Igrao sam: OFFWORLD TRADING COMPANY

otclogo

Znam da među drugovima anarhistima ovo mišljenje neće biti popularno, ali jedini način da se kapitalizam u potpunosti uništi je serija nuklearnih eksplozija širom svijeta koje će čovječanstvo vratiti na nivo pećinskog čovjeka. Ipak, kakvi smo naopaki, i u tom slučaju neko bi se mogao sjetiti Fallouta i početi mijenjati dobra za čepove boca. Jednostavno, ne možeš ubiti ideju.

Offworld Trading Company vodi se idejom da je kapitalizam pregazio zemaljske granice i vinuo se u nebo. Otisnuvši se u mračne svemirske kutke, kapitalisti su završili u kolijevci nove ljudske civilizacije – na Marsu. Mars je ništa više nego novo tržište za kapitaliste, tržište u kojem će se resursi eksploatisati, a konkurencija uništiti radom u sivoj zoni morala i etike.

Glavni dizajner četvrtog nastavka Civilization serijala Soren Johnson dizajnirao je i Offworld Trading Company. To bi pametnom trebalo biti sasvim dovoljno da odvoji vremena i da šansu ovom neobičnom naslovu, ali pošto znamo kako čak i legendarni dizajneri znaju omanuti (čujemo li se, Petere Molyneuxe), što bi rekla stara budistička – sve treba preispitati.

Najlakše je Offworld Trading Company opisati kao kombinaciju RTS-a i simulacije menadžmenta u kojoj granice između žanrova nisu jasno postavljene. Neko bi pomislio da je u pitanju unikatna igra, ali određene ideje OTC-a je Soren, jasno je ko dan, pokupio iz hita M.U.L.E. iz 1983. godine. OTC se donekle može posmatrati i kao omaž M.U.L.E.-u.

otc3

Partije se odigravaju na ploči podjeljenoj na šestougaona polja (takozvane hexove) na kojoj su nasumično razbacani resursi. Ovi resursi predstavljaju centar svačijeg interesovanja, pa će igrači potpuno slobodno moći da grade na resursima, uz ograničenja koja se uklanjaju ograničenim brojem nadogradnji glavne baze. Nadogradnja baze omogućava izgradnju novih građevina, ali je sasvim sigurno da ćete se u uspješnim partijama koncentrisati na skupljanje malog broja resursa, dok ćete onim resursima koje eventualno ne proizvodite manipulacijom pokušati oboriti cijenu. Iako se vrijeme u igri može usporiti ili ubrzati po potrebi, sama gradnja preuzeta je iz RTS naslova, što znači da ćete u zavisnosti od skupljenih resursa moći graditi nove ili modernije građevine. U skladu sa samom prirodom igre, resurse ćete moći sami skupiti ili kupiti novcem.

Međutim, sličnost sa RTS naslovima završava upravo tu jer u igri protivnike ne uništavate konvencionalnim naoružanjem. Nema tenkova, nema vojnika. Vaš najveći saveznik je vaša legendarna pohlepa i kapitalistička promućurnost. Tu se igra transformiše iz RTS-a u menadžmentsku simulaciju. Upravljajući resursima, nadzirući rast i pad cijena na tržištu, te rad konkurencije, potrebno je da brzo kupujete i prodajete, obarate i podižete cijene, te gomilate novac.

Svaki igrač vodi korporaciju čije je vlasništvo podijeljeno na dionice. Zarađeni novac može se iskoristiti za kupovinu dodatnih vlastitih dionica (odbrambeni potez osiguravanja korporacije) ili kupovinu udjela u vlasništvu tuđe korporacije. Kada kupite više od pola dionica firme, ista postaje vaše vlasništvo i igrač koji je vodio tu firmu gubi meč. Offworld Trading Company definitivno nije igra za početnike u strateškom planiranju jer kraj se može desiti u svakom trenutku, a eksplozivnost partija zahtjeva vašu nepodijeljenu posvećenost i vođenje računa o nekoliko frontova u isto vrijeme. U pitanju je simulacija Wall Streeta na Marsu u kojoj se sve odvija kokainski brzo.

otc2

Pored legalne izgradnje i nadogradnje, skupljanja i konvertovanja resursa i materijala, te kupovine vlastitih i tuđih dionica, moć svakog kapitaliste leži u korištenju ilegalnih resursa sa crnog tržišta. Crno tržište svakom kapitalisti omogućava pristup ilegalnim tehnologijama. Nema kazne ukoliko budete uhvaćeni na djelu jer igra ne omogućava da vas iko uhvati krvavih ruku, ali je svejedno zabavno koristiti prljave karte. Industrijska sabotaža, iznajmljivanje pirata ili teroristički napadi, sve ove opcije omogućavaju vam da tok igre u određenom trenutku okrenete u vlastitu korist. Sve na šta naiđete u svijetu OTC-a funkcioniše na principu igre škare, škare, makaze, što znači da svaki element pobjeđuje neki drugi. Patentiranje izuma predstavlja skup, ali neophodan korak ukoliko se želite zaštititi od napada uzrokovanih korištenjem resursa crnog tržišta. Zanimljiva stvar kod patenata je njihova karakteristika da pripadaju isključivo vama kada ih otključate, što trku za nekim od korisnijih u igri čini posebno napetom. Svaki igrač ima priliku izgraditi i specijalne zgrade kakve su svemirski market, kupola za zabavu i hakersko sjedišta. Svaka od ovih zgrada otključava i posebne mogućnosti. Recimo, hakersko sjedište vam omogućava obaranje ili povećanje cijena roba na tržištu. Cijene obarate kako bi naštetili konkurenciji, dok ih povećavate za proizvode kojih imate dovoljno i želite ih se riješiti.

Kako igra barata sa različitim, dosad neviđenim elementima, pametno je da prođete kroz tutorial kako bi se naučili osnovama i ispravnim korištenjem elemenata igre. Na svu sreću, tutorial u OTC-u je detaljan i jednostavan. Kroz pet partija igra vas upoznaje sa različitim korporacijama, njihovim specifičnim potrebama (posmatrajte korporacije kao rase u RTS-u) i pravilima igre. Nakon toga, omogućava vam da odigrati i pet uvodnih mečeva u kojima težina protivnika progresivno raste, kako bi se pripremili za kampanju, ali i multiplayer mečeve.

Kampanja OTC-a je osebujna i zanimljiva. Na raspolaganju imate više različitih predstavnika korporacija od kojih svaki ima svoje prednosti i mane, te uvjetuje vaš način igranja. Kada izaberete koga ćete voditi, igrat ćete partije koje je najlakše opisati kao sezone koje se sastoje od različitih borbi na terenu. Cilj svake sezone je biti na vrhu tabele na samom kraju, što znači da ćete morati pažljivo voditi svoju firmu kroz partije. Pobjeda u partiji ne znači ništa ako vas vaša rastrošnost ugrozi u naredne dvije ili tri igre. U osnovnoj igri sve sezone traju sedam dana, što znači da ćete voditi sedam bitki na terenu, no izdavanjem novog DLC dodatka The Patron and The Patriot, kampanja je dobila dodatne mogućnosti prilagođavanja, što uključuje i organizaciju kraćih (4 dana) ili dužih kampanja (10 dana).

otc1

Uspješno vođenje kampanje zahtjeva od igrača raspodjelu resursa na više dana, te organizaciju proizvodnje, prodaje i kupnje. Nakon svake partije, moći ćete kupiti dodatne zgrade koje ćete koristiti u narednoj igri ili otključati nove tehnologije koje će vam (valjda) pružiti prednost nad protivnicima. Posebnost OTC-a leži u činjenici da postoje određena pravila, ali da igra svojom nasumičnošću ne dozvoljava da se pravila zloupotrebljavaju niti da pobjedničke taktike funkcionišu svaki put.

Pored kampanje, solo igrači uživat će u predivno nepredvidivim solo igrama, dok multiplayer nudi dva klasična načina igranja: obična multiplayer natjecanja, kao i borbu unutar ranked sistema.

Moram reći da sam poprilično zadivljen grafičkim prikazom igre. Animacije su slatke i ako zumirate zgrade, primijetit ćete slatke animacije koje površinu Marsa čine tako živom. S druge strane, mape se doimaju kao igre na ploči, što im daje i određeni retro štih. Paket je upotpunjen i fantastičnom muzičkom podlogom, definitivno jednim od najboljih muzičkih soundtrackova koje sam čuo ikad u svijetu igara.

Offworld Trading Company predstavlja jednu od najinovativnijih modernih modifikacija klasičnih ideja. Naizgled jednostavna, sa čvrstim pravilima, ova kombinacija žanrova dopušta velike izmjene i uzbudljive mečeve. DLC dodaci dodatno poboljšavaju iskustvo, pa je kupovina deluxe edicije koja uključuje i dodatnu igru koju možete pokloniti nekome koga volite i više nego preporučljiva.

Offworld Trading Company sam igrao na Steamu. Zahvaljujem se Stardock Entertainmentu na ustupljenom primjerku.