Igrao sam: FRIDAY THE 13TH: THE GAME

Prije nekoliko mjeseci čitao sam članak u kojem se diskutovalo o slasher filmovima. Autor tvrdi da se Strava u Ulici brijestova tehnički ne može poimati kao slasher jer se Freddy kreće okolo i napada svoje žrtve na različitim lokacijama. Problem tog članka je što se tvrdilo da za razliku od Freddyija, Jason Voorhees pripada slasher žanru jer napada svoje žrtve na Kristalnom jezeru. Netačno – Jason je samo dio svog filmskog puta proveo ubijajući na jezeru, ali je vitlao mačetom i u New Yorku, virtualnoj stvarnosti, dubokom svemiru, pa čak i paklu.

Na stranu nerdovski pristup samoj tematici, ali nikad nisam baš razumio popularnost Jasona Voorheesa i serijala Petak 13ti, prvenstveno jer mi nijedan od filmova nije bio upečatljiv kao Halloween ili NOES naslovi, pa čak ni sam ubica mi nije zanimljiv kao popularni Michael Myers i Freddy Krueger. Ipak, najave za asimetričnu horor igru baziranu na franšizi pratio sam vjerno, pomno, sa oduševljenjem koje je bujalo u meni prvenstveno zahvaljujući činjenici da su dostupni press materijali jednostavno zračili velikom količinom ljubavi ka samoj franšizi.

Friday The 13th: The Game (u nastavku: F13) pripada žanru asimetričnog horor multiplayera. Moguće da ste već igrali neke od ovih naslova: Dead By Daylight, Deceit, White Noise 2, Evolve. Jedan (ili manja grupa igrača) je uvijek suočena sa većom grupom igrača, gdje je onaj jedan (ili manja grupa) mnogo jači, a veća grupa se mora izvući prvenstveno timskim radom. U ovom naslovu, jedan igrač preuzima ulogu Jasona i suočava se sa sedam savjetnika koji imaju za cilj preživjeti noć ili pobjeći iz sablasnog ljetnog kampa.

Igrajući u ulozi Jasona, vaša misija je linearna: ubijte sve klince na najgore moguće načine. Kao savjetnik u kampu, postoji nekoliko načina na koje možete pobijediti: možete pobjeći brodom ili automobilom, možete pozvati policiju i nadati se da ćete uspjeti pobjeći u zagrljaj patroli, možete se skrivati i preživjeti meč u trajanju od 20 minuta ili možete, ako ste zaista nadčovjek, ubiti Jasona. Ubiti Jasona je zadatak težak kao osvojiti Pulitzerovu nagradu radeći za žutu štampu u Bosni i Hercegovini jer se mora odigrati sekvenca različitih događaja koja će se i veteranima činiti kao tvrd orah, pogotovo ako osoba koja igra ulogu Jasona zna šta radi. Usput, bijeg automobilom i/ili čamcem je također besmisao na kvadrat jer da bi upalili prijevozno sredstvo, morate prvo pronaći benzin, ključeve i akumulator kako bi pobjegli (jer vidite, sigurno postoji “logičan razlog” zašto je auto bez benzina i akumulatora jedino auto parkirano u kampu).

Nevjerovatno pozitivan aspekt igre je audio i vizuelna prezentacija: atmosfera, dizajn mapa, pozadine, odjeća, zvuci, čak i muzika koju je skladao Harry Manfredini, sve su to originali direktno sa filmske trake. Apsurdnoj količini detalja zna se tu i tamo zamjeriti povremena dizajnerska odluka zbog koje određeni savjetnici izgledaju kao da baš i ne pripadaju sedamdesetim i osamdesetim godinama. Kako god da okreneš, ljubav je evidentna i nepresušna, IllFonic i Gun Media su obavili nevjerovatan posao.

Ipak, više ili manje, nakon što se prestanemo diviti izgledu i zvuku, već tu počinju problemi sa naslovom. Određene odluke razvojnog tima uveliko umanjuju količinu potencijalne zabave koju ova igra može pružiti. Primjera radi, ne možete izabrati hoćete li igrati kao Jason ili savjetnik. Igra će nasumično izabrati Jasona između devet ljudi koji se povežu na server i to često zna rezultirati namjernim isključenjima igrača nakon što u prvih nekoliko sekundi meča utvrde da nisu Jason. Nije mi jasno bježanje od provjereno dobrog sistema Dead By Daylighta: ko hoće da igra kao ubica, igra kao ubica. Ko neće, neće. I uvijek imaš dovoljan broj zainteresiranih igrača koji se ne isključuju iz meča. Da bi bio pravedan do kraja, naglasit ću da postoji mogućnost da u opcijama izabereš da preferiraš da igraš kao Jason ili savjetnik, ali ta se opcija pokazala bezvrijednom jer sam u prvih deset sati igranja samo jednom imao priliku igrati kao Jason. Ukoliko razmišljate o kupovini igre i želite igrati kao Jason, najbolje da se strpite do neke iduće zakrpe.

Iskustvo igranja uloge savjetnika je kombinacija frustracije i uzbuđenja. Frustrirajuća je prvenstveno mehanika igre uparena sa veličinom mape, što je donekle ispravljeno posljednjim updateom koji je donio četrdesetak posto manje mape kao mogućnost izbora, što je igraća zajednica dočekala sa neskrivenim zadovoljstvom. Kao savjetnik, većinu vremena se skrivaš i nasumično pretražuješ ladice, pokušavajući pronaći dijelove za prijevozna sredstva ili oružja za odbranu. Igra se u jednom trenutku pretvori u kretanje od tačke A do tačke B do tačke C, a ukoliko igrate na većoj mapi, zna vas dočekati i nevjerovatna količina dosade ukoliko zbog nesretnog pojavljivanja na mapi zapnete blizu Jasona, pa onda morate čekati punih 20 minuta ili koliko već Jasonu treba da pobije sve kako bi dobili XP poene. Da, igra vas tjera da čekate do kraja meča kako bi dobili pristojan iznos XP poena.  F13 nudi uzbudljivo iskustvo u trenutku kada vas Jason ugleda. Ako vas Jason vreba, vaša preglednost će biti drastično umanjena, uz efekt VHS trake preko ekrana. Ovi efekti podižu napetost jer baš možete filmski naletiti na Jasona u očajničkom pokušaju da pobjegnete.

Jason je nezaustavljivi ubica i upravo takvom se doima i njegova digitalna verzija. Različite sposobnosti vam omogućavaju da se ponašate baš kao filmski Jason: možete se teleportirati sa jednog dijela mape na drugi, simulirajući Jasonov efekt koji mu omogućava da se pojavi na svakom dijelu mape u bilo kojem trenutku, suprotno logici i zakonima fizike. Uništavajući izvore svjetla, praveći buku i ostavljajući leševe oko sebe uzrokovat ćete strah u redovima savjetnika koji možete namirisati svojim sposobnostima i utvrditi gdje se preživjeli nalaze. Jason uvijek ima bolje kvote, baš kako i treba biti.

Svaki igrivi lik, uključujući i sva izdanja Jasona, ima različite karakteristike. Likove, baš kao i elemente sistema perkova otključavate igranjem i podizanjem broja iskustvenih poena, a sistem perkova je zanimljiv jer iste dobijate u nekoj vrsti jednostavne tombole. Svaki perk ima svoje negativne i pozitivne aspekte, te ih možete dodati maksimalno tri. Skupljajući poene i povećavajući vlastiti nivo, igrači će moći kupiti i nove vrste ubistava koje Jasonu pomažu da ubija protivnike na zaista grozomorne načine. Kopanja očiju, cijepanja lobanja na pola i vađenje srca iz grudnog koša samo su vrh ledenog brijega.

Najveći problem trenutne verzije igre je što se doima praznom i dosadnjikavom na duge staze. Kada iskeširate skoro 40 eura za naslov, zadnje što želite osjetiti nakon pet sati igranja je da ste skupo platili franšizu i autorska prava na filmski serijal, a ne zabavu. Pored već spomenutog forsiranja igrača da čekaju i po 20 minuta kako bi dobili pristojan broj XP poena, razvojni tim je iz meni nepoznatog razlika u potpunosti izbacio tekstualni chat kao vid komunikacije, ostavivši samo glasovnu komunikaciju kao opciju, što se u previše slučajeva pokazalo kao katastrofalna ideja. Kombinirajte na istoj mapi američke i zapadnoevropske tinejdžere koji ruske i kineske tinejdžere nazivaju rakom gaminga, i ruske i kineske tinejdžere koji kao odgovor na takva prozivanja pričaju isključivo na njihovim jezicima ili vrište na mikrofon bez ikakvog razloga i dobit ćete sredinu u koju se ne želite vratiti tako brzo.

Kontroverzan je i način na koji Illfonic i Gun Media grade zajednicu svojih igrača. Već od prvog dana osjetan je bio problem u komunikaciji koji je rezultirao velikim brojem banovanih igrača koji su koristili neki od loše dizajniranih sistema F13 (ubijanje saigrača, glasovni chat) da od mečeva prave cirkus, što se nije svidjelo razvojnom timu. Sasvim je u redu što su Illfonic i Gun Media željeli da iskustvo igranja učine sigurnom i zanimljivim za sve, ali njihov sistem moderacije sveo se na ekstremnu kontrolu svakog javnog meča na dedicated serverima. Drama je uveliko razvodnila zajednicu čije maslo, da budemo objektivni, nije za Ramazana i dodatno naglasila probleme koje igra ima, pa je sad pitanje da li će i u kojem trenutku F13: The Game steći podršku potrebno za duge staze. Budimo realni: ako se ovaj Jason ubije, neće ga niko oživjeti, makar mu tijelo probili čeličnom šipkom i gromovima lupali u sami vrh (ko je gledao, prepoznat će).

Friday The 13th: The Game je na veliku žalost osrednje igraće iskustvo sa predivnom prezentacijom. No u današnje doba, serijom zakrpa temeljenih na naknadnoj dobro usmjerenoj pameti, Illfonic i Gun Media bi možda i mogli zaprijetiti Starbreezovom Dead By Daylightu. No da je trenutno ovaj naslov DBD Killer – ni pod razno.

Friday The 13th: The Game sam igrao na Steamu. Zahvaljujem se agenciji Cosmocover na ustupljenom primjerku.