Igrao sam: Broken Sword V: The Serpent's Curse

image

Probudite me u bilo kojem trenutku dana ili noći (da, ponekad spavam i po danu) i upitajte za listu deset igara koje su fundament moje karijere gejmera i na toj listi će se naći Broken Sword II: The Smoking Mirror. Od demo verzije koju sam igrao iznova i iznova pa sve do pune igre, Broken Sword II je bila moja prva igra iz franšize i ostala je moja najdraža, te sam se uz pomoć nje zaljubio u prelijepi svijet koji je stvorio Revolution Software, a koji je balansirao negdje između misterije, akcije i komedije, i to jako uspješno.

Nemalo sam se obradovao kada sam vidio da će biti objavljen peti dio serijala sa podnaslovom The Serpent’s Curse. Zašto? Kao prvo, treći dio sam pokušao igrati, ali mi je prelazak u 3D veoma teško pao, tako da sam veoma brzo i odustao. Nisam ni znao da je četvrti dio izašao, ali to ne čudi – četvrti je valjda bio toliko prekrcan bugovima da ga je većina ljubitelja serijala preskočila. Peti, ovaj o kojem pišem, je Kickstarterovo čudo – George Cecil, čovjek broj jedan iza cijele franšize zamolio je ljubitelje serijala da se zarove u novčanike kako bi se kreirala igra koja bi bila u duhu dva prva dijela. Ljubiteljima point’n’click avanture ne bi mrsko i Cecil je dobio puno više nego što se nadao.

image

Priča u point’n’click avanturama važnija je od svega ostalog, a priča petog dijela serijala je pitka, zanimljiva i nezavršena. Zašto? Zato jer će drugi dio petog dijela izaći idući mjesec. No ono što se može odmah reći, a da nikome ne pokvarimo užitak igranja je da su tu opet George i Nico, da je mjesto radnje Pariz i da sve počinje jednim ubistvom i jednom misterioznom, ukradenom slikom. Priča se doima baš kao nastavak prva dva dijela. Novi igrači bi mogli biti zbunjeni, no stari će u igri pronaći mnogo referenci, pa čak i gostujućih uloga likova iz prijašnjih dijelova serijala. Sve to tvori jednu lijepu vibraciju koju osjećate dok igrate peti dio.

Drugi jako veliki plus je povratak u 2D i na ručno crtane pozadine. Pozadine u igri su PRELIJEPE. Velikim slovom. Sve su ručno crtane, a na njima su radili talentirani umjetnici koji su već dosad radili za velike studije kakvi su Disneyev i Dreamworksov. Ako izbacimo faktor nostalgije i naše ljubav ka starim lokacijama u prva dva 2D dijela, peti dio igre izgleda najljepše dosad. Likovi su animirani, ali ne odudaraju od samih pozadina i veoma se lijepo uklapaju u grafičku prezentaciju. 

image

Pohvala ide i za glumce koji su posudili svoje glasove. Posao je odrađen veoma solidno, i iako neki dijalozi zvuče luckasto, ipak ima šmeka i u tome.

Mehanika igra je dobra i stara – usmjeriš miš i klikneš. Tako se krećeš, tako stupaš u interakciju sa objektima i osobama. Tu promjena nema, te samim tim stari igrači su na poznatom terenu, novima se neće biti teško navići na cijelu situaciju.

Imam samo dvije zamjerke: prva je da peti dio, bez obzira što drži vodu i sadrži elemente misterije i paranormalnog, ipak ima puno svjetliji ton od ranijih nastavaka. Naravno, drugi dio petog dijela mogao bi donijeti veliki zaokret, tako da to pitanje ne možemo, a da ne ostavimo otvoreno. Druga zamjerka ide na samu težinu, odnosno lakoću igre: implementacijom hint sistema u samu igru, u mogućnosti ste cijelu igru prijeći samo klikajući na veliki upitnik. Naravno, ako ste vjeran igrač, hint sistem vam neće pasti na pamet, no činjenica je da sam ja lakše prošao kroz ovu igru nego nekad davno kroz dvojku. No činjenica je da sam sada i stariji, ljepši i pametniji.

Broken Sword V: The Serpent’s Curse predstavlja povratak u 2D point’n’click carstvo u najboljem maniru. Preporuka!

Igra je dostupna na servisu Steam za sve tri vodeće platforme: PC, MAC i Linux. Zahvaljujem se gospodinu Cecilu i Revolution Studiosu na ustupljenom primjerku.