Pikselizacija: GAS GUZZLERS EXTREME: FULL METAL ZOMBIE DLC

ggezomb0
Ideja da se na automobile nakače automatska i poluautomatska oružja, te da se vozači sukobljavaju jedni sa drugima ili da napadaju zajedničkog neprijatelja stara je barem koliko i Death Race 2000. Ipak, vrhunac je, barem po mom neskromnom mišljenju doživjela u drugoj polovici devedesetih godina u vidu video igara, primarno zahvaljujući superuspješnom PSX bestseleru, Twisted Metalu II (iako bih ja rekao da je i Vigilante 8 zaslužan jednim dijelom za uspjeh, barem su ga na Balkanu svi igrali).

Gas Guzzlers Extreme, igra hrvatskog razvojnog tima Gamepires koju je 2013. godine objavio holandski izdavač Iceberg Interactive na svojim počecima mi je apsolutno proletila ispod radara. A onda, jedan dan, usred seanse gubljenja vremena na Facebooku, neko je postavio sliku do zuba naoružanog Stojadina. Prvo pomislih da je odlično urađen 3D model, da bi mi kasnije tek postalo jasno da zaista postoji igra u kojoj možeš voziti Zastavino auto. Ne samo voziti, već ispucavati rakete sa krova istog!

Prije no što dam svoje mišljenje o DLC dodatku Full Metal Zombie za igru Gas Guzzlers Extreme, vrijedi vas upoznati i sa samim originalnim naslovom. U pitanju je kombinacija trke i borbe gdje je cilj prestići, raznijeti i ostati živ. Gamempires je razvio svoj vlastiti engine za pokretanje ovog naslova i kakvu su samo mašinu stvorili! Nakon što vas prođe osjećaj dosade koji se sasvim nezasluženo javlja jer mislite da ste prerasli raznošenje automobila i adrenalinski napad kada u posljednjim trenucima utrke pokupite dodatnu dozu nitro energije, shvatite da je Gas Guzzlers Extreme jedna od najboljih zabava sa kojima ste se sreli u posljednjih pet godina!

No nije u pitanju samo visoka igrivost naslova koju možete osjetiti kroz singleplayer kampanju, pojedinačne utrke ili multiplayer serijale utrka, već sav retro osjećaj koji vas uhvati i ne popušta dok igrate. Igra je nastala na osnovama devedesetih, bez poštovanja koncepta današnje igraće industrije koja pokušava osmisliti pametnu zabavu na svakom koraku; Gas Guzzlers Extreme je upravo pametan naslov zahvaljujući činjenici da je blesav. Igra je rađena pod nekadašnjim sloganom Interplaya – by gamers for gamers i to se savršeno osjeti.

ggezomb1

Dodajmo na to sve fantastične šale i pošalice koje prosječan konzument izvan granica Balkana neće ukapirati (vozače koji se zovu Rick Werz, zvuke harmonike u meniju…) koji dižu atmosferu na sebi svojestven način i dobijate naslov koji vrijedi svake marke (a poskup je, cijena je 23 eura, no često se može naći na rasprodaji).

Ako želite savršenu kombinaciju Super Mario Karta i Twisted Metala sa štihom Balkana, i sama osnovna igra je i više nego preporučljiva, tu nikakvog promašaja nema.

Nedavno je objavljen i drugi DLC paket sa Gas Guzzlers Extreme koji nosi naziv Full Metal Zombie. Ekipa iz Gamepiresa odlučila je nakačiti svoj vagon na voz zombi popularnosti, pa su dali priliku mrtvima da se ušunjaju i na ulice kuda jure naoružani Guzzlersi.

Sam dodatak donosi sasvim novu mehaniku igre koja je u potpunosti orijentisana na timsko preživljavanje kroz dva moda; Survival mod omogućava upravo ono što i očekujete – u kružnim arenama napadaju vas zombiji koji stižu u valovima, a vaš je cilj da preživite. Defend The Base mod također donosi zombije u valovima, ali zadatak tima je čuvati bazu, odnosno centralnu tačku na mapi koja je cilj uništenja svakog živog mrtvaca. Na papiru se ova dva moda i ne razlikuju previše, no sama mehanika igre donosi različitosti i svaki mod zahtijeva određene finte, odnosno postavljanje prioriteta u samim igraćim seansama.

ggezomb2

Ljubitelji japanskih zujalica dobit će priliku kupivši ovaj mod provozati Kaiju GTR koji je meni više nego kozmetički dodatak, brza auta me nikad nisu oduševljavala u igrama do te mjere koliko stari limeni gorostasi ili oldtajmeri.

Zombi puristi mogli bi biti ljuti na ekipu koja stoji iza naslova, no činjenica je da dvadeset i dvije varijante živih mrtvaca u igri daju popriličan štih cijeloj priči. Od jadnih, sporih i nemoćnih pa sve do divova i super brzih zombi bizona koji su opasni i iritirajući skoro kao Kleer skeleti iz Serious Sam serijala, Full Metal Zombie paleta neprijatelja vrvi različitim zvijerima koje će, kako vrijeme prolazi i svaki novi val dolazi igru učiniti sve težom i težom.

Ovaj mod dostupan je i u singleplayeru i multiplayeru, a za otključavanje nove gradske mape Warburg bit će potrebno da prijeđete kampanju.

Preporuka? Apsolutna, no ne morate žuriti. Kupovinom osnovne igre doživjet ćete sate i sate zabave, te tek kada otključate sve što se da otključati u glavnom naslovu, prijeđite na DLC materijale. Full Metal Zombie je šlag na veoma ukusnoj torti.

Baznu igru Full Metal Zombies možete kupiti ovdje. Recenzirani DLC dodatak je dostupan ovdje. Zahvaljujem se Gamepiresu na ustupljenom primjerku.

PODIJELI
TEGOVI

PODRŽI ME NA PATREONU!

Hvala ti!