Igrao sam: WARHAMMER: END TIMES – VERMINTIDE

vermintidelogo
Posljednjih godinu dana se u etapama borim sa miševima na tavanu. Borba je to u kojoj najčešće stradavaju miševi i moji živci zahvaljujući nesposobnom birokratskom aparatu koji očigledno ne shvata zaozbiljno upozorenja da se prijenosnici zaraza kote na tavanu jedne stambene zgrade i da spojenim tavanom mogu prijeći i na sve ostale. Upravo zato mi se i nije desilo jednom da me glasanje Skavena u Warhammer: End Times – Vermintide (u nastavku teksta: Vermintide) natjera da bacim pogled na plafon misleći da će mi klupko glodara sletiti na glavu.

Vermintide švedskog proizvođača Fatshark (Cobalt, War of The Roses, War of The Vikings…) uveliko podsjeća na Left 4 Dead 2. Razmišljao sam da li postoji način da ne započnem recenziju kao svi ostali, ali načina jednostavno nema. Vermintide je Warhammerovski odgovor na Left 4 Dead 2. Kooperativno klanje, pomjeranje od tačke A do tačke B, napadi velikog broja neprijatelja od kojih specijalni neprijatelji čine bukvalni reskin specijalnih neprijatelja iz Left 4 Dead franšize. Međutim, postoji nekoliko inovacija koje Vermintide donosi i kojima barata jako, jako dobro.

Grad Ubersreik je pod najezdom Skavena, rase ljudolikih štakora. Igru započinjete u lokalnoj gostionici koja služi kao neka vrsta lobija iz kojeg pokrećete igre: pristupate tuđim sesijama ili pokrećete svoje. Lobi je dizajniran da vam od samog početka ubrizga dozu atmosferičnosti. On predstavlja sigurnu zonu, nešto kao Safe Room u L4D-u u kojem ćete moći birati lika, oružje, predmete i iduću misiju, ili raditi u kovačnici predmeta, o čemu će riječ biti malo kasnije.

vermintide3

Kada izaberete misiju, igra će vas automatski pokušati spojiti sa drugim igračima. U većini slučajeva, spajanje će biti i više nego uspješno, pogotovo u noćnim satima u ovom dijelu Evrope. Igra zasad, ako je suditi po statistikama, broji najmanje 1000 igrača u svakom trenutku, što će značiti da će pronalazak adekvatne partije biti lagan posao. U slučaju da partije nema, moći ćete je pokrenuti sami, a u igri će vam se pridružiti botovi. U svakom trenutku botove će moći zamijeniti i drugi igrači te je ovaj drop in/drop out koncept veoma dobar. Problem sa botovima je njihova skoro pa bezgranična glupost koja će vas u teškim partijama koštati i živaca i pobjede. Najlakše rečeno, ako Vermintide želite nabaviti da  bi ga igrali isključivo u osami, zaboravite na dobar provod. Ovo je timska igra sa naglaskom na timski rad.

Ubersreik ćete oslobađati u ulozi jednog od pet heroja. Svaki od ovih heroja predstavlja zasebnu klasu sa svim svojim prednostima i slabostima. Klasa koju izaberete i predmeti kojima opremate svog lika uveliko će odrediti vaš stil igre što nije posebno važno na lakšim nivoima, ali kada na vrata zakuca neka od gornjih težina, način igranja i organizacija unutar tima će postati ekstremno važan. Svaki od likova opremljen je i odlično odglumljenim glasovima kojima će obavještavati druge igrače o lokacijama, dolasku neprijatelja, mjestu na kojem se mogu naći municija i granate. Svaki lik koristi dva oružja, hladno i vatreno, iako je sasvim jasno da je akcent igre stavljen na melee bitku te će mačevi, macole, sablje i sjekire biti ono što ćete najčešće koristiti. Vatrenom oružju, odnosno samoj mehanici korištenja istog nedostaje sofisticiranosti i mekoće pri upotrebi. Time će ta vrsta napada u najviše slučajeva biti sasvim sporedna i rijetko korištena, najčešće na nivoima kada ste u posljednjim etapama locirani na visini, a napada vas neprijateljska horda navirući odozdo.

Za razliku od drugih naslova Fatsharka koja su donosila određene inovacije i sofisticiran način kontrolisanja hladnog oružja, u Vermintideu je samo kontrolisanje pojednostavljeno i time je donešena ispravna odluka. Radi se o arkadnom naslovu koji treba biti zabavan, a ne iritantan. Pritiskom na tipku vrši se obični napad, dok se držeći tipka miša izvodi specijalni napad. Oružja i efekti udaraca pričinjavaju najveće zadovoljstvo. Kada igrajući sa patuljkom zveknete ogromnog pacova još većom macolom, tupi zvuk i glava koja se kotrlja nekoliko metara uz krv koja šiklja i tijelo koje se trza, izazvat će u svima vama posebne emocije. Borba je jednostavna, ali nije lagano kontrolisati svoje udarce i pošto je igra generalno sporija od L4D-a, udarci će morati biti odmjereni i taktički raspoređeni uz hodanje.

Mape su predivno dizajnirane. Iako tu ima stereotipnih elemenata, osjeća se dašak Warhammera na svakom koraku. Ubersreik i svi negovi dijelovi odišu životom, odnosno smrću, a misije će vas odvesti od kanalizacije do krovova. Ništa u igri ne djeluje iščašeno niti bespotrebno, kao što je recimo slučaj sa smiješnim melee oružjima u Payday 2. Možda bi bilo pretjerano nazvati grafičku prezentaciju savršenom jer savršenstvo dolazi iz striktno subjektivne perspektive, ali da se reći da je razvojni tim uspio u svojoj namjeri da i grafikom uveliko pripomogne atmosferi, čak i onima kojima je Warhammerov univerzum nepoznanica. Dizajn nivoa bi u nekoliko slučajeva mogao biti bolje rješen, ali u pitanju su moje mušice koje ne smatram problematičnim – igra pruža prolaske kroz skučene i široke prostore i dovoljno napetih, arenskih trenutaka.

vermintide2

Vermintide posjeduje i loot sistem. Nakon završetka svakog meča, imate priliku da bacate kocke i u skladu sa simbolima koje dobijete, otključavat ćete novu opremu. Nekada ćete dobiti opremu koja ne odgovara vašem liku, pa ćete za korištenje iste morati igrati sa drugim likom. Svaki dio opreme ima svoje karakteristike, a šansu da dobijete bolju opremu povećavate tako što kupite specijalne predmete na nivou. Oni su najčešće skriveni i odlazak po iste u većini slučajeva znači riskiranje i odvajanje od grupe. Nikome nije poznato koliko zapravo predmeta se nalazi u loot sistemu, no ja sam već nakon petnaestak sati igranja počeo dobijati duplikate. Odličan je dodatak gore spomenuta kovačnica koja vam dopušta kombiniranje predmeta sličnih nivoa u nove nasumične predmete te tako možete proširiti svoju kolekciju i riješiti se duplikata.

Nije sve predivno u Ubersreiku. Vermintide uprkos izlasku iz Early Access faze i dosta patcheva i dalje pati od povećeg broja bugova. Ti bugovi ne lome igru i neće vam se desiti da naslov pada, ali ćete recimo u krucijalnom trenutku zapeti u uskom prostoru ili na stepenicama. Meni su tri meča dosad propala jer na istoj tabli na kojoj se trebaš popeti uz čarobnjački dvorac, na samoj sredini jedne platforme domaćin igre zapne u podu i ne može izaći. Monstrumi ga ne mogu ubiti, mi ga ne možemo izvući, ako odemo na sigurnu lokaciju, igra ne završava jer računa da je on još uvijek živ i zdrav. Kada se domaćin otkači sa mreže, slijedi gašenje sesije i ne dobijate nikakve poene ni nagrade. Nakon meča od četrdesetak minuta, to je zabrinjavajuće frustrirajuća situacija.

vermintide1

Ostaje i pitanje dugovječnosti naslova. Istina je da trinaest nivoa možete igrati na različitim težinama, vodeći različite likove i samim tim ćete u Vermintide udrobiti nekoliko desetina sati. Međutim, nedostatak bilo kakvih modova osim PVE borbe i mogućnosti moddinga uveliko onemogućavaju zajednicu da se zagrije za naslov i privuče nove igrače kroz duži period od nekoliko godina. Koliko god Left 4 Dead 2 bio jednostavniji od Vermintidea po pitanju određenih aspekata, istina je da je količina odličnog sadržaja kreiranog od strane korisnika zaista velika i uvijek donosi igračima dodatna iskustva i zabavu.

Bilo kako bilo, Vermintide je odličan omaž Left 4 Deadu 2 koji je co-cp akciju učetvero doveo do savršenstva (opet ja sa savršenstvom, ali teško je pobjeći od subjektivnosti). Iako sa svojim specijalnim neprijateljima, mehanikom i idejom možda i previše uzimaju i zaslužuju pošprdni naslov Left 4 Dead: Vermintide, u pitanju je igra koja će onima koji vole zabavnu i krvavu borbu prsa o prsa i loot grindanje donijeti mnogo sati zabave, iako je, kao što već napisah, teško procijeniti koliki je rok trajanja Vermintidea. Ako ijedna igra zaslužuje epitet sleeper hita u 2015. godini, onda je to definitivno Warhammer: End Times – Vermintide.

Warhammer: End Times – Vermintide sam igrao na Steamu. Zahvaljujem se kompaniji Fatshark na ustupljenom primjerku.