Igrao sam: ZACCARIA PINBALL

zaccarialogo

Ne znam da li ima smisla nazvati se fliper entuzijastom. Prije da bi pravi naziv za mene trebao biti ljubitelj flipera jer u kategoriju entuzijasta spada neko ko se istinski zanima za sve tehničke aspekte, historijat i profesionalno igranje na ovim mašinama. Sa fliperima se družim cijeli svoj život i oduvijek sam bio fasciniran tim ogromnim mašinama, čak i kada nisam znao da postoji strategija igre. U posljednje vrijeme, prvenstveno jer živimo u dobu digitalizacije svega, najviše se sa fliperima družim u elektronskom obliku.

Simulacija flipera Zaccaria Pinball apsolutno nepoznate mađarske firme Magic Pixel Kft. nije potpuna novost u svijetu video igara. Istina je da se ova igra prvi put pojavila na mobilnim platformama, na tlu dobro poznatom mađarskoj razvojnoj kući koja je sve dosad bila skoncentrisana na tržište mobilnih platformi. Nakon uspješne IndieGoGo kampanje, Zaccaria Pinball je 16. juna objavljena i na platformi Steam, u Early Access Free To Play obliku. To znači da se igra i dalje razvija, da je možete skinuti besplatno, jednu tablu igrati bez ograničenja, a ostale probati i kupiti kao DLC dodatke kada se na to odlučite.

Prije svega red nalaže izlaganje historijskih činjenica. Firmu Zaccaria su osnovala trojica braće u Bolonji 1974. godine. Marino, Franco i Natale Zaccaria su uspješnim radom u naponu snage, u drugoj polovici svog postojanja bili treća najuspješnija kompanija u proizvodnji fliper mašina u svijetu, odmah iza Ballyija i Williamsa. S obzirom da je talijanska kultura odigrala značajan udio u djetinjstvu mnogih mladih ljudi na ovim prostorima, čudi da je utjecaj i rasprostranjenost proizvoida ove talijanske firme u regionu poprilična rijetkost. Nakon četrnaest godina rada i učešća i na polju kreiranja i licenciranja videoigraćih arkadnih mašina, Zaccaria se prvo preimenovala u Mr. Play, a onda proglasila i bankrot. Tvornicu u Bolonji kupila je kompanija tecnoplay (ime firme počinje malim početnim slovom) koja je u poslu i dan-danas kao uvoznik i serviser igraćih mašina, rezervnih dijelova i sličnih elektronsko-mehaničkih aparata kakvi su kafe automati. Zanimljivo je da je menadžer tecnoplaya Mauro, sin Marina Zaccarie.

Potvrđeno je da je Zaccaria pod svojom etiketom proizvela tačno 47 različitih vrsta fliper mašina, iako se nekolicina njih smatra klonovima drugih vrsta mašina. U trenutnoj verziji Zaccaria Pinballa igračima je dostupno čak 38 mašina, što broj opasno približava punoj cifri. U smislu prezervacije nasljeđa firme Zaccaria i ostvarivanja ideje interaktivnog digitalnog muzeja, ova igra apsolutno briljira, a nije isključeno da će se i dodatne mašine s vremenom pojaviti u igri.

zaccaria1

Kao dugogodišnji igrač Pinball FX2 i The Pinball Arcadea poprilično sam samouvjereno stupio u svijet Zaccarie. Nije trebalo dugo da mi igra opali šamar i pošalje u ćošak. Teško je procijeniti kada nisam imao priliku igrati originalne Zaccarijine flipere u stvarnom životu, ali čini se i nije me strah prevaliti ovu izjavu preko jezika da je Zaccaria Pinball na PC-ju najuspješnija fliperska simulacija svih vremena koja ne krije svoju usmjerenost ka hardcore igračima.

U čemu se zapravo krije savršenstvo simulacije flipera u ovoj varijanti? Kao prvo, loptica i fliperi se nikad nisu ponašali prirodnije. Fizika ne dopušta nemoguće misije, bumperi odbijaju lopticu u prirodnom luku. Snaga udarca nikad nije više zavisila od mjesta udarca i brzine kretanja lopte. Određene table firme Zaccaria su evidentno bile skrojene sa namjerom mužnje novca te se ova činjenica nije sakrila ni u digitalnoj verziji. Igranje je kombinacija frustracije i zadovoljstva, a kako vrijeme prolazi i vi postajete bolji, frustracija će lagano kopniti.

Dok su američke table sa kraja osamdesetih i devedesetih godina najpoznatije igračima sa ovih prostora prvenstveno zahvaljujući licencama, šarenilu i tehničkim dostignućima, table Zaccarie su više-manje siromašne zvukom, elementima i inovacijama. Kao takve predstavljaju pravi izazov za igranje jer morate sa jako malo elemenata pokušati što više vremena ostati u igri i ne možete se nadati da ćete nasumičnim pucanjem aktivirati različite modove već morate odmjeriti svaki pokušaj. Vrijeme igranja je većinom kratko, svaka greška se kažnjava gubljenjem lopte, a finalni zbir bodova je nešto što najćešće na tablama u Pinball FX2 i The Pinball Arcade ostvarite skillshot potezom na početku igre.

zaccaria2

Zvuk flipera vjerno prati originalne zvukove tabli. Grafička prezentacija je također superiorna u odnosu na druge vrste fliperskih igara. Direktni suparnici se doimaju ljepšim, ali sirovost izgleda Zaccaria Pinballa i jednostavnost dizajna tabli natjerat će vas da se zalijepite za ekran i ne mičete. U jednom trenutku, zahvaljujući nevjerovatnim sistemima svjetla (svjetlo izvan sobe, svjetlo u sobi, svjetla table) zaboravit ćete da buljite u ekran i pomisliti da imate pravu tablu pred sobom. Ono što je najzanimljivije u vezi grafičkih postavki je mogućnost da svaku tablu (ili sve njih odjednom ukoliko želite) konfigurišete na drugi način. Želite li umanjiti količinu svjetla u sobi? Može. Smeta vam intenzitet svjetala na tabli, želite ga smanjiti? Može. Hoćete da igrate za vrijeme olujne noći kada je jedino svjetlo koje ulazi kroz prozor odsjaj munja, dok vas odozdo biju šarene lampice? I to može!

Iako u osnovnoj igri postoji dosta mogućnosti da se igrate sa postavkama, one najbolje zaključane su iza takozvanog bronzanog članstva koje košta 9,99 eura. Ne, ne morate plaćati svaki mjesec, već jednom kada platite ovaj paket, dobit ćete dodatne pogodnosti za kreiranje optimalnog izgleda prostorije i table, od novih kamera, veličine lopte, dodatnih opcija za svjetla. Bronzano članstvo je dostupno zasebno ili uključeno u zlatni paket koji u sebi sadrži otključane sve table i bronzano članstvo. Cijena zlatnog paketa je uveliko snižena u odnosu na cijenu koji bi platili kada bi proizvode kupovali zasebno. Kad smo već kod bronzanog članstva… ukoliko se odlučite na zlatno, ono će vam biti uključeno u paket. Ipak, ako ga kupujete zasebno, smatram da je pametnije prvo nabaviti sve table koje želite, pa tek onda kupiti mogućnost dodatnih grafičkih opcija.

Dodatne table dostupne su pojedinačno po cijeni od 1,99 €. To je, u odnosu na slične igre, i više nego prihvatljiva cijena. Ono što definitivno ostaje vrijedno pomena je da igrači probaju svaku tablu više puta da vide da li ih stvarno žele. Igra je vremenom imala tri osnovna igraća moda za svaku tablu. Arkadni mod omogućavao je donekle lakše kontrolisanje lopte. Simulacija je upravo ono što jeste, a korisnički mod omogućava igračima da tablu podese. Sa nekoliko posljednjih nadogradnji, u Zaccaria Pinball su dodani dodatni modovi dostupni na nekoliko tabli. Ovi modovi su posvećeni istinskim profesionalcima jer imaju posebne zadatke (gađanje elemenata po redu) ili su vremenski ograničeni. Uz nadogradnje igra trenutno posjeduje i više od 500 Achievement znački, pa ako ste jedan od tih zaluđenika koji moraju imati sve, zabavljat ćete se dugo, dugo vremena.

zaccaria3

Zanimljiv dodatak su odvojeni sistemi bodovanja za svaki mod na svakoj tabli. Arkadni mod ima svoju tablu, simulacija svoju, korisnički modovi svoju i tako unedogled. Dalje bodovanje možete kategorizirati na svjetskoj i lokalnoj razini, kao i listi svojih Steam kontakata. Zanimljivost je da su varalice u igri dobile i svoju tabelu. Hall of Cheaters markira sve one koji su uhvaćeni u varanju te igra veže njihove nadimke za Steam profile. Promjena nadimka više nije dovoljna, a fantastičan način da znate ko je varalica dočekan je sa oduševljenjem.

Za sami kraj vrijedi napomenuti da igra nije bez svojih mana. Povremeni bugovi izlijeću tu i tamo, ali u svim godinama igranja nikad nisam vidio posvećenost kakvu ima Magic Pixel Kft. prema svojim igračima. Svake sedmice, nekad i nekoliko dana zaredom, igra se nadograđuje, bugovi se otklanjaju, a u skladu sa prijedlozima igraće zajednice integrišu se nove ideje ili se ispravljaju određene problematične mehanike.

Zaccaria Pinball je Arma 3 i Assetto Corsa svijeta digitalnog flipera. Ova igra definitivno neće dobro leći početnicima, ali će svi prekaljeni fliper majstori uživate učeći da kontrolišu lopte i osvajaju bodove u jednoj od najambicioznijih simulacija flipera ikad.

Zaccaria Pinball je dostupan na Steamu. Zahvaljujem se Magic Pixel Kft. na ustupljenom primjerku Golden Membershipa.