Fade In: uspješan atentat na Final Draft

Softverska rješenja vezana za jednu profesiju najčešće se dijele na dvije kategorije, onih uistinu korisnih i onih koji su ništa više do mamipara. Kada aktivnost i alate posmatrate sa distance, sve vam izgleda kao mamipara. Zašto plaćati za Photoshop kada imate GIMP? Zašto plaćati Final Draft kada vam je na raspolaganju Word (ili neka od jednako dobrih open source aplikacija)? Uskoro, ukoliko se počnete baviti nekim poslom, shvatite da su određena rješenja na cijeni upravo zahvaljujući mogućnostima koje vam pružaju.

Kad smo već kod Final Drafta, ta aplikacija kreirana ranih devedesetih smatra se zlatnim standardom u filmskoj i televizijskoj industriji. Dugo vremena Final Draft je suvereno vladao na polju pisanja i formatiranja scenarija za različite vrste televizijske i filmske zabave, a tehnološki napredak je izrodio mnoge klonove koji su udarali na Draftov zamak u pokušaju da slome kralja. Iako svako od ovih rješenja pruža svojim korisnicima različite opcije, nikada dosad nije kreiran softver za pisanje i formatiranje scenarija kakav je Fade In.

Režiser i scenarista Kent Tessman je dizajnirao Fade In nakon perioda nezadovoljstva Final Draftom. Vođen idejom da svim dostupnim rješenjima fali ovo ili ono, Fade In uspijeva pomiriti funkcionalnost, jednostavnost i dostupnost.

Fade In sam testirao na Windows i Linux platformi. Rijedak je slučaj da se neki profesionalni softver razvija istovremenom i na Linuxu, što me veoma raduje. U oba navrata, Fade In je radio bez problema, brzo i bez padanja, a dokumente kreirane na Windows verziji otvarao sam bez problema na Linuxu i obratno, sinhronizirajući ih preko Dropboxa. Samo grafičko rješenje je veoma jednostavno, podijeljeno na dva glavna prozora. Većinu prozora zauzima bijeli list papira na kojem ispisujete svoje umotvorine. Dizajn je minimalistički, lišen bespotrebnih gluposti, pa će koncentracija biti na nivou. Kombinacijom tipke CTRL i brojeva birate koji dio teksta unosite (ime lika, dijalog, opisi kadra, tranzicije…), a softver automatski prebacuje u iduću logičku cjelinu, te uči od vas ono što unosite, olakšavajući vam tipkanje.

Jednostavnost vam pomaže da uz pomoć Fade Ina vrlo brzo postanete fleksibilni i počnete kreirati vlastite profesionalno formatirane scenarije.

Prva i najvažnija odlika Fade Ina u odnosu na Final Draft je činjenica da je Fade In namijenjen scenaristima koji pišu različitim jezicima. Možda će vam se činiti nemoguće, ali Final Draft ni dan-danas NE PODRŽAVA AFRIKATE našeg jezika. Sa Fade Inom, ispisivanje slova Č, Ć, Ž, Š i Đ je jednostavno kao da pišete u Notepadu. Revizije dokumenta u različitim bojama, spašavanje u otvorenom formatu baziranom na XML-u, HTML-u, PDF-u, čitanje Final Draft, Scrivener i ostalih vrsta fajlova – izmislite i Fade In će najvjerovatnije obaviti taj posao.

Lista stvari koje Fade In jedino može izvesti ili obavlja bolje od drugih je duga i sa svakom novom verzijom postaje još duža. Sa cijenom od 80 dolara i besplatnim nadogradnjama u odnosu na konkurentske paprene cijene od 160 pa do 299 dolara, dostupnošću na svim platformama, uključujući i iOS i Android prijenosne platforme, Fade In je savršeno rješenje za scenaristu svakog kova i ambicije.

VIŠE INFORMACIJA NA WWW.FADEINPRO.COM

PODIJELI
TEGOVI

PODRŽI ME NA PATREONU!

Hvala ti!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Mastodon