Artweaver 4: Digitalni Picasso

artweaver

Inspirisan programom Psykopaint kojeg sam predstavio na portalu Frenzy Spark, zapitao sam se šta domena digitalnog slikarstva još nudi u softverskom smislu. Izbor je zaista ogroman; takmiče se i stari i mladi razvojni timovi, veliki protiv malih igrača. Njemački softver Artweaver je trenutno u svom četvrtom izdanju i ako je cjenovnim rangom u domeni jeftinog softvera, ponuđene opcije su daleko od jeftinih ili neupotrebljivih.

Artweaver 4 je kompletan paket za digitalno slikarstvo, obučen u jednostavno, ali ozbiljno ruho. Dok Psykopaint djeluje kao online alat/socijalna mreža/galerija u jednom (poređenja sa Psykopaintom pravim zbog činjenice da ga koristim jako dugo i da sam veoma zadovoljan onime što program nudi meni kao početniku i entuzijasti), Artweaver je softver koji će za kreiranje umjetničkih djela ili koncepta za iste koristiti i početnici, ali i oni sa dužim stažem u svijetu digitalnom slikarstva.

Kada pokrenete Artweaver po prvi put, a ukoliko ste korisnik Adobeovog Photoshopa (ko nije?), snaći ćete se vrlo brzo. Ukoliko ne koristite Photoshop, snalaženje će se desiti brzo. Korisnički interface je čist, jednostavan, lišen svih nepotrebnih stvari. Dodatno ga možete podešavati po vlastitim željama iako ne vjerujem da će potreba za podešavanjem postojati. Otvorite novi dokument, izaberite veličinu svog digitalnog platna i krenite sa ostvarivanjem vaših snova.

Najveća snaga Artweavera su njegove četke – od predefinisanih pa do onih koje ćete sami napraviti i konfigurisati kako vam odgovara, Artweaver je robustan alat prepun mogućnosti. Četvrta edicija donosi podršku za 64-bitne sisteme i procesore sa više jezgri, te će izgled vaših djela biti fotorealističan. Od ulja na platnu, pastelnih boja, kreda i uglja pa sve do tuša, olovki, flomastera i markera, svaki brush moguće je dodatno konfigurisati u detaljnom editoru, te ga podrediti vlastitim potrebama. Te mogućnosti značit će mnogo profesionalcima, ali i onima koji budu imali dodatne zahtjeve kako budu napredovali u svojim slikarskim pohodima.

Artweaver 4 donosi i podršku za tablete, te će posjedovanje jednog u kombinaciji sa ovim softverom biti značajan plus u ostvarivanju ideja.  Vrijedi napomenuti da Artweaver nudi i webstranicu Artweaverteam.com koja se može koristiti kao centralna online baza sa timove koji rade na istom djelu koristeći Artweaver. U mogućnosti ste nastavljati tuđi rad ili podići svoj na obradu od strane drugih članova vašeg tima.

Iako Artweaver ima i besplatnu ediciju, ta besplatna edicija je više-manje neupotrebljiva zbog nedostatka velikog broja značajnih opcija koje donosi Plus edicija koja, kao što sam već napomenuo, ne ostavlja rupu u vašem novčaniku.

Artweaver je dostupan u dvije edicije: Artweaver Free je besplatna edicija sa ograničenom funkcionalnošću i korištenjem isključivo u nekomercijalne svrhe, dok je Artweaver Plus funkcionalno neograničena edicija koju možete koristiti u komercijalne svrhe i košta 29 €. Zahvaljujem se Boris Eyrich Softwareu na ustupljenom primjerku.