Pikselizacija: NEO SCAVENGER

neosca0

Upozorenje: Ovo NIJE recenzija finalnog produkta. Ova igra se trenutno nudi u pre-alpha/alpha/beta/early access fazi i osvrt je baziran na osnovu verzije igre ponuđene na igranje u trenutku pisanja recenzije. Finalni produkt se može nikako ili drastično razlikovati od onoga predstavljenog u ovom tekstu.

Petog decembra napunit će se godina dana otkako indie hit NEO Scavenger zabavlja široke narodne mase koje su ujedno i korisnici Steam platforme. Ja sam u ovih godinu dana pažljivo pratio veliki broj informacija vezanih za ovu igru. Na prvu, sve djeluje već viđeno: indie RPG strategija sa pikselastom grafikom koja se oslanja na permadeath postavku, scavengingcrafting. Moram priznati da na prvu nisam bio baš oduševljen idejom, ali toliki broj pozitivnih recenzija, što od medija, što od publike, posadili su u moj mozak sjeme interesovanja, te sam se bacio u istraživanje svijeta NEO Scavengera.

Igra započinje veoma jednostavnim kreiranjem lika, no nemojte da vas jednostavnost početka natjera da pogriješite i pomislite da je u pitanju  jednostavna igra. Na samom početku imate petnaest poena i izbor između šesnaest ‘vrlina’ i šest ‘mana’. Pozitivne i negativne karakteristike imaju svoju cijenu. Dodavanjem negativnih karakteristika (kratkovidnost, ubrzan metabolizam, nepripremljenost tijela na fizičku aktivnost…) omogućavate sebi da dodate više pozitivnih karakteristika, ali sve u ovom svijetu ima svoju cijenu.

neosca3

Dobar izbor karakteristika na samom početku veoma je važan za vaš način igre i predodredit će neke od mogućnosti i nemogućnosti vašeg lika. No pošto se u igri umire jako često, na ekranom za kreiranje lika provest ćete dosta vremena. Da bi mogućnost ponovnog igranja bila zanimljiva iz partije u partiju, postoji i opcija nasumičnog izbora karakteristika lika, što pruža igračima dodatni izazov.

Nakon kreiranja lika, krećete sa upoznavanjem svijeta NEO Scavengera. Premisa je jednostavna. Budite se u laboratoriji, bez ideje ko ste, šta ste i gdje bi trebali krenuti. Zadatak je težak – preživjeti dovoljno dugo u nemilosrdnom svijetu da bi otkrili svoj identitet.Svaka partija NEO Scavengera počinje isto, ali kako će završiti, to je do vas i vaše sreće.

Svijet NEO Scavengera je ogroman, toliko velik da sam po prosječnoj partiji uspijevao otkriti tek nekih desetak posto mape. Podijeljen je na šestougaona polja (hexove) po kojima se krećete u potezima. Ipak, igra je polunasumična, sa određenim lokacijama koje se uvijek nalaze u određeni rejonima, što igri na neki način daje određenu dozu predvidivosti, ali i balansa – rijetko koji sistem može u potpunoj nasumičnosti biti pravedan prema igraču svaki put.  U svakom krugu imate određenu količinu poena koju trošite na akcije poput kretanja, pretraživanja polja (okoline), brisanja svojih tragova, skrivanja i špijuniranja. Sama mehanika tog dijela igre podsjeća na igre na tabli, ali sa dušom pen'n'paper RPG naslova.

neosca1

Da bi preživjeli u okrutnom svijetu NEO Scavengera, trebat ćete se kretati i pronalaziti urbane sredine kako bi rovili po napuštenim i srušenim objektima. Tu ćete pronalaziti većinom otpad, ali i korisne sitnice. Kako igru započinjete kao preživjeli pacijent, veoma je velika mogućnost da ćete umrijeti od hladnoće u novom i sivom svijetu. Potrebno je da nađete odjeću (što više slojeva, to bolje), obuću, krpe da previjete rane. Prirodna bogatstva su oskudna, ali će vam nuditi određene količine hrane i vode. Kad smo već kod potreba lika, ima ih mnogo i blago rečeno, dobro će vas namučiti. Trebat ćete se hraniti, pojiti, previjati rane, paziti na infekcije, trovanja, dijareju, gubitak krvi. Spavanje, odnosno nedostatak sna će predstavljati problem, kao i neudobnost ili preopterećenost stvarima koje prtite sa sobom. Konstantno će vam nešto faliti, te će pored izbjegavanja protivnika, borba za vlastitim fizičkim blagostanjem i ispunjenjem svih potreba biti vaša glavna preokupacija.

neosca4

Borbe su kompleksne na više nivoa, a sama mehanika borbe, ukoliko do iste dođe također podsjeća na p'n'p naslove. Umjesto klasične borbe koja završava tako što jedan od likova ostane bez energije, borba u NEO Scavengeru je izuzetno kompleksna pojava čiji je ishod uveliko utemeljen na stvarnim mogućnostima i ishodima. Kada se suočite sa neprijateljem, najčešće (ukoliko je apsolutni mrak, te ne znate ko vas napada) znate nekoliko informacija – ko su neprijatelji, čime su naoružani, koje su im odlike, da li ih vidite, da li su u zaklonu i koliko su udaljeni od vas. Sve ostalo je u vašim rukama. Vašem liku dajete komande iz širokog spektra. Možete se sakriti ili panično bježati. Kretanje prema neprijatelju možete obaviti haotično, normalno ili polako. Kada dođe do borbe, one su krvave, možete se baciti na lika, odvaliti komad terena i kreirati prepreku, povući nekoga za noge i srušiti ga na pod.

Blefiranje je također jedna od opcija usred bitke – ukoliko imate dobro vatreno oružje u rukama, pa makar ono bilo i prazno, možete ga podići i zaprijetiti protivniku da se preda. Možete tražiti primirje ili se predati.  Bitke su traumatične i jednako opasne, ma ko se nalazio suprotno od vas. Kada dodatno shvatite da ste zaradili ranu koja će vas  ubiti u narednih nekoliko dana (u igri), a da ste vi ubili čovjeka zbog jedne cipele, majice, plastične kese i funkcionalnog upaljača, shvatit ćete da NEO Scavenger uveliko odustaje od mačoidnog-imam-veliki-pištolj-i-ne-bojim-se-upotrijebiti-ga pristupa. U NEO Scavengeru vi ste jadnik na margini koji se najčešće sukobljava sa drugim jadnicima.

neosca2

Crafting u igri donosi različite rezultate, a proizvodi će biti od prijeke važnosti za uspješnost vaše misije – proizvodit ćete materijale, izvore topline (vatru), oružja, oruđa, lijekove, hranu i vozila. Kombinacije su već sada mnogobrojne, a kako je igra još uvijek u fazi ranog pristupa, očekuje se još dodataka i noviteta.

Dvije su snage dva razloga zbog kojih obavezno trebate nabaviti NEO Scavenger. Prvi je atmosfera – iako se igra praktično sastoji samo od teksta i slika, jad kojim odiše svijet u kojem se nalazite negdje je na tromeđi Fallouta, Project Zomboida i Stalkera. Samoća je naglašena do te mjere da kada naiđete na drugo biće, veoma često ćete instinktivno početi bježati, iako nisu svi u igri neprijateljski raspoloženi. Rijetki su naslovi koji grade tu količinu nepovjerenja u igraču – DayZ čini nešto slično, ali nepovjerljivost prema drugim igračima u DayZ-ju nije ništa drugo no rezultat frustracije sada već prihvaćenim načinom igranja koji kaže pucaj sad, postavljaj pitanja kasnije i koji je igru koja je mogla biti odličan simulator preživljavanja pretvorila u prosječan i bugovit PVP naslov.

Drugi je nemilosrdna težina igre koja počiva na kombinaciji nekoliko faktora – vaše taktike, ali i slučajnosti. U NEO Scavengeru sve v as može i želi ubiti:  prljava krpa na otvorenoj rani, komad stakla koji va zareže jedan od udova dok iskačete kroz prozor, pokvarena hrana, kontaminirana voda, zagađeni zrak, ljudi, mutanti i vanzemaljci. U jednom trenutku ćete biti kralj radioaktivne pustinje, ali već u drugom ćete naletiti na budalu koja nema šta izgubiti i koja će vam slomiti obje ruke i ostaviti vas da iskrvarite na smrt među ruševinama, prethodno vam otuđivši cipele, dvije boce vode, klupko špage i praznu snajpersku pušku. I koliko god igra bila nemilosrdna, toliko je i zarazna, te ćete  joj se vraćati iznova i iznova, pokušavajući još jednom preživjeti nuklearni pakao.

Igra ne donosi nikakvu verziju grupne zabave. Nema multiplayera i hvala kreatoru na tome. Pustolovinu i napetost ovakvog naslova ne trebaju kvariti nezreli idioti.

Igra je, po nekoj mojoj procjeni veoma blizu izlasku iz early access faze. Ja nisam naišao ni na jedan bug, a jedina zamjerka koju imam je zasnovanost igre na Flashu, te će neke od komandi u igri također djelovati i na sam Flash Player (naprimjer, ako pritisnete ESC, izaći ćete iz full screena).

Zanimljiv podatak je činjenica da je igra rezultat rada pojedinca koji se zove Daniel Fedor i koji je napustio BioWare nakon sedam godina rada, te se posvetio NEO Scavengeru kao svojoj prvoj igri, a sama igra kreirana je korištenjem open source alata.

NEO Scavenger posjeduje zaraznost The Binding of Isaaca, atmosferu Fallouta i Stalkera, te kompleksnost papirnih RPG-ejeva, te je svojom mehanikom pogodna kako za početnike, tako i profesionalce u domeni navedenih žanrova.

NEO Scavenger je dostupan na Steamu. Ogroman i detaljan demo možete probati već sada unutar vašeg pretraživača. Zahvaljujem se Blue Bottle Gamesu na ustupljenom primjerku.