Igrao sam: Influent

influent 1
Danas, u doba informatičke revolucije baviti se bilo čim je lakše nego ikad. Sviranje i snimanje muzike, snimanje filmova, pa čak i crtanje i slikanje, sve je to svedeno u ruke običnog, malog čovjeka. Jedna od najljepših aktivnosti je učenje, a poseban dragulj u toj kruni čini učenje i savladavanje novih jezika. Ta aktivnost oplemenjuje duh i pomaže u socijalizaciji i uzdizanju na nekoliko nivoa, a i kad sve to stavimo po strani, nikad ne znate kad će vam osnova bugarskog jezika zatrebati.

Učenje jezika je na razne načine olakšano i dovedeno na polje interakcije tako da ljudi više nisu ti koji pasivno učestvuju u procesu. Niko više ne sluša kasete ili samo čita knjige, danas ste vi glavni učesnik u procesu učenja. Video igre ponovo briljiraju, jer na tom polju dopuštaju krajnjem korisniku interakciju i napredovanje po njegovim vlastitim normama i standardima, bez guranja i lažnog uvjeravanja u napredak.

influent 2

Influent se u jednu ruku može nazvati igrom, no najtačniji opis Influenta je interaktivni rječnik. Ova igra pruža korisniku mogućnost da nauči više stotina riječi (preko 420) stranog jezika putujući kroz sićušni 3D svijet i dolazeći u interakciju sa predmetima. U ulozi ste osobe (najvjerovatnije studenta samca, sudeći po stanu i neredu u istom) koja istražuje svoj stan. Stan se sastoji od kuhinje, dnevne i spavaće sobe, te toaleta, a sve prostorije su pretrpane različitim svakodnevnim predmetima. Klikom na predmete saznajete kako se predmet zove na jeziku koji učite. Učenje se dešava na više nivoa – čujete izgovor, vidite kako se riječ piše, a u zavisnosti od jezika, imate priliku pronaći i sinonime. Nakon klikanja i čitanja novih imenica, igrate mini igre, a ukoliko vam bodovanje bude pozitivno, napredujete na više nivoe, te otključavate i dodatne riječi – imenice, glagole i pridjeve. Postoje dvije vrste mini igara – prva je igra memorije gdje morate pronaći zadati predmet, a drugu igru otključavate kasnije; upravljajući malim avionom na daljinsko upravljanje morate locirati predmete u svom stanu i gađati ih. Sam Influent je više koristan no zabavan i to mu je i glavna boljka; igra je previše socijalno nepoduzetna (nema takmičenja sa drugim ljudima, nema tabele najboljih, nema načina da uporedite svoje znanje sa drugima) i siromašna opcijama da bi se smatrala bilo čime drugim osim malo šarenijim rječnikom sa 3D grafikom.

influent 3

Tu dolazimo do pitanja isplativosti kupovine ovog rječnika. Prednosti su te što ćete na Influentu pronaći rječnike za neke i od manje eksponiranih jezika kakvi su bugarski, latinski i kineski, a razvojni tim govori da će nove jezike dodavati i u budućnosti. Osnovna igra košta 9,99 € i donosi jedan jezik, dok ćete sve ostale jezike morati kupovati kao DLC-ove po cijeni od 4,99 €. Da, čini se skupo na prvi pogled, ali treba uzeti u obzir da svi iole ozbiljni učenici neće sigurno učiti tri jezika odjednom, tako da će vam najvjerovatnije onaj prvi i osnovni paket biti dovoljan neko vrijeme. Sa jednom lokacijom i predmetima vezanim za istu, teško da će vas Influent naučiti kako se kaže ‘motokultivator’ na švedskom. Influent je prije svega namijenjen apsolutnim početnicima u jeziku koji žele na zabavan i lagan način naučiti što više riječi, a fond od preko četiri stotine nije definitivno malo dostignuće. Mišljenja sam da je Influent kao igra najpogodniji za vašu djecu (ukoliko imate istu) starosti od pet do deset godina – ako ih već ne možete odvojiti od ekrana, barem kontrolišite šta se prikazuje na ekranu. Influentu očajno nedostaju fraze i osnovna građenja rečenica, te se najiskrenije nadam da će se ovaj zanimljivi koncept budućim upgradeima pomaći od statusa rječnika.

Osnovni Influent paket (igra i jedan jezik) je dostupan na Steamu po cijeni od 9,99 €.  Zahvaljujem se izdavaču Three Flip Studios na ustupljenom primjerku.