuhinju i iskusite haos pripreme hrane na Team 17 način.

Ovu igru sam igrao na konzoli Nintendo Switch. 

PODIJELI
TEGOVI

PODRŽI ME NA PATREONU!

Hvala ti!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Mastodon