Igrao sam: BACKGAMMON BLITZ

Tavla? Besmisleno i nejasno brojanje, mislio sam prije no što sam naučio pravila, a onda shvatio da ću u partijama jedne od najboljih i najkompleksnijih igara na ploči uvijek biti okićen titulom gubitnika; jednostavnom ja sam predvidivi idiot koji ne misli.

I dok su se šah, različiti monopoli i kartaške igre redovno digitalizirali kroz historiju video igara, tavla (i različite varijacije igre) nikad nije bila pažena istim intenzitetom. Jačanjem mobilnih platformi, pojavio se i veći broj aplikacija/igara ovog tipa, ali na PC-ju je broj digitalnih verzija tavle poprilično zanemarljiv.

Izdavači digitalne verzije igre Talisman, Nomad Games, su 2015. godine objavili Backgammon Blitz koji se u svojoj suštini može smatrati najljepšom digitalnom verzijom tavle. Kad kažem najljepšom, mislim striktno na vizuelno-zvučnu prezentaciju koja je ništa manje od predivne; opuštajuće iskustvo ugodnu očima i ušima. Tabletop Simulator i njihova verzija tavle je najbliže što se može doći stvarnoj igri na ploči koja podliježe zakonima fizike, ali nisu svi zainteresirani za slobodu (anarhiju?) kakvu pruža Tabletop Simulator; neki vole i automatizam u određenoj mjeri i upravo takvim igračima je posvećena ova igra.

Dva su osnovna moda u Backgammon Blitzu. Prvi je klasični mod gdje se upoznajete sa tavlom (igra posjeduje i interaktivno uputstvo koje igračima veoma brzo i efikasno pojasni osnovna pravila), ali i mnogobrojnim varijacijama kojima partije možete prilagoditi različitim lokalnim varijantama popularne igre. Drugi je arkadni mod koji u igru uključuje i dodatne sadržaje poput power-upova. Ovaj mod će cijeniti neko drugi, ja sam savršeno zadovoljan i klasičnom igrom.

Realno gledano, zbog iznimno privlačne cijene i činjenice da uz kupljenu igru dobijete još dva primjerka potpuno besplatno (barem u trenutku pisanja ove recenzije), sa Backgammon Blitzom ne možete pogriješiti. Treba naravno uzeti u obzir da je za multiplayer potrebno imati prijatelje zainteresirane za partije ili biti iznimno uporan u pronalasku odgovarajućih protivnika putem Steama jer je nasumično povezivanje i kreiranje partija u potpunosti mrtvo. Minorni problemčići oko pomicanja figura i povremeni bugovi ne ubijaju zabavu, pa ako ste zainteresirani da naučite igrati tavlu, povremeni igrač ili veteran koji zbog nekog razloga ne igra uživo, bacite oko na Backgammon Blitz.

Backgammon Blitz sam igrao na Steamu. Zahvaljujem se Nomad Games na ustupljenom primjerku.