Pikselizacija: PINBALL FX2 – IRON AND STEEL PACK

ironsteelpack0

Devedesete su bile zlatno vrijeme za Lego. Najbolja stvar vezana za Lego sisteme u to doba bila je činjenica da isti nisu bili brendirani. Niste imali Pirate sa Kariba, imali ste gusare. Niste imali Harryija Pottera, imali ste bezimene čarobnjake, imali ste priliku da stvorite svoje priče i svijetove bez da vas lica sa žutih valjkastih glava asociraju na junake pop kulture. Vremenom, Lego je očigledno počeo gubiti bitku sa franšizama, pa su se priklonili i svoj proizvod u jednu ruku prilagodili tuđim i vlastitim franšizama. Možda najnebulozniji novi Lego proizvod je Minecraft set.

Zašto vam pišem ovu priču? Bacivši pogled na arhivu otkucanih recenzija, primijetio sam da sam često pisao o popratnim dodacima za Pinball FX2, a da su svi franšizirani – Star Wars, Marvel, The Walking Dead, odnosno TellTale Games… Zato me neizmjerno obradovao Iron and Steel Pack, paket sa dvije nove Pinball FX2, prve dvije originalne table Zen Studiosa u posljednje tri godine.

ironsteelpack1

Wild West Rampage je tabla sa temom Divljeg Zapada. Cindy, prekaljeni lovac na glave, nađe se u gradu gdje su sukobljava sa kriminalcima i korumpiranim šerifom. Centralni dio table čine pokretna vrata saluna. Kada skupite slova Rampage, u sredini table podigne se bubanj revolvera u koji možete zaključati čak šest lopti. Rezultat je haotični dupli multiball koji će pomoći da skupite milione veoma brzo. Na tabli se nalazi i nekoliko veoma zanimljivih elemenata – animirana Cindy i šerif, lokomotiva, a ukoliko vam lopta odleti ispod značke u gornjem lijevom uglu table, ispast će kroz prozor razbivši staklo u maniru besvjesnog tijela najboljeg minornog kriminalca u western klasicima.

Sir Gareth bi vam mogao biti poznat kao lik ukoliko ste igrali igru CastleStorm kuće Zen Studios. CastleStorm je dobio i svoju srednjovjekovnu Pinball FX2, apsolutno šarenilo u kojem se borite protiv Vikinga, imate dodatnu tablu u gornjem uglu koju ćete jako teško kontrolisati. Za razliku od Wild West Rampagea, CastleStorm tabla omogućava brže skupljanje poena. Moj jedini problem sa ovom tablom je činjenica da je pomalo prešarena za mene, ali oči se veoma brzo naviknu.

ironsteelpack2

Zajedničko sa obje table je njihova neograničenost u smislu izgleda same table – zapravo je samo igraće polje u obje table uklopljeno u scenografiju. Sličan dizajn, odnosno bijeg od klasičnog dizajna tabli urađen je na tabli Epizode VI koja se nalazi u sklopu Star Wars: Balance of The Force paketa. Iako ovo možda neće odgovarati fliperskim puritancima (i meni se bilo teško navići), u pitanju je prelijep i inspirativan vizuelni dizajn, te table ne služe samo kao igraće polje, već u igri koja nema priču omogućavaju kreiranje vlastite različitim elementima i atmosferom koju ti elementi donose.

Iskreno sam obradovan sa ovim sjajnim paketom. Ponukao me da se i vratim sjajnim tablama kakve su Tesla i Paranormal, samo neke od tabli iza kojih ne stoje megakorporacije, već klasično genijalni dizajneri Zen Studiosa.

Preporuka, uz želju da se ovakva ugodna iznenađenja ponavljaju češće!

Iron and Steel Pack je dostupan u vidu DLC downloada na Steamu, iako su table dostupne i na konzolama i mobilnim platformama. Zahvaljujem se Zen Studios na ustupljenom primjerku