Pikselizacija: PINBALL FX2: PORTAL

portalpinball_logo

Portal je jedna od onih odličnih igara o kojima znam sve, ali ih nikad nisam igrao. Doduše, prethodna izjava nije u potpunosti tačna – Portal II sam kupio na nekom super sniženju i vrijeme provedeno u igri sam proveo u kooperativnom modu igrajući sa curom. Teško je reći bilo šta drugo o tom iskustvu osim da sam se zabavio i da me se svijet Portala vizuelno dojmio. Zato nije ni čudo što je klub ljubitelja flipera poludio kada je Zen Studios najavio svoju prvu saradnju sa Valveom, a plod iste je tabla za Pinball FX2 utemeljena na svijetu Portala.

Iako sam se potajno nadao da bi igrivost nove table mogla bit više portalska, ispostavilo se da je ipak u pitanju vizuelna i atmosferska oda serijalu, dok je igrivost ostala na nivou flipera iz Pinball FX2 serijala – vrhunska, ali sasvim obična.

portalpinball2

Na Portal tabli imate zadatak da uspješno porazite umjetnu inteligenciju GLaDOS i da izvedete dobro poznate likove Chell i Wheatleya na površinu, van testnih komora. Prije finalne bitke sa GLaDOS-om, igrači će morati proći kroz šest testnih komora koje predstavljaju šest modova table. Multiball mod aktivira se skupljanjem slova koje čine imena robota Atlasa i P-Bodyija, dok se na tabli krije više različitih načina da dobijete dodatne lopte, a jedan od modova omogućava i pristup mini igraćem polju ispod same glavne table.

portalpinball

Dizajn mape je čist i odmjeren, a paleta boja i elemenata  je istovjetna onoj iz Portala, te se nemojte iznenaditi ako dobijete potrebu da odigrati Portal opet (ili po prvi put, kao neki). Na tabli se veoma često dešavaju vizuelne promjene – laseri, razbijene cijevi iz kojih šiklja voda, lansiranje puteva po kojima se Chell pentra sa jedne na drugu stranu, otvaranja i zatvaranja portala. Svi ovi elementi su uspješno integrisani i ni na koji način vas ne ometaju. Zvuk je još jedna od vodećih i vrhunskih karakteristika ove table. Povratak glumačke postave Portal serijala – Ellen McClain, Joea Michaelsa, Nolana Northa i Stephena Merchanta, znači povratak kompletnog Portal iskustva.

Baš kao i prethodno objavljena Star Wars: Rebels, Portal tabla će biti pogodna za početnike i one koji žele usavršiti tehnike igranja, ali i veterane kojima zahvaljujući raznolikosti table ne može biti dosadno. Zen Studios je očigledno na konju sa posljednjih nekoliko objavljenih tabli koje briljiraju na poljima dizajna i igrivosti. Nadajmo se da će zadržati ovaj nivo entuzijazma.

Portal tabla je dostupna za Pinball FX2 igre na PC-ju, konzolama i mobilnim platformama. Ja sam svoj primjerak igrao na Steamu  . Zahvaljujujem se Zen Studios na ustupljenom primjerku.

PODIJELI
TEGOVI

PODRŽI ME NA PATREONU!

Hvala ti!