Farming Simulator 2019: Dosadno, dosadno…

Mnogi bi se začuđeno mogli upitati čemu recenziranje igre koja nosi 2019. godinu u svom nazivu. Uistinu, Farming Simulator 2019 jeste naslov koji je izašao poodavno, ali ipak je i dalje najrecentniji PC naslov franšize Giants Softwarea i Focus Home Interactivea. Farming Simulator 2020 objavljen je na konzoli Nintendo Switch, a nova verzija igre, Farming Simulator 2022, očekuje se u novembru 2021. godine. Po dosad dostupnim podacima, upravo će ova verzija donijet dugoočekivane inovacije kakve su vremenske promjene, automatizacija prodaje u vidu proizvodnih lanaca, preko 400 vozila i nove kulture poput maslina i grožđa.

Drugi razlog zbog kojeg sam odlučio da napišem ovu recenziju je taj što uvijek pišem o igrama koje mi izdavači pošalju, no o ovoj nisam stigao pisati ranije zbog određenih turbulentnih dešavanja koja su me pokosila u 2020. godini, a o kojima sam već pisao ovdje ili pričao u podcastu.

Ranije sam o samom serijalu pisao kada sam igrao Farming Simulator 2015. Nakon petnaestak odigranih sati Farming Simulatora 2019 uhvatio me neugodan osjećaj da igram istu igru koju sam igrao prije nekoliko godina, pa mi nije bilo mrsko da je ponovo skinem i pokušam pronaći barem neke razlike koje bi me uvjerile da je verzija 2019 vrijedna dodatnih sati.

Kako ne postoji značajna promjena u dizajnu i mehanici verzije 2019 u odnosu na verziju 2015, a o verziji 2015 sam pisao ranije, smatram da je bespotrebno da vam oduzimam vrijeme objašnjavajući kako je Farming Simulator vrsta simulacijsko-menadžmentskog naslova koja vam dopušta da vodite vlastitu farmu kroz kupovinu alata, mašina, korištenje istih, iznajmljivanje NPC vozača i prodaju usjeva koje ste uzgojili.

Nova verzija zadržala je sve probleme prethodno odigrane. Na vozila u igri i dalje utječe potpuno besmislena fizika, te se različite vrste mašina u vožnji ponašaju veoma slično, kao da je sve reskin iste vrste vozila. Time moja opaska iz prethodnog teksta da se igra doima kao katalog licenciranih vozila i dalje ostaje na snazi. Mogućnost oštećenja vozila, usjeva i okolnih zgrada je i dalje nepostojeća, tako da ćete u jednom trenutku juriti kroz polja bez pretjeranog obzira, samo da što prije stignete od tačke A do tačke B. Upravo u tom trenutku, kada sam počeo bezidejno lutati i voziti kao da sam u rally naslovu, osjetio sam da je želja da igram u meni umrla jer mi više nije bilo stalo.

Pokušao sam dati više prilike stočarstvu u Farming Simulatoru 2019, i teška srca sam zaključio da je taj aspekt igre podlegao od teških ubodnih rana nanijetih oštricom grinda. Ako ste primijetili da u tekstu ne napominjem nikakve novitete, mogu reći da su Giants dodali pse u igru, ali ne znam koliko će vam ta inovacija pokrenuti mišiće i natjerati vas da izvučete karticu iz novčanika.

Ukoliko se baš potrudite da date igri priliku, preporučujem vam da to uradite ili uz dodatne modove ili multiplayer partije od 16 igrača, ukoliko pronađete ekipu koja je voljna da sa vama pokrene roleplay zajednicu farmera.

U mom slučaju, Farming Simulator 2019 pokazao se kao nedovoljno unaprijeđena verzija 2015, a ja to govorim sa pozicije ‘kežualca’. Vrijedi napomenuti da fanovi na internetu uveliko govore da su promjene u odnosu na verziju 2017 striktno kozmetičke prirode. Igra je nažalost poprilično dosadna kao ‘simulacija’, još dosadnija kao ‘menadžer’ i najdosadnija ukoliko je poredimo sa naslovima slične tematike kakvi su Stardew Valley ili Minecraft sa nekoliko odličnih modova. Za nadati se da će Farming Simulator 2022 izvući franšizu na kojoj se naziru i nemiri među redovima hardcore igrača koji godinama uviđaju da nezasluženo plaćaju visoke cijene za skoro pa jednu te istu igru.