Grimmwood: Priča o kožaru, vukodlaku i jednom pilećem bataku

Šta mi je sa naslovom? Ništa. Nema nikakve dodirne tačke sa ostatkom teksta, ali ima sa igrom. I da, igra se zove Grimmwood – They Come at Night, ali kontam da vam neće smetati da pišem samo Grimmwood.

U svijetu videoigara postoje one koje u potpunosti zavise od uspješne integracije društvene komponente. Ne mislim na multiplayer naslove koji dopuštaju određenu vrstu anarhije i preuzimanja inicijative za vrijeme partija, već na igre koje vas ni na jedan način ne varaju kada kažu – ne igraš li timski, mrtav si.

Jedna od tih je i strateška Grimmwood u kojoj ćete preuzeti ulogu jednog od četrdeset seljana koji svaku noć moraju preživjeti napade divljih zvijeri i čudovišta, što je valjda rezultat odluke da žive bogu iza nogu. Vaše komšije su drugi igrači, pa će bahatost, naivnost, netrpeljivost i velikodušnost uveliko određivati kolektivni uspjeh. Premisa Grimmwooda je stvaranje zajednice jer u istoj počiva sigurnost.

Igru započinjete tako što kreirate svog lika, određujući mu izgled, ime i biografiju, što je simpatičan dodatak za ljubitelje roleplayinga. Pored toga, nasumično vam se izabiru početni predmeti, mane i vrline, a vi možete, baciti kockicu nekoliko puta i pokušati dobiti polje opcije. Kako igra sadrži roguelike elemente, postoji mogućnost da se ono što ste ocijenili kao prosječno pokaže nakon nekoliko bacanja kao najbolja opcija koju ste nažalost propustili.

Kako je Grimmwood strateški naslov zasnovan na asinhronom multiplayeru, tako vam za odbranu od čudovišta neće biti potrebni refleksi. Partija se odigrava u dvije faze – po danu igrač odlazi iz sela, krećući se po nasumično generisanoj mapi krojenoj od čak šest stotina šesterougaonih polja, popularnih hexova.

Kada zagazite na određeno polje, moći ćete istraživati teren izbliza, pronalazeći skrivene lokacije koje nude različite resurse, ili se boriti sa divljim monstrumima. U zavisnosti od onoga što radite, smanjivat će vam se energija i/ili pojavljivati različiti statusi koji će utjecati na vašeg lika (prenatrpanost džepova, strah, bolest…). Za uspješno igranje morat ćete jednako paziti i na fizičko i na mentalno zdravlje vašeg lika. U dobro organizovanoj strukturi igrači će nerijetko koristiti zaštitne mehanizme koji su im na raspolaganju, pa ćete biti izbačeni iz sela ukoliko ste halapljivi, bezobrazni ili ne pomažete i ne obavljate funkcije koje tim ocijeni kao korisne.

Pri povratku u selo imate opciju da ono što ste skupili izvan zidina podijelite sa ostalim igračima ili zadržite za sebe. Također možete kreirati nove predmete, od jela do oružja, te iskoristiti preostalu energiju za kreiranje jednog ili više odbrambenih mehanizama. Igrači se mogu odlučiti žele li za vrijeme napada ostati zaključani iza vrata ili braniti selo. Pazite da se ne zadesite izvan zidina nakon što sat otkuca ponoć jer će to značiti ne samo smrt za vas, već u dosta slučajeva i one koji pokušaju da vam pomognu da se izvučete.

Interakcija među igračima je osnova uspjeha u Grimmwoodu. Koristeći tekstualne i glasovne chat kanale i forumske teme unutar vašeg servera (sela) moguće je dogovarati iduće korake u pokušaju preživljavanja.

Najzanimljiviji aspekt Grimmwood su njegovi dvadesetčetverosatni ciklusi. Igra koristi stvarno vrijeme za faze, tako da ćete svakog dana u ponoć doživjeti napad zvijeri. To znači da ćete za uspješno igranje Grimmwooda odvajati od 10 do 20 minuta dnevno kako bi potrošili energiju na korisne akcije i onda stiskali palčeve u nadi da ćete svog lika vidjeti na spisku živih idući dan. Istina je da se nivo energije podiže vremenom i sa određenim predmetima, ali ništa od toga nije toliko ekstremno da se logujete i drugi put unutar jednog dana, osim ako nije stanje prijeke potrebe.

Blitz mod je skraćena verzija u kojoj dan umjesto 24 sata traje petnaest minuta i selo može brojati deset igrača. Međutim, za vrijeme testiranja, shvatio sam da ova brza verzija oduzima jako mnogo od čari naslova jer Grimmwood zahtjeva planiranje i komunikaciju. Blitz mod je bespotrebno ubrzavanje, ali kako postoje i igrači kojima će takva dinamika odgovarati, dobro je što se ista i nudi.

Najveći problem Grimmwooda je mala igraća zajednica kojoj baš i ne pomaže cijena od 12,5 eura. Smatram da bi manja cijena i karakteristična Steamova trodnevna ponuda za besplatno testiranje dobro došli ovom naslovu koji ima mnogo potencijala. Ukoliko vam se Grimmwood čini zanimljivim, ali bojite se kupiti bez da probate, slične (iste?) mehanike možete testirati u naslovu Die2Nite na die2nite.com. Tu online igru je programirao tim Motion Twin, autori odličnog Dead Cellsa, a umjesto čudovišta, u Die2Niteu ćete morati preživjeti noćne napade zombija. Ako vam se ta avantura svidi, Grimmwood je prava stvar za vas.