Pikselizacija: SPIRITS OF XANADU

spirits-xanadulogo

Jedna od definicija horora kaže: horor su osjećanja nelagode, razočarenja ili straha izazvana vanjskim, često nepredvidivim ili iznenadnim utjecajima. Ako ovu definiciju horora, i ne samo kao žanra specifičnog umjetničkog pravca, prihvatimo kao validnu, onda je Spirits of Xanadu definitivno horor naslov.

Nevjerovatna istraživačka igra Allena Trivettea i Leeja Williamsa koju je izdala nezavisna kuća Night Dive Studios smještena je u alternativnu realnost osamdesetih godina prošlog vijeka. Čovječanstvo je otišlo daleko u svemir. Muziku i dalje slušamo sa kaseta, filmove gledamo na VHS-u, ali putujemo kroz svemirska bespuća. Istraživački brod Xanadu nalazi se u orbiti nepoznate planete, a tročlana posada se već mjesecima nije javila komandi na Zemlji. Vi preuzimate ulogu spasitelja ili spasiteljice. Poslani ste na Xanadu kako bi ga istražili i vratili na Zemlju.

Iako sami početak igre i pristajanje vaše letjelice u prostoriju za slijetanje Xanadua mnoge sa razlogom podsjeća na RPG klasik System Shock 2, postoji veliki broj ljudi koji se neće moći sjetiti tog naslova jer ga nisu ni imali priliku igrati. Zato je sasvim sigurno reći da Xanadu atmosferom i aurom otcjepljenosti od civiliziranog ljudskog svijeta uveliko podsjeća na Sevastopol sa kojim smo se upoznali u Alien Isolationu. Iako Xanadu ne pati od Gigerizma, već je poprilično kockastog dizajna, klaustrofobija dugih i nepredvidivih hodnika i strah koji kriju zatvorena vrata su tu.

xanadu1

U samoj osnovi Spirits of Xanadu je prvenstveno istraživačka, narativna i avanturistička igra, a tek onda akcija. Priču Xanadua otkrivat ćete kroz sakupljene dokumente: audio trake koje su snimili članovi posade (odlično producirani i snimljeni glasovi za jedan indie naslov!), izvještaje o incidentima i čudnim dešavanjima na Xanaduu, istrgnute stranice čudne priče sa dodatnim podacima ispisanim na stranicama. Nailazit ćete na fotografije, ručno pisane poruke, čitat ćete e-mailove na kompjuterskim terminalima. Svaki od ovih elemenata grade priču ove igre, polako, strpljivo, postojano. Nijedan dio ne otkriva previše, ali daje sasvim dovoljno da osjetite potrebu da nastavite dalje. Da bi završili igru, ne morate skupiti sve podatke, ali da bi upotpunili priču, to se od vas itekako očekuje. Ne sjećam se posljednjeg naslova koji je na tako čudesan način kao Spirits of Xanadu davao značenje svakom objektu u igri.

U igri ćete naići na određeni broj zagonetki koje ćete morati riješiti kako bi Xanadu ponovo učinili funkcionalnom letjelicom i vratili je kući. Ono što sam zaista cijenio igrajući Spirits of Xanadu je logičnost zagonetki i balansiranost težine. Većina ih je dovoljno zanimljiva, ali ne preteška, te svakim rješavanjem osjećate da ste bliže konačnici igre. Igra ne posjeduje uputstvo, ne drži vas za ruku, čak nemate ni HUD, pa je veoma smisleno i pohvalno što su rješenja logična, a zagonetke povezane. One zapravo služe priči, priča ne služi njima, te je takva postavka stvari zapravo jedina realna ukoliko želimo ostaviti utisak.

Akcija u igri zahtijevat će od vas preživljavanje. Brodski defanzivni sistem uključuje brojne ubojite robote od kojih ćete morati bježati ili ih brzo rastaviti na sastavne dijelove (doslovno). Roboti su dodaci igri i kao ni zagonetke ne predstavljaju ogromnu prepreku. No ukoliko zaista želite samo da iskusite priču, pohvalno je što je razvojni dvojac omogućio igranje u takozvanom Peaceful modu. Kada igrate Peaceful mod, roboti u igri i dalje postoje, ali vas ne napadaju – sve dok vi ne napadnete njih.

xanadu3

Igra nudi tri različita završetka, jedan sasvim logičan, dok ćete da biste otkrili dva dodatna morati dobrano zagrijati moždane vijuge i istražiti brod od sobe sa motorom do kapetanskog mosta, obraćajući pažnju na sve detalje i predmete sa kojima možete vršiti interakciju, a takvih je zaista, zaista mnogo.

Čisti minimalizam i dizajn igre možda bi vas mogli odvratiti od samog naslova, ali pobijedite sebe. Dizajn je funkcionalan. FUNKCIONALAN. Kada uđete u utrobu Xanadua, zaista sve izgleda kao SF film smješten u osamdesete, te izgled savršeno prijanja uz atmosferu. A kako smo se vratili na priču o atmosferi, moramo se vratiti i na priču o hororu. Spirits of Xanadu ne nudi jeftin strah, već progresivnu, mračnu, skoro pa filmsku priču. Ima tu Aliena, ali i Kubricka, pa donekle i Event Horizona. Svaki mogući trenutak inspiracije koja je evidentna kako igrate zapravo je unešena u svijet igre na pravi način, na način da radi za igru, a ne protiv igre, što je dokaz da su kreatori veliki majstori.

xanadu2

Kako bi pronašli sva tri kraja, u zavisnosti od vaše efikasnosti, a po mojim dosadašnjim procjenama – trebat će vam od 5,5 do 7 sati. Nemojte da vas to obeshrabri, Spirits of Xanadu možda nije naslov koji ćete igrati konstantno danima, ali je definitivno naslov koji ćete, ukoliko volite ovaj tip igara, odigrati za nekoliko godina opet. I ponovo ćete tražiti sva tri kraja. Zašto?

Spirits of Xanadu je savršeno balansirana indie igra, iznenađujuće dobro ispričana priča kojoj klišeji pomažu da igrač osjeti bliskost sa tematikom. Sa tijelom istraživačke avanture i horor atmosferom utkanom u dušu, Spirits of Xanadu nudi unikatnu, rijetko viđenu atmosferu u kojoj igrač prestaje biti igrač, a postaje glumac u interaktivnom filmu ili glavni lik u zanimljivoj SF priči.

Spirits of Xanadu je dostupan na Steamu. Zahvaljujem se Night Dive Studiosu na ustupljenom primjerku.