Igrao sam: BUS SIMULATOR 18

Predivni svijet video igara dosad vam je dopustio da budete koza, pecivo, hirurg, vozač kamiona, farmer, dizajner interijera, konzument gaziranih pića, mašinovođa… lista je beskrajna, a mogućnosti nevjerovatne jer digitalni svijet trpi sve, od arkade do simulacije, iako se u naslovima ovih i sličnih igara najčešće krije i riječ simulator. Većina ovih igara su više-manje neduhoviti primjerci života koji se rodi onda kada digitalne distribucije otvore svoja vrata svima, međutim, tu i tamo naiđemo na zaista odlične naslove kakav je i Euro Truck Simulator II, meni jedna od najdražih igara svih vremena.

Bus Simulator 2018 je bliži rođak simulatora većine dana jednog kamiondžije, minus opuštena plovidba u susret novim predivnim američkim i evropskim horizontima. Euro Truck Simulator II je zen, ali Bus Simulator 2018, bivajući predstavljanje života jednog vozača Centrotransa (ne GRAS-a, vjerujte mi na riječ) je neuobičajeno stresna igra.

Sličnosti ima, pa da se pozabavimo njima: Bus Simulator 2018 je kombinacija vozačke simulacije i opuštenog, nezahtjevnog menadžmenta u kojoj je vozač firme ujedno i direktor/menadžer koji nakon svake vožnje razmišlja o drugim aspektima kakvi su unajmljivanje novih vozača, kreiranje ruta, prodaja marketinškog prostora, te nabavka novih autobusa. Ovaj dio je suviše jednostavan, zato nemojte očekivati Segin Football Manager, već usputnu zanimaciju koja će vas zadeverati između samih vožnji.

Baš kao i u ostalim sličnim simulacijama, meso čini sama vožnja po gradskim ulicama. Ako ste se ikada vozili gradskim prijevozom, dobro ste upoznati sa svim zadacima koje obavlja jedan vozač autobusa. Pored vožnje, vaši zadaci su primanje novih putnika i puštanje starih (ima izać’), omogućavanje putnicima u kolicima da uđu i izađu, izdavanje karata i upozoravanje dosadnih putnika da stišaju muziku ili se odmaknu od zadnjih vrata kako bi se ista mogla zatvoriti.

Sama vožnja nije nimalo lagodno iskustvo ukoliko želite biti dobro ocijenjeni. Prvi pritisak vam pričinjavaju dolasci na vrijeme, pa će put između stanica nekada biti iskustvo sličnom onom u rally naslovima. Gradski saobraćaj goni ne tako dobar AI koji veoma često zagovna situaciju, pa završite zaglavljeni na trideset metara od stanice i gledate kako vam vrijeme ističe. Pored toga, morat ćete izbjegavati rupe na cesti i paliti žmigavce u pravim trenucima. Neispunjavanje ovih sitnih zadataka rezultirat će oduzimanjem određenog iznosa od ukupnog broja bodova. Ukoliko ste perfekcionista, igra će vremenom prerasti u frustrirajuće iskustvo.

Kako napredujete, otključavat ćete nove gradske zone. Neke su više naklonjene prirodi, druge su groblje ljudske pohlepe satkano od čelika i stakla. Mada imate mogućnost da kreirate rute baš kako želite, problem nastaje u samoj zatvorenosti, odnosno cikličnosti mape. Ni Euro Truck Simulator II ne posjeduje nasumično generisanu mapu, ali mapa Bus Simulatora 2018 je ipak mala i neugledna, ma koliko se na prvu učinila velikom.

Igra sadrži i određene misije koje su sklopljene u neki vid kampanje, te u skladu sa zadacima možete planirati i vaše vožnje, ali nakon početnog entuzijazma i uprkos multiplayeru koji vam omogućava da vozite za istu kompaniju sa prijateljima, Bus Simulator 2018 postaje repetitivno iskustvo. To je, suštinski, tužna istina jer sama igra i nije toliko loša. Eskapizam satkan od slika sa dugih putovanja i ona karakteristična melanholija, odnosno usamljenost vozača kamiona zamijenjena je dosadnim i konstantno pričljivim putnicima za kojima nakon vožnje morate još i čistiti.

Kada bi gatali ocjenu od 1 do 10, Bus Simulator 2018 našao bi se na samoj sredini, na petici, sa tendencijom da ocjena raste na šest ukoliko volite čudnovate simulacije. Igra je koja može pružiti desetak sati zabave, ali je nipošto nemojte kupovati po punoj cijeni, inače ćete se vrlo brzo osjetiti prevarenim.

BUS SIMULATOR 2018 – STEAM / Primjerak za recenziju obezbijedio Astragon Entertainment

PODIJELI
TEGOVI

PODRŽI ME NA PATREONU!

Hvala ti!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here