Double Cross: to divno, divno platformersko iskustvo

Foto: HeadUp Games

Runbow, o kojem smo Lili i ja pričali u prvom specijalnom izdanju Radija je jedna od naših najdražih igara na Switchu. Uistinu zabavan platformer natjerao me da vjerno pratim 13AM Games, pa kad sam čuo da spremaju novu igru, bio sam zapeta puška. Double Cross je izašao u januaru 2019. godine, a igrao sam ga na Nintendo Switch konzoli.

Dovoljno je baciti pogled na sliku iznad i mozak će vam sigurno odlutati u pravcu crtanih filmova devedesetih koji su mojoj generaciji ostali negdje zakukuljeni u maglovitom sjećanju. Evidentno je da je Double Cross inspirisan tom epohom, ne samo po pitanju vizuelnog stila, već i priče. U igri vodite Zahru Sinclair, specijalnu agenticu organizacije RIFT čiji je zadatak održavanje reda u međuprostoru između nepredvidljivih multiuniverzuma. Naravno, stvari veoma brzo krenu u krivom smjeru, pa Zahra mora pronaći krivce odgovorne za napad na bazu RIFT-a (Sumnjivac X!), što će učiniti prolazeći kroz tri različita svijeta u kojem će je dočekati posebne igraće mehanike, različiti neprijatelji i mnoštvo skakutanja.

Foto: HeadUp Games

Uloženo je zaista mnogo truda da svaki od tri svijeta izgleda privlačno i autentično, te svijetove možete posjećivati po redu koji vam odgovara. Iako svaki univerzum posjeduje različite elemente, zajednički im je onaj spajdermenovskog ljuljanja na električnoj lijani. Ona funkcioniše baš kao mreža Petera Parkera, moći ćete je kačiti na određene platforme, te se na taj način fluidno kretati kroz nivoe. Dizajn je ekstremno balansiran, pa će igra biti zanimljiva kako djeci od, recimo, deset godina naviše, ali i odraslima. Jedini nivo koji se pokazao kao frustrirajuće težak je u cyberpunk svijetu Funderdome. Igra tu i tamo zakomplikuje situaciju na drugim nivoima, ali ništa previše. Ukoliko igrate sa djecom, ovo će se pokazati kao savršen trenutak povezivanja (i roditeljske nadmoći – ha,ha!).

Foto: HeadUp Games

Priča Double Crossa prikazana je kroz narativne kartice specifične za RPG-jeve. Istoj se nema šta zamjeriti jer se doima kao klasična priča za djecu sa daškom jednostavnog humora. U jednom trenutku starijima bi se naracija mogla učiniti nezanimljivom, ali sumnjam da će mlađa raja imati išta protiv praćenja avantura Zahre.

Naslov me podsjetio na vrijeme SNES-a kada igre nisu bile prevelike, ali su ih igrači guštali, cijedili do samog kraja. U zavisnosti od umijeća, ukoliko sam prolijećete kroz nivoe, Double Cross će vam sa svojih dvanaest nivoa pružiti šest do deset sati igranja, ali ako želite skupiti sve kristale koji služe za unapređenje moći, trebat će vam više vremena. I sama cijena je prilagođena dužini (kratkoći?) igre – 20 dolara koje 13AM Games traže za jako uglancan, zabavan platformer na konzoli Switch je zaista ništa, u usporedbi sa ponuđenom zabavom i cijenom drugih igara na Switchu.

Double Cross je kao stvoren za Nintendo Switch i timsko igranje roditelja i djece. Nasilje je nepostojeće, igra je zabavna, a ne bi me začudilo da ugledam ove simpatične likove u pravom, epizodnom crtanom filmu – gdje zapravo i pripadaju.

PODIJELI
TEGOVI

PODRŽI ME NA PATREONU!

Hvala ti!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here