Tidy Text Adventures: ljepota tekstualnih avantura

tta_0

Stariji će možda, a mlađi neće nikako osim ako se ne zanimaju za historijat video igara, moći uspostaviti komunikaciju sa depozitima sjećanja vezanih za tekstualne avanture. Davno prije no što su kompjuteri uspijevali da pokreću igre u fantastičnim rezolucijama današnjice, igranje je počivalo na mašti pojedinca. Kultni klasici kakvi su serijali Infocoma (Zork, Planetfall, Deadline…) današnjoj generaciji ne bi bili samo dosadni, već i ultra teški jer je igra zahtijevala da se igrači snalaze na osnovu teksta i da puno eksperimentišu.

Šta je tekstualna avantura ili interaktivna fikcija, kako su je neki nazivali? Za razliku od izaberi-svoju-avanturu djela sa kojima smo se svi susretali u vidu knjiga (okreni na stranu 17 ako želiš skrenuti lijevo, stranu 28 ako želiš skrenuti desno), ove vrste avantura bi opisivale situacije i sobe, a igrač bi trebao upisivati tekst i tako stupati u interakciju sa igrom. Opisane predmete u sobama bi najčešće mogli pogledati, uzeti ili kombinirati sa nekim drugim predmetom.

Kreiranje osnovne verzije ovih igara bi uveliko bilo olakšano danas kroz HTML upotrebu, ali ukoliko želite kreirati punokrvnu tekstualnu avanturu, Tidy Text Adventures je kao stvoren za vas.

Tidy Text Adventures je dodatak za razvojnu platformu Unity 3D. Unity 3D je u svojoj osnovnoj verziji besplatan, tako da je jedino što se mora platiti upravo ovaj dodatak, a cijena iznosi 25 dolara.

TTA_1

TTA odlikuje lakoća kreiranja i pristupa. Dok za kreiranje drugih vrsta igara u U3D-u trebate poznavati osnove rada te platforme, početi raditi na svojoj tekstualnoj avanturi možete bez problema odmah nakon instalacije. Tidy Text Adventures dolazi sa već pripremljenom scenom (grafičkim izgledom avanture) i probnom tekstualnom avanturom koju možete rastavljati i sastavljati kako bi se uvjerili kako se stvari slažu u igrivu formu. Dokumentacija je bogata, a sama probna avantura je dostupna ovdje, kako bi kreatori imali priliku uvidjeti da li je TTA ono što traže.

Naravno, najvažniji dio Tidy Text Adventuresa je pregledan i brz alat za uređivanje teksta i interakcije. Kreatori igre na brz način kreiraju sobe (dijelove svijeta) i u njih ubacuju predmete. Predmeti se opisuju, a onda se dodaju i glagoli i varijacije na glagole kako bi se moglo stupiti u interakciju sa predmetima. Na kraju se kreira i smjer kretanja avanture. Koristeći mapu koja se može širiti i sužavati po potrebi, svoju ćete avanturu položiti i isprobati interno unutar Unityija prije kompiliranja i nuđenja igraćoj zajednici.

Ono što je važno napomenuti je da su za ovaj program bili zainteresirani ljudi širom svijeta, tako da je Tidy Text Adventures odlično dobroćudno nastrojen ka drugim jezicima i simbolima, a ako i postoji problem, Doppler Interactive, zajednica i vlastito čačkanje brzo će ga riješiti.

Ovaj alat ima integrisane samo funkcije za uređivanje teksta. Ako u svoju avanturu želite unijeti zvuk ili sliku te dodatne funkcije izvan funkcija koje su unešene (sve osnovne su tu – uzeti, kombinirati, pogledati, kretati se kroz prostor), TTA je otvorenog koda što integrisanje novih ideja čini laganim ili lakšim poslom, u zavisnosti od ideje i stepena znanja.

Ako tražite lagan i brz način da kreirate svoju tekstualnu avanturu, bez obzira na obim projekta, Tidy Text Adventures je sasvim zadovoljavajuće rješenje koje ostavlja prostora za dodatke i vanserijske ideje.

Tidy Text Adventures je moguće kupiti na Unity 3D Asset Storeu. Zahvaljujem se Doppler Interactiveu na ustupljenom primjerku.