51 Worldwide Games: Riznica svjetske kulture

Otkako ljudi kroče planetom, sa njima ukorak idu bogovi, đavoli i igre. One su osnova našeg postojanja i način da testiramo vlastite granice. Iz ideje igara rođen je sport, pomaknute su granice konflikta i hranjen je ego. Korijen današnjih pucačina hiper realistične grafike pušten je u zemlji koju su đubrile jednostavne igre civilizacija kojima historija u nekim slučajevima ne poznaje ni ime.

Nasljednik Clubhouse Games kompilacije sa prijašnjih Nintendovih konzola zove se 51 Worldwide Games i zbirka je upravo takvih igara. Neke poznajemo jer su dio bosanskohercegovačke kulture, sa drugima bi se kao igrači, a ukoliko nismo historičari igara, mogli uz pomoć ove kompilacije susresti po prvi put.

Pedeset i jedan je uistinu veliki broj igara. U kolekciji ćete pronaći kartaške igre, igre sa kockama, igre na ploči, moderne igre sa plastičnim figurama i žetonima, one koje se igraju u školskim klupama uz pomoć papira i olovaka, kao i one iz zadimljenih pubova. Jedan dio igara predstavlja omaž NES naslovima (popularni tenkići), a u zbirci se nalazi i predivna virtualna verzija slot cars autića, popularne igračke osamdesetih i devedesetih. Sjećate se? Bilo je poprilično izazovno objasniti kćerci kako zapravo funkcioniše igra iz mog djetinjstva koja se sastojala od sastavljanja plastične piste na kojoj bi se potom trkali automobili koje goni strujni ili baterijski napon.

51 worldwide fgames

Neke igre vuku porijeklo iz Egipta, druge iz Kine, treće su tradicija u Indiji i Japanu, četvrte su nastale u Velikoj Britaniji. Jedna od njih je i hanafuda, kartaška igra iz sredine šesnaestog vijeka koju su Portugalci predstavili Japancima. Upravo je Nintendo započeo svoju karijeru izdavača igara proizvodnjom hanafuda karata 1889. godine.

Iako ogromna kolekcija uključuje klasike, ali i opskurne bisere igraćeg svijeta, da li je dobra? Klasik je klasik i ne trebate očekivati ništa drugo. U ovoj kolekciji šah je šah, tavla je tavla i pasijans je pasijans, što ne bi trebalo biti nikakvo iznenađenje svim igračima koji znaju zašto kupuju ovaj naslov. S druge strane, neke od igara ostavljaju mnogo toga za poželjeti. Pikado nažalost ima samo dva moda, a svima je jasno da postoji više različitih igara koje koriste gađanje pikado ploče kao osnovu. Da su integrisane, bile bi potpuni hit na Nintendo Switchu i porodičnim i prijateljskim zabavama.

Sličan je slučaj i sa bilijarom, a kartaške igre su čudnovato ograničene na pet ili deset rundi gdje se onda zbrajaju bodovi. Recimo, oni koji vole blackjack ili poker neće imati priliku imati neki štek virtuelnog novca sa kojim kockaju, već će uvijek počinjati sa jednim iznosom i igrati određeni broj rundi. Nije problem, ali nije ni najsretnije rješenje.

51 worldwide fgames

Radi se o izuzetno dobro osmišljenoj kompilaciji sa prezentacijom koja ima glavu i rep, te samim tim tjera igrača da joj se vraća svako malo. Prilikom prvog pokretanja igre, morat ćete kreirati avatara, odgovoriti na nekoliko pitanja i izabrati najdraže igre. Ovaj avatar će vas predstavljati na svjetskoj mapi igraće zajednice.

Ako igrate singleplayer, na mapi će vam se pojaviti AI avatari koji će nuditi da igrate njihove najdraže igre. Svaki avatar zapravo predstavlja jednu kolekciju igara koje su povezane nekom zajedničkom temom – igre sa kartama, igre iz djetinjstva, igre sa figuricama… Upravo ovo grupisanje daje singleplayer iskustvu neku vrstu strukture, a kada na to dodamo da skoro svaka od ovih igara nudi više različitih težina AI protivnika i medalje u slučaju pobjede, igranje svake od ponuđenih se čini kao sasvim logičan potez.

51 worldwide fgames

Prilikom ulaska u svaku od igara, imat ćete priliku odgledati kratku intro sekvencu u kojoj se objašnjavaju pravila kroz razgovor dva avatara. Ti razgovori su zanimljivi samo prvi put, a nakon toga ćete panično klikati na dugme za preskakanje jer počinju opasno iritirati. Divan dodatak su i informacije o historijatu igre koje se otključavaju kako igrate i pobjeđujete partije.

51 Worldwide Games veoma pametno upotrebljava sve vrste dostupnih kontrola na Nintendo Switchu. Kada bi neko upitao kako pretpostavljate da se igra kuglanje ili pikado na Switchu, sigurno bi većina ispitanika rekla da se koriste sensor kontrole Joycona, i ta većina bi bila potpuno u pravu. Neke igre tradicionalno koriste strelice/gljive i dugmad za pokretanje dijelova/karti, druge omogućavaju igraču da koristi touch kontrole, dok su treće igrive uz pomoć senzora. U svakom slučaju, kontrole su logične, bez zapetljanih postavki, što će iznimno značiti i mlađim igračima.

51 worldwide fgames

Multiplayer u 51 Worldwide Games je mač sa dvije oštrice. Podržan je lokalni multiplayer, kao i online mod za koji vam je, logično, potrebna pretplata za Nintendo Switch Online. Online igranje funkcioniše tako da igra signalizira koje vrste igara su trenutno popularne u multiplayeru, dok je na vama da odaberete tri vrste igara koje bi željeli igrati protiv drugih igrača. Dok čekate na meč, što može potrajati do pet minuta, u zavisnosti od opskurnosti igre i doba dana ili noći kada tražite igrače, moći ćete igrati svoje omiljene igre. Načelno, multiplayer nema pretjerane probleme, kao ni lag, ali zna se desiti da vas igra izbaci prilikom konektovanja, što nije toliko čest slučaj. Druga oštrica, ona manje povoljna je suluda dizajnerska odluka da određene igre koje možete igrati u singleplayeru protiv tri AI igrača, u multiplayeru možete igrati protiv samo jedne osobe. Dobro istražite da li vaša omiljena igra zbog koje bi eventualno htjeli kupiti kolekciju posjeduje multiplayer za više od dva igrača, da ne bi bilo gorkih razočarenja.

Istinska vrijednost naslova proizilazi iz činjenice da se ova kolekcija igara doima kao nevjerovatno poučna historijska zbirka i muzej ljudske kreativnosti. Radi se o dobro poznatim naslovima koji će vam svojom jednostavnom prezentacijom pomoći da razumijete šta znači dobar dizajn igara, zašto je manje zapravo više i gdje i kako su nastali današnji svjetski klasici. Neminovno je da ovakva kolekcija možda i ne bi bila tako uspješna da izdavač nije upravo Nintendo koji je na istu stavio paprenu cijenu od skoro 80 KM, ali vrhunska prezentacija i organizacija su ono što Nintendove proizvode odvaja od ostalih naslova. Neobično, nije za svakog, posjeduje sitne falinke, ali svejedno briljantno.