Igrao sam: Blood of The Zombies [Android]

image

Nekada davno, davno (tačnije rečeno, osamdesetih), igre kakve danas poznajemo nisu postojale. RPG žanr postojao je, ali u vidu board igara ili knjiga kakva je ova… igra?

Da, “Blood of The Zombies” je knjiga iz Fighting Fantasy serijala, pretočena u igru za Android telefone i tablete (i za iOS, ali mi ne volimo iPhone).

Ova igra, kao i kombinacije drugih iz “Fighting Fantasy” serijala imaju veoma jednostavnu, ali zaraznu tematiku: igrač čita priču i u jednom trenutku ima priliku da bira nastavak priče. Sjećate se onih knjiga iz djetinjstva gdje ste mogli birati koju stranu da okrenete kako bi nastavili sa čitanjem? Da, to je to, s tim što je dodatna dubina priči data sa RPG-jevskim bacanjem kockica: kada dođete do određenih izbora u knjizi, morate bacati kockicu (ne morate ih tražiti po kući, instalirana je simulacija kockica u samoj igri) da vidite da li idete dalje ili propadate. 

image

Igru počinjete kao zatvorenik u dvorcu u Istočnoj Evropi, kao rob suludog sociopate koji želi pokoriti svijet kreirajući armiju zombija. Čitanjem i vlastitim izborima, uz malo sreće pri bacanju kockica, bježite iz svoje tamnice i idete u borbu protiv hodajućih mrtvaca. Priča je zarazna i napeta, nije vhunac ponude Fighting Fantasy serijala, ali je odlična uvertira za sve koji se po prvi put susreću sa žanrom tekstualne avanture. Igra je lijepo dizajnirana, uz dosta prelijepih ilustracija. Posebna pohvala ide za muziku koja pridaje atmosferi prilikom čitanja.

Jasno je da je “Blood of The Zombies” orijentisan ka starijoj populaciji koja se zabavljala sa pravim knjigama i kockicama osamdesetih ili devedesetih, ali lansiranje u svijet binarnih kodova je također dobar način da se privuku nove armije željne teksta i pokretanja točkića mašte.

Jedino negativno za ovu igru je cijena koja je zaista u rangu preskupog na Play Storeu – za “Blood of The Zombies”, kao i za ostale igre iz kuće Tin Man Games morat ćete izdvojiti punih 5,48 $. Skupo, jeste, ali opet, ako volite ovakve avanture, ili želite da probate nešto novo, a imate pet dolara viška, onda se nećete pokajati. 

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=arqZmt3CrS4?rel=0]

(tekst originalno objavljen na blog portalu GHGL!, ja sam autor.)