Svojih avantura kreator: RPG MAKER MV

logo
1997. godine na prvoj Playstation konzoli objavljen je RPG Maker. Do nas igrača u Evropi doputovao je nepreveden te smo svoje vlastite naslove pokušavali kreirati boreći se kroz gustu šumu katakane, hiragane ili kanjija (ne sjećam se više šta je od toga bilo). Bio je to moj prvi susret sa RPG Maker serijalom. Iako je ponuđena verzija bila dostupna na konzoli oskudnih mogućnosti, ono što si mogao kreirati bilo je nevjerovatno, barem meni koji tada još uvijek ni u pubertet nisam zagazio kako treba.

Danas, tržište vrvi engineima i brzim, jednostavnim, nevjerovatnim načinima da kreirate vlastitu igru bez jedne linije koda! Da se raspravljati o tome koliko je zasićenje dobro ili loše, ali na kraju se može podvući crta i dokazati da je zapravo samo upornost i kreativnost pojedinca i tima važna, dok je engine samo alat. RPG Maker MV je posljednje izdanje iz RPG Maker franšize, nasljednjik Ace edicije iz 2011. godine. Ukoliko se dosad niste susreli sa ovim softverom ili jednim od njihovih prethodnika, RPG Maker je za razliku od enginea kakvi su Unity ili Unreal Engine specijaliziran za kreiranje RPG igara. Odmah na početku, cijena bi vas mogla frapirati ili natjerati da dobro razmislite – 74 eura su zaista mnogo bez obzira živite li u Bosni i Hercegovini ili Sjedinjenim Američkim Državama.

Već pri prvom paljenju RPG Maker MV-a, bez obzira koliko neuki u korištenju softvera bili, shvatit ćete šta se od vas traži. RPG Maker je baziran na sistemu soba i drag'n'dropa, gdje će svaka lokacija biti posmatrana kao posebna soba koje se onda vežu u veliki svijet. Sobe kreirate hiperjednostavnom tehnikom drag'n'dropa gdje je zapravo samo vaša mašta granica. Novost je trostruki layer na mapi, što omogućava kreiranje kompleksnijih i ljepših mapa gdje spriteovi neće ružno prekrivati jedni druge. RPG Maker MV dođe sa preinstaliranim spriteovima koje možete koristiti, a ukoliko želite nešto novo, možete dodati svoje vlastito kreirane ili kupiti dodatne pakete putem DLC prodavnice. Spriteovi nisu jedino što se prodaje, možete kupiti i muziku, efekte, sve što jedna igra sadrži, a što vam treba.

rpgmakermv1
Kada recimo posložite tri ili četiri lokacije i znate šta bi se trebalo odigrati na tim lokacijama, na event ekranu programirat ćete ponašanje igre. No ne morate se bojati, programiranje ne uključuje diranje bilo čega ispod haube. Na različitim ekranima davat ćete instrukcije igri kako da se ponaša prema igraču. Instrukcije su raznovrsne, od prelaska iz sobe u sobu, pojavljivanja neprijatelja, početka dijaloga ili bilo čega drugog što se može desiti dok igrate igru. Eksperimentisanje i shvatanje principa rada event ekrana oduzet će vam najviše vremena i tu će dolaziti do najviše problema i pojave bugova u vašem naslovu, ali što se kaže, nije se igra razvila da nije nekoliko buba ugostila.

Ako ste zainteresirani za temu kreiranja vlastitih igara, sigurno ste čuli za termin RPGMaker igre koji veoma često označava neinspirativne igre koje izgledaju kao klasični JRPG produkt. To je ono što RPG Maker MV u svojoj suštini i pruža korisnicima, no ukoliko želite da se odmaknete od ove titule, pa čak i da stvorite igru koja nije čistokrvni RPG na poteze, RPG Maker MV omogućava dodatna podešavanja koristeći JavaScript i plugine. Razlog da se nauči JavaScript je odista jak ukoliko želite kreirati igru u ovom softveru. Uz pomoć JavaScripta moći ćete promijeniti AMA BAŠ SVAKI element igre i podesiti ga kako hoćete, od ponašanja do izgleda elemenata. Dodatni plugini su negdje na pola puta između vlastoručnog kreiranja dodatnih opcija i standardnih postavki. Plugine koristite kao materijale za dodavanje dodatnih funkcija i oni su zapravo već napisane JavaScript funkcije. Zajednica koja kreira plugine je još uvijek mala, ali uporna i pošto je softver objavljen u oktobru 2015. godine, trebat će još nekoliko mjeseci da ovo zaživi. Međutim, već sad se na internetu može naći mnoštvo korisnih plugina koji pomažu u realizaciji ideja.

RPG Maker MV baš kao i prijašnji nastavci pruža neograničeno mnogo mogućnosti za dodatna podešavanja. U srcu svakog RPG-ja je njegov sistem te se na to obratila posebna pažnja. Možete preuzeti već namenuta pravila ili kreirati svoja, efektivno uništavajući ili usavršavajući vlastiti rad. Ono najbitnije je strpljivost kreatora i konstantna vraćanja i probavanja jer je izbora jako mnogo te je vrlo moguće napraviti problem, ali i ispraviti ga. Tu je i super jednostavni kreator likova i njihovog izgleda koji se bazira na sistemu lutki koje oblačite i dotjerujete kako želite.

rpgmakermv2

Noviteti vrijedni spomena su i mogućnost izbora dva prikaza borbe koji se mogu promijeniti jednim jedinim klikom, kao i povećanje rezolucija spriteova i ekrana koji su i dalje kriminalno mali ukoliko želite moderni pristup prezentaciji (spriteovi likova su 48×48, a rezolucija 816×624), dok je ovo ipak dobra promjena i dovoljna ukoliko vas goni želja da igrate nešto što podsjeća na SNES eru.

Najvažnija i najsvijetlija tačka MV edicije je mogućnost da svoje igre eksportujete na različite sisteme. Dosad su korisnici PC-ja bili ograničeni na eksport igara u .exe varijanti za Windows sisteme. Novi sistem omogućava da jednostavno i brzo eksportujete igru za Windows (.exe), Mac (.app), Android (.apk), iOS (.ipa) pa čak i pretraživače u HTML5 varijanti. Za vrijeme testiranja, igru sam eksportovao u .apk opciji i pokrenuo na telefonu Nexus 4. Komande su lijepo prebrodile put do svoje touch forme te igra jako lijepo izgleda na mobilnim platformama. Mogućnost ovakvih eksporta je veoma važna ukoliko želite svoju igru širiti dalje, pa čak i prodavati.

Dolazim do nekoliko zaključaka nakon više od trideset sati korištenja i eksperimentisanja u RPG Makeru MV. Kao i ranije edicije, MV je u svojoj suštini i najosnovnijem obliku namijenjen kreiranju 2D JRPG igara kakve su Chrono Trigger i Final Fantasy. Ukoliko je to ono što vas impresionira, jednostavnije (samim tim i bolje) od RPG Makera nećete naći. Ukoliko želite raditi bilo šta drugo, bit će vam potrebno znanje iz JavaScripta. RPG Maker MV generalno može uraditi mnogo toga i ostvariti jako puno ideja, ali koliko znanja toliko i mogućnosti. U svojoj osnovi RPG Maker MV je unaprijeđena verzija VX Ace edicije, a najkorisniji dodatak MV verzije je mogućnost eksporta na različite sisteme.

Ukoliko ste zaključili da volite JRPG igre i želite kreirati nešto takvo ili imate mogućnost da podignete haubu i podesite postavke, sljedeće pitanje je koliko ste zapravo ozbiljni po pitanju kreiranja igara. Ukoliko zaista želite napraviti komercijalan proizvod ili imate novca na bacanje, obavezno uzmite RPG Maker MV jer je to najbolja i najnovija verzija. Ukoliko s druge strane nemate problem da vam igra bude dostupna samo na jednom sistemu (PC/Windows) i želite vidjeti koliko vas zapravo cijela ta ideja i interesuje u praksi, sačekajte neko sniženje i zgrabite RPG Maker VX Ace. RPG Maker MV odista jeste odličan softver, ali je cijena i više nego brutalna za jednokratnu zabavu.

RPG MAKER MV sam testirao na Steamu. Zahvaljujem se kući Degica Games na ustupljenom primjerku.

PODIJELI
TEGOVI

PODRŽI ME NA PATREONU!

Hvala ti!