Igrao sam: CRYPT OF THE NECRODANCER: AMPLIFIED

Crypt of The Necrodancer je jedan od najzanimljivijih igraćih naslova 2015. godine. Ova jednostavna, ali ekstremno zarazna roguelike igra inovativna je po mehanici kontrolisanja –  kretanje svih bića u igri, uključujući i vas odvija se u ritmu muzike koju je komponovao fantastični Danny Baranowsky (Super Meat Boy, Canabalt i The Binding of Isaac). Koristeći samo strelice i za kretanje i za odabiranje predmeta, morate pratiti ritam muzike i pomjerati se po beatu. Neprijatelji se također kreću u ritmu, samo što svaki neprijatelj ima svoje specifično kretanje koje ćete morati memorisati kako bi se izborili u gustim situacijama kakve su ćorsokak u kojem su vas okružile četiri grdobe. Najlakše je Crypt of The NecroDancer zamisliti kao šarenu, disko verziju šaha u kojem se svi likovi kreću u isto vrijeme, te dobro morate paziti na koje ćete iduće polje nagaziti.

Amplified se u svojoj osnovi može posmatrati kao više dobrog sadržaja za sve ljubitelje originalne igre. Osnovu novog DLC dodatka čini novi igrivi lik Nocturna. Nocturna je poprilično dobar lik za sve početnike jer omogućava udaranje sa dva polja udaljenosti, pa je rješavanje nekih protivnika sada postalo poprilično lagan posao (mrski rasplesani kosturi). Pored Nocturne, u igri je trenutno i nova, peta zona. Peta zona je poprilično haotično mjesto i krije sasvim nove protivnike, te će vam trebati neko vrijeme da se naviknete na neprijatelje i njihove plesne poteze. Ukoliko igrate sa Nocturnom, likovi iz pete zone pojavljivat će se i na ranijim zonama, pa je to možda način da ih upoznajete pomalo, puno efikasnije nego da se automatski zalijećete u novu zonu. Amplified donosi i nove predmete koje ćete moći otključati skupljenim dijamantima. Međutim, onog zbog čega vrijedi nabaviti Amplified je, kao što možete i pretpostaviti – muzika. Pored dvadeset novih pjesama koje su dodane u originalni soundtrack, dodatni remix je kreirao OverClocked ReMix, a dobili smo i pristup i novim remixima FamilyJulesa, A_Rivala, Virta i što je najvažnije – Girlfriend Recordsa! Svijet Necrodancera postao je mnogo zabavnije mjesto otkako su elektronski synthwave udari počeli da tresu zidove!

Dobra stvar u svemu ovome je činjenica da je Amplified trenutno dostupan u Early Access izdanju. DLC je ispoliran, a za vrijeme Early Access faze, razvojni tim obećava dodatne predmete, još novih neprijatelja, filmiće koji će objasniti priču Nocturne, kao i finalnu borbu sa novim bossom.

Roguelike rasplesano čudo sada je još veće i šarenije. Sasvim je suvišno pisati preporučujem li ili ne.

Amplified sam igrao na Steamu. Zahvaljujem se Brace Yourself Fames na ustupljenom primjerku.