Igrao sam: HIDE AND SHRIEK

hideandshrieklogo

Ukoliko vas privlači koncept MMORPG igara, ali ne i svjetovi u kakvima je većina ovih igara smještena, onda definitivno trebate probati The Secret World. Inspirisan okultnim i horor temama, te smješten u današnje doba i naš svijet, The Secret World je jedan od najzabavnijih RPG-jeva današnjice, toliko bogat idejama da je dosad izrodio čak i tri spin-off igre: The Black Watchmen, The Park i Hide and Shriek.

Hide and Shriek je veoma jednostavna i zarazna igra, opaka verzija žmire u kojoj se sukobljavaju dva igrača koja pokušavaju unutar deset minuta skupiti što više bodova ili prepasti svoje protivnike tri puta zaredom kako bi pobijedili. No to neće biti jednostavan zadatak jer su oba igrača nevidljiva. Radi se o aplauzu vrijednom konceptu, ideji koja je integrisana nevjerovatno dobro. Kako znate gdje se nalazi vaš protivnik? Morate pažljivo posmatrati prostor oko vas. Ako primijetite da se vrata otvaraju, da predmeti nestaju ili čujete neobjašnjivu buku, znači da je vaš protivnik u blizini, možda i ispred vas.

hideandshriek2

Postoji nekoliko načina da osvojite bodove u Hide and Shrieku. Prvi je da skupljate kugle vaše boje i nosite ih na svoj oltar. Ove kugle su skrivene na mapi unutar različitih prostorija i ormara, što znači da ćete pažljivo morati pretraživati prostor. Kugle morate odnijeti do svog oltara, što je poprilično rizičan zadatak jer kada nosite kuglu, vaši protivnici vide istu kako lebdi i znaju da ste tu. Oltari mijenjaju svoju poziciju kada god spustite kuglu na njih ili ukoliko protivnik stoji blizu vašeg oltara predugo vremena. Ovako se sprečava kampiranje, pa igra iziskuje od igrača da aktivno učestvuju u pronalaženju kugli i protivnika. Pored kugli, igrači mogu skupljati i čarobno kamenje sa iscrtanim runama. Na početku svake partije igra nasumično izabere nekoliko runa koje će biti korištene u partiji. Svaka runa predstavlja poseban efekt koji se na određeni način može kombinirati sa drugim. Kombiniranje runa donosi i neke nepredviđene efekte, a rune se koriste za postavljanje zanimljivih zamki koje onemogućavaju kretanje vašim protivnicima, otkrivaju njihovu lokaciju, šalju prokletstvo na njih ili ih teleportiraju u čudnovatu dimenziju koja oduzima poene što duže boravite u istoj.

hideandshriek1

Plašenje protivnika je omogućeno kada vam se napuni određena količina energije. Kada primijetite (ili odlučite nagađati) gdje vam je protivnik, jednostavnim pritiskom na tipku space izvršit ćete plašenje. U tom trenutku, na ekranu vašeg protivnika iznenada će se pojaviti monstrouzna kreatura praćena iritantnim tonom koji ledi krv u žilama. Ukoliko fulite, na trenutak ćete biti vidljivi vašem protivniku koji vam može uzvratiti uslugu. Takozvani jumpscareovi u ovoj igri zaista dobro funkcionišu jer vas Hide and Shriek tjera da se koncentrišete na vaše kretanje, opušta vam gard, pa kada gad iskoči, onda je definitivno prekasno jer vam srce lupa u grlu. Vašu kreaturu možete dodatno ukrašavati sa različitim grozomornim detaljima koje otključavate kako napredujete kroz igru. Svaka partija donijet će vam određeni broj bodova koji služe za podizanje nivoa, a svaki dodatni nivo (njih trideset) donose nove dodatke za vašeg lika.

Hide and Shriek je veoma zabavna multiplayer igra jako niske cijene koja ima strahovit potencijal da postane još poznatija ukoliko joj Funcom posveti više pažnje u sektorima dodatnog sadržaja (nove mape i modovi – igra trenutno posjeduje samo jednu, ali odličnu mapu inspirisanu The Secret Worldom) i marketinga.

Hide and Shriek sam igrao na Steamu. Zahvaljujem se Evolve PR na ustupljenom primjerku.