Igrao sam: F1 2016

Sjećam se kao da je bilo danas – mala soba u nekadašnjem stanu moje nane, u sarajevskom Aerodromskom naselju; ta mala soba pripadala je njenom sinu, mom daidži, a u istoj se nalazio kompjuter. Sjećam se BASF-ovih petoinčnih disketa sa crvenom naljepnicom i dvije omiljene igre: Sokobana i Formule 1, dvije igre koje su me upoznale sa interaktivnom zabavom. O kojim verzijama igara se radi, veze nemam, ali bio je to kraj osamdesetih, početak devedesetih, tako da postoji nekoliko mogućnosti.

Otad, nisam se baš zanimao za F1 u svijetu interaktivne zabave, prvenstveno zato jer me tematika baš i ne interesuje. No kako volim šarati i probati različite stvari, odlučio sam dati priliku F1 2016, te mi je igranje simulacije vožnje bolida predstavljalo, najlakše je reći, novo iskustvo. Osnova F1 2016 je mod karijere koja se može prilagoditi vašim potrebama i željama: potpuna karijera uključuje predkvalifikacione vožnje, vožnje za vježbu (testiranje staze i opreme) i pune vožnje, što će značiti da ćete imati maratonske igraće sesije od nekoliko sati za samo jednu trku. Srećom, trke možete prekinuti i spasiti u bilo kojem trenutku, te nastaviti, ali fino je vidjeti toliku posvećenost ideji simulacije. Ni vježbe nisu puko upoznavanje sa vremenskim prilikama i krivinama; vaš tim, koji se doima nevjerovatno živ i koji sa vama komunicira preko radija zadavat će vam različite zadatke, a u zavisnosti od uspješnosti izvršavanja istih, imat ćete bolje uslove na samoj trci.

Priča je razlog zbog koje će igrači htjeti napredovati kroz karijerni mod; kreirajući vlastitog vozača koji dobija priliku da vozi za jedan od licenciranih F1 timova, dobijate različite zadatke, stičete rivale, a vaš tim vas obaviještava o svakom potezu na i izvan staze. Iako postoji mogućnost da vam igra (polu)automatski kalibrira bolid za trku, upravo usvajanje novih znanja i nadmetanje sa vremenskim uslovima u slučaju lošeg izbora opreme je ono što F1 2016 čini tako prokleto dobrim iskustvom. Kada morate paziti na gume, oštećenja (sasvim je malo potrebno da bolid u potpunosti uništite) i rezervoar goriva, svaki trenutak je i više nego napet. U F1 2016 vremenske nepogode zaista predstavljaju opasnu razliku od trke do trke, pa čak i od segmenta do segmenta. Pljusak i kišica se različito odražavaju na vašu vožnju, pa ćete nekad startovati sa gumama za jedne vremenske uslove, a već u trećem krugu morati u pitstop kako bi promijenili opremu. Ili se oglušite na pozive vaših inžinjera i borite se neuslovnom opremom koja garantuje neuspjeh, ili u najmanju ruku, polovičan uspjeh.

Još jedan trkaći naslov Codemastersa koji sam igrao u posljednje vrijeme, Dirt Rally, doimao se kao hardcore simulacija sve dok nisam zaigrao F1 2016, a onda je bez ikakvih poteškoća prešao u domenu arkadnih igara ukoliko ga poredimo sa ovom. F1 2016 je zaista teška igra iz nekoliko razloga. Prije svega, nagrađuje samo i isključivo strpljenje i čelične živce: najmanja greška i završit ćete izvan staze, a nervoza se donekle može sanirati flashback modom koji vam dopušta da se vratite u igru nekoliko trenutaka prije sudara/izlijetanja iz staze, te tako ispravite neuspjehom okarakterisanu prošlost. AI protivnika je ubojit i stalno će vas držati na rubu stolica. Uz odličnu vizuelnu prezentaciju i fenomenalnu zvučnu pozadinu koja vas zaista tjera da pomislite da ste na stazi neke od prestižnih F1 staza, konstantni pritisak koji stvaraju virtuelni protivnici orosit će vam dlanove i čela.

F1 2016 sam igrao koristeći tastaturu i mogu reći da se veoma brzo navići na čudne originalne komande. Gas se daje koristeći tipku spacebar, a skreće se strelicama, ali na takav raspored se čovjek veoma brzo navikne, prvenstveno što se doima da je puno veća kontrola nad brzinom i reakcijom onda kada jedna ruka kontroliše kočenje i ubrzavanje, a druga skretanje. Dobra stvar za sve početnike (uključujući i mene) su raznobojne trake koje igračima pokazuju kako da pravilno uđu u krivinu, gdje da ubrzaju, a gdje da uspore.

Iskreno, nisam igrao prijašnje F1 naslova, ali u F1 2016 sam zaista uživao, iako nisam nikakav ljubitelj trka i F1 u stvarnom životu. Napetost, adrenalinski udari, težina igre, ali i osjećaj trijumfa koji proizilazi iz uspješno odvoženih 50 i kusur krugova u jednoj sesiji od tri, četiri sata, sve su to zaista osjećaji koje rijetko koja igra može pružiti.

F1 2016 sam igrao na Steamu. Zahvaljujem se Feral Interactive na ustupljenom primjerku.

Error decoding the Instagram API json

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here