Igrao sam: Democracy 3: Social Engineering DLC

democracy3social0

Bojite se grafikona i brojeva? Užasavate se analiziranja tabela i pronalaženja zajedničkih elemenata? Mislite da su ljudi koji takve stvari integrišu u igre od samog đavola poslani da unište ljudski rod? Onda prestanite čitati odmah.

S druge strane, ako su vam brojčane i taktičke komplikacije srcu drage, obaviještavam vas da je “Democracy 3” postala još komplikovanija i zamršenija igra objavljivanjem DLC dodatka “Social Engineering”.

Počnimo od pretpostavke da ne znate o čemu se radi u osnovnoj igri. U tom slučaju, najbolje je baciti oko na moju recenziju napisanu ovdje. Naravno, ja uvijek računam na lijenost nekih od vas, tako da ću sumirati recenziju u sljedeću izjavu: “Democracy 3” je osebujan, zanimljiv i kompliciran politički simulator / strategija političke kampanje u kojem preuzimate ulogu šefa ili šefice države, te pokušavate preživjeti izbore u fotelji zadovoljavajući pučanstvo izabrane države.

DLC dodatak “Social Engineering” dodatno komplicira igru, ali donosi mnoge nove mogućnosti koje igraču dopuštaju da političku klimu u zemlji dodatno usloži, čak i apsolutne prevrne, što je dosad bilo veoma teško ostvarivo (nekako imam osjećaj da su demokratska rješenja u igri uvijek bila bolje nagrađivana i lakše ostvariva). u DLC-u dobijamo osam novih dilema i dvadeset i šest novih političkih premisa. Sve ove su dostupne bez obzira koju zemlju vodili u igri. Da li dopustiti usvajanje djece samcima? Da ili ne za ekološke domove, bicikla umjesto automobila, do koje mjere treba pokrenuti kampanju zdrave hrane? Da li hakere hapsiti ili upošljavati? Svaka od ovih stavki usložnjava igru još više, te baca političare-početnike u očaj.

democracy3social

Zaključak je veoma jednostavan. Ukoliko volite “Democracy 3” i već ga posjedujete – ovo ide na listu obaveznih nabavki jer čini igru još zabavnijom i komplikovanijom. Ukoliko se dosad niste susreli sa igrom, nemojte kupovati namah, već kupite osnovnu igru i isprobajte.

“Democracy 3: Social Engineering” DLC je dostupan na Steamu po cijeni od 4,99 €. Zahvaljujem se kompaniji Evolve PR na ustupljenom primjerku.