Igrao sam: Chivalry: Deadliest Warrior [PC]

image

Ukoliko vas je mimoišlo čudo moderne televizijske produkcije, show kanala Spike zvan Deadliest Warrior bavio se procjenama o najsmrtonosnijim borcima svijeta gdje su se kroz računicu i testiranje provlačili podaci o naoružanju, treningu i tehnikama borbe i preživljavanja boraca kakvi su Spartanci, nindže, Vikinzi i ostali. Emisija je bila poprilično popularna i doživjela je čak tri sezone.

Chivalry je započeo život kao Half-Life 2 mod pod imenom Age of Chivalry. Shvativši da je poprilično popularan, Torn Banner Studios pokreće Kickstarter kampanju i uspijeva skupiti dovoljno novca za igru koja nosi naziv Chivalry: Medieval Warfare, a koja je zapravo ispoliranija i samostalna verzija popularnog moda. Uprkos određenim greškicama, mečevi puni komadanja tjelesa, hladnog čelika i kotrljajućih glava postali su hiper popularni i originalna igra je prodana u više od milion i dvije stotine hiljada primjeraka. Bilo je jasno da je vrijeme za nadogradnju ideje, a rezultat je licencirani Deadliest Warrior produkt smješten u svijet Chivalryija.

Za razliku od originalne igre koja nam je donijela četiri klase vitezova sa pripadajućim slabostima i snagama, te naoružanjem, DLC Chivalry: Deadliest Warrior daje igračima mogućnost da igraju sa nekim od najsmrtonosnijih boraca čovječanstva. Čak šest igrivih klasa stavljeno je na raspolaganje igračima: vitezi, samuraji, nindže, Vikinzi, Spartanci i pirati (gusari). Odmah na početku jasno vam je da svaka klasa ima svoje prednosti i mane: vitezovi su spori, ali kad opale, onda baš opale, dok su nindže hiper slabe, ali i hiper brze, te će vas iskusniji igrači izreckati na komadiće prije nego što skontate gdje ste i protiv čega se borite. Pirati su zanimljivi jer su klasa koja na raspolaganju ima i vatreno oružje, no nemojte misliti da su zbog toga najjača klasa, vatreno oružje ne znači i automatsko, te kad nestane municije, nije baš lijepo gledati kako na tebe ide pobješnjeli Viking koji vitla sumanuto sa dvije sjekire.

image

Svaka klasa donijela je i svoju mapu – šest poprilično velikih i dobro dizajniranih mapa odgovara klasama, tako da ćete se komadati na lokacijama kakve su gusarsko ostrvo, viteški dvor i vikinška naseobina.

Mehanika borbe je ostala više-manje ista, iako je urađeno dosta na samoj mehanici nanošenja štete. Sada ćete morati puno bolje paziti na zamah i mjesto udara jer nećete dobiti isti rezultat sa različitim oružjem, različitim dijelom tijela i različitim trenutkom udara. Upravo te ispravke donose dodatnu dubinu u sukobe. Nove klase su donijele nova oružja i nove načine rukovanja istima, te vam preporučujem, bili novi ili stari igrač Chivalryija da prođete kroz kratku singleplayer obuku sa svakom klasom kako bi se navikli na novo naoružanje, te shvatili kako isto funkcioniše.

Sve je u ovom DLC-u u znaku broja šest – šest klasa, šest mapa, i šest modova. Deathmatch svako protiv svakoga, timski deathmatch, grupna varijacija na temu preživljavanja zvana Last Team Standing otkrit će da su mnogi od vaših suboraca kukavice koje čekaju samo finale da izlete, a dotad se skrivaju. Duel omogućava borbe jedan na jedan i zapravo je službena verzija nekadašnjih jedan-na-jedan borbi koje su počinjale tako što igrače izazivate svojim ratnim uzvikom, što je bio običaj u Medieval Warfareu. Dva moda koriste zastavice, jedan je Plant The Banner gdje igrači moraju odgurati zastavicu u tuđi teritorij, a Hold The Banner je mod u kojem tim mora zadržati zastavu u svom posjedu određeno vrijeme, dok ga drugi tim u tome spriječava (i obrnuto). Mod sa zadacima nažalost nije doživio transfer u ovaj DLC. 

image

Ukoliko ste voljeli originalnu igru, a želite nove klase i nove modove, ovaj DLC donosi dovoljno osvježenja za deset eura, koliko igra trenutno košta. Vrijedi napomenuti da ćete morati kupiti i originalnu igru jer ovo NIJE samostalni mod, a time se troškovi penju na punih 27 eura (ili 16 sveukupno ako uzimate za vrijeme Steamove zimske rasprodaje). Smatram da je važno napomenuti da ovaj DLC zahtjeva 64-bitni operativni sistem. Ukoliko vam se nije svidio CMW, ovdje nemate šta tražiti. Ukoliko želite eksperimentisati, onda vam ipak preporučujem da prvo odigrate originalnu igru i da se ne zalijećete u kupovinu ovog DLC-ja, igra je to zabavnog karaktera, ali sa svojom specifičnom mehanikom koja neće sjesti svima.

Chivalry: Deadliest Warrior DLC je dostupan na Steamuali za igranje će vam biti potrebna i Chivalry: Medieval WarfareZahvaljujem se Torn Banner Studiosu na ustupljenom primjerku.

PODIJELI
TEGOVI

PODRŽI ME NA PATREONU!

Hvala ti!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Mastodon