Pikselizacija: CHAINSAW WARRIOR: LORDS OF THE NIGHT

chainsawlords1

Sasvim neočekivano, sa novim podnaslovom vrijednim trash akcijskog filma, stigao nam je nastavak digitalne verzije stolne igre Chainsaw Warrior. Pretpostavit ću da niste upoznati sa konceptom Chainsaw Warriora, igre koju je osamdesetih osmislio tim Games Workshopa. Ako sam u pravu, pročitajte moju recenziju originalnog digitalnog naslova koji se u jednu ruku tiče i originalne fizičke igre. Budite pripremljeni, ovdje ćemo se baviti usporedbama.

U suštini, ne postoji velika razlika između Chainsaw Warriora i ovog nastavka, no nekoliko suptilnih, dizajnerskih promjena u samoj igri i načinu na koji se igra ponaša učinit će novi naslov privlačnim i onima kojima se original nije svidio. Iako sam ovu postapokaliptičnu igru od sveg srca preporučio svim igračima, jasno je da nekima nikako ne može odgovarati nasumičnost na kojoj se Chainsaw Warrior zasniva. Istina je sljedeća: u igri veoma, veoma malo zavisi od vas, a najviše od rezultata bacanja kockica. Što bi značilo, koliko god dobru opremu imali na samom početku, veoma je moguće da ćete je izgubiti u roku odmah ako vam kockice pođu po zlu.

Lords of The Night smješta igrača u meksičku džunglu gdje se naš Borac sukobljava sa asteškim zombijima, divljim zvijerima i članovima kulta, a sve u svrhu pobjede nad silama Tame i Tame lično koja čeka negdje u trećem špilu. Da, razlika između originalnog naslova i ovog je u broju špilova. Originalni je imao dva, ovaj ima tri. To predstavlja određenu promjenu u samom trajanju partija – Ukoliko budete uspješni, bit će vam potrebno oko dvadesetak minuta za jednu partiju. AKO budete uspješni.

chainsawlords2

Pored novog broja špilova, tu je veliki broj novih i različitih neprijatelja. Svaki ima svoje karakteristike i svakog se trebate paziti – neki su zaštićeni oklopom, neki će eksplodirati i zaliti vas otrovom ukoliko se odlučite za borbu prsa o prsa, te ih je bolje ubijati iz daljine, dok je nekima (mrski Slime) dovoljno jedno vaše loše bacanje i gotovi ste. Pored fizičke snage, morat ćete paziti i na količinu radijacije koju možete apsorbirati, a da ne pokleknete, a vratio se i vaš najveći neprijatelj, pored Tame – sat. Imate tačno šezdeset minuta vremena u igri da pronađete Tamu i ubijete je/ga, što će se pokazati kao izuzetno kompliciran i težak zadatak. Za svakog neprijatelja kojeg susretnete, odnosno potez koji odigrate (nećete uvijek ubijati prvim hicem) gubite pola minute. Dodajte zamke, gubljenja, napade čopora neprijatelja koji nekad znaju brojati i do pet neprijatelja i shvatit ćete da je zapravo najveći neprijatelj u igri – vrijeme.

Zanimljiv dodatak su i borbe u hramovima koje možete izbjeći ukoliko želite (ili nemate vremena). U hramovima se kriju jači neprijatelji čijim ubijanjem dobijate blagoslov drevnih asteških bogova. Blagoslovi su vid pomoći, pomoć u statistikama, snazi ili smanjenju radijacije. Veoma vrijedno.

Dodatak su i karte koje predstavljaju dostavu iz vazduha koja vam omogućava da obnovite zalihe. Igra nudi klasični mod, normalni i teški, a razlike su i mogućnosti da izaberete opremu, kao i početnim statistikama.

chainsawlords3

Velika količina novih predmeta i opreme preokrenula je igru u korist onih koji su se žalili da igra ne vrijedi zbog toga što ovisite o kocki. I dalje ćete umirati jako često, ali sa novim predmetima, postoji više načina da se izvučete iz škripca.

Za one željne Steam achievementa, novi naslov donosi dvadeset i četiri nova.

Chainsaw Warrior: Lords of The Night je nabuđena i bolja verzija originalnog naslova, igra koja uspijeva sačuvati elemente originalne igrivosti, ali unijeti i dašak strategije. U odnosu na originalni naslov, Chainsaw Warrior: Lords of The Night skuplji je za jedan euro (cijena je 5,99 €), ali besmisleno je uopće raspravljati da li vrijedi. Ako je prvi bio ultimativna preporuka, drugi je ultimativno ultimativna preporuka.

Chainsaw Warrior: Lords of The Night dostupan je sada na Steamu. Zahvaljujem se Auroch Digital na ustupljenom primjerku