Dave The Diver: Zaronite u casual savršenstvo

Kalendarsko ljeto se bliži kraju, ali vrijeme nas je odlučilo počastiti suhim i vrelim danima, valjda da nadoknadimo kišne ispade ljetne sezone. Nažalost, rijetki su oni koji će se obradovati odlaskom na more u septembru, ali zato imamo digitalnu zabavu da nadoknadimo, zato je tu Dave The Diver!

Da ću u 2023. godini neke od trenutaka apsolutne blaženosti osjetiti igrajući ulogu debeljuškastog ronioca koji u noćnim satima servira sushi u lokalnom baru na obali, ne bih vjerovao. Dave The Diver je zanimljiv hibrid RPG-ja, avanture i menadžmentskog naslova, vizuelno predstavljen u pikselastom 2.5D-u, što je kombinacija 2D pozadina i 3D modela.

Za svoju zaraznost Dave The Diver može se zahvaliti istoj onoj dan/noć rutini koja je i Stardew Valley učinila jednim od najboljih RPG/casual naslova. Segmentiranje radnje na cikluse dana i noći dovodi do “samo još jedan dan” sindroma zbog kojeg je teško ostaviti igru, pa i da nije kvalitetna kao ova.

dave the diver
Plava rupa u koju Dave svakodnevno uranja je puna tajni koje čekaju da budu otkrivene

Po danu, Dave zaranja u okeansko prostranstvo čija se struktura donekle mijenja iz dana u dan, te ovaj roguelike element istraživanje pomorskih dubina čini još zanimljivijim. Više je razloga zašto Dave zaranja: kao ronilac je opremljen harpunom i drugim oružjima koje skuplja kroz igru i koja služe za hvatanje ribe i ostalih morskih kreatura kojih je više od 200. Svako od bića ima neke svoje karakteristike, a neka od njih predstavljaju pravu opasnost, te će lov biti izazovan. S druge strane, džepove će Dave popunjavati i sa raznim sitnicama od kojih se neke vezuju za elemente priče, a druge su tu da poboljšaju određene mehanike igre.

Ograničenja poput prostora u džepovima i količine kisika ćete moći ukloniti nadogradnjom odijela ili pronalaskom određenih predmeta na dnu okeana, a nadogradnje će biti neminovne ukoliko želite istraživati dublje i mračnije predjele.

A za šta služi sva ulovljena riba? U noćnim satima, nakon što završi sa uranjanjem u plavetnilo, Dave The Diver je konobar i menadžer kuhinje koji odlučuje šta će se servirati u lokalnom sushi baru. Svaki od ovih elemenata je dovoljno jednostavan da bude poznat čak i onima koji su se sa žanrovima susretali u pojednostavljenim oblicima na mobitelima.

Pripremljenu hranu servirate gostima po dobrom, starom, oprobanom principu letanja od stola do stola koji je u Dave The Diveru dodatno pojednostavljen. Mini igra sipanja čaja je tu da vas izbaci iz takta, a ako vam sve to dosadi, možete unajmiti pomoćnike da vam pomognu, iako neće biti efikasni kao vi. Ponekad će u vaš restoran doći i specijalni gosti sa za njih karakterističnim prohtjevima, a koji će tražiti od vas da uhvatite specifičnu vrstu kreatura za specifično jelo.

dave the diver
Sushi majstor Bancho je jedan od ekscentričnih likova koji će oduševiti igrače

Između istraživanja okeanskih dubina zarad rješavanja misterije priče Dave The Divera i uređenja restorana, krije se avanturistički duh naslova. Plava rupa, lokacija na kojoj Dave roni prepuna je tajni. Na površini vode dočekat će vas simpatični likovi sa puno osobnosti, a sprijateljit ćete se i sa određenim podvodnim sisarima. Likovi u Dave The Diveru su ekscentrični i zabavni, kakva svaka ljetna avantura treba biti, a moj favorit je sushi majstor Bancho koji neizmjerno podsjeća na lika iz shaolin mašte RZA-e. On je, kao i drugi likovi, predstavljen kroz kratke animirane scene koje čak i kad se počnu ponavljati neće dosaditi. Ne vjerujete? Probajte i vidjet ćete zašto ovo tvrdim.

Za završetak osnovne priče trebat će vam nekih 25 sati, ali moja topla preporuka je da ne žurite. Igra nudi mnoštvo podvodnih sporednih misija, kao i mini igara koje otključavate kako napredujete, pa je sa svojom tematikom i sistemom progresije kao savršena za umorne igrače nakon napornog radnog dana.

Priznat ću i reći da od korejskog Nexona koji je poznat po zloglasnim naslovima krcatim mikrotransakcijama nikad nisam očekivao ovakav naslov, a pogotovo ne ovakvu kvalitetu. Dave The Diver je savršena casual igra u kojoj sunce uvijek sija, hrana je uvijek ukusna, a more baš toplo onoliko koliko treba biti. Bez mikrotransakcija.

Zaronite.