Igrao sam: WARHAMMER 40,000: REGICIDE

regicidelogo

Kasno Marko na Kosovo stiže, reče jedna stara balada. Riječi i poruka mogle bi se doslovno prenijeti na slučaj mene, šaha i Warhammera. Tek ove godine obratio sam pažnju na najbolju strategiju svih vremena, a čak sam pobijedio i nekoliko mečeva u online borbama na Chess.com. Pored toga, postojanje Warhammerovovg svijeta mi je poznato odavno, ali nikad nisam obratio posebnu pažnju na same postavke, što sam odlučio da ispravljam u nadolazećoj godini i to većinom čitajući knjige iz sehare Black Libraryija.

Australijski izdavač Hammerfall Publishing uspio je dobiti licencu Warhammer 40,000 i istu iskoristiti za svoj digitalni naslov. Šta je Regicide? Dalo bi se nazvati igru paketom u kojem dobijate zapravo dva različita naslova sa zajedničkim idejnim i stilskim elementima.

Prvi mod je onaj meni draži jer mi pomaže učiti o svijetu šaha, a manjim dijelom i Warhammera. U pitanju je najobičniji šah sa dobro poznatim pravilima gdje se umjesto crnih i bijelih figura koriste posebno i detaljno modelirani likovi iz Warhammer svijeta. Jedan tim čine Space Marines, a drugi Orkovi i kako ne bi dolazilo do zabuna (kraljica u ovom slučaju nije ni kraljica, a kamoli žena), kada kliknete na likove, ispod njihovih imena pisat će vam i njihove funkcije u stvarnim partijama šaha. Druge Warhammer rase nisu prisutne iako ne postoje naznake da se to neće u bližoj ili daljoj budućnosti. Pored toga, apsolutne početnike oduševit će i mogućnost da kliknete na figuru i da vam se osvjetle polja na koja možete gaziti sa tom figurom. To donekle olakšava i učenje i planiranje dodatnih strategija. Razlika između običnog šaha i Warhammer šaha je u tome što kad pojedete figuru suparničkog tima, ona ne završi pojedena, ali završi upucana, zgnječena i raskomadana. Svaki sukob između figura prikazuje se u detaljnoj i brutalnoj animaciji koja se mijenja od lika do lika. Ove animacije su zanimljive i rado viđene, posebna nagrada kada uništite figuru koja vam je dugo pravila probleme. Ukoliko vam dosade, jednim pritiskom na spacebar možete ih završiti. Warhammer šah je po meni dovoljno vrijedan, no ako još niste ubijeđeni, sadržaju tu nije kraj.

Regicide mod je zapravo osnovni mod igre oko kojeg su bazirani i kampanja, pojedinačne borbe i multiplayer. Kampanja je zadivljujuće obimna, sa dosta dobre naracije koja poprilično dobro rezonuje sa onim što ja znam o Warhammer 40k svijetu. Vidim da se dugogodišnji fanovi Warhammera žale na mogućnost Space Marinesa da fulaju kada pucaju (?!?), ali od davnih vremena je dobro znano da ako želiš saznati nešto više o nekoj pop temi, ne razgovaraj sa zagriženicima iste. Misije u kampanji nude glavne i sekundarne ciljeve, pa će oni koji uživaju u rješavanju svih sitnica imati pune ruke posla.

Regicide bi se mogao opisati kao kombinacija šaha, igara logike i TBS-a sa elementima X-Coma. U Regicide dvobojima igrači mogu započeti partiju sa cijelim šahovskim timom ili samo nekim od igrača, što će biti čest slučaj u samoj kampanji. Na igraćem terenu se mogu naći i određene prepreke koje pomažu ili odmažu stratezima. Regicide se igra u tri poteza. Prvi je kretanje, drugi je pucanje, treći je završavanje poteza. Svaka faza sadrži elemente koje možete izvesti, a koji troše akcijske poene koji se prenose iz runde u rundu te ćete vremenom shvatiti da je nekad pametno i uštediti. Svaki lik na tabli posjeduje i svoje specijalne poteze koji se izvode rijetko, ali stvaraju haos kada do toga dođe. Pored pucanja koje se bazira na elementima sreće, udaljenosti i položaja, standardna pravila šaha također vrijede. Regicide mod sija u svojoj jednostavnosti i donosi dašak svježine kombiniranjem poznatih elemenata.

regicide2

Igra nudi i Armory u kojoj ćete zarađenim iskustvom moći kupovati dodatne pogodnosti za svoje Regicide timove. Omogućeno vam je da koristite do četiri loadout kombinacije, u zavisnosti s kim i protiv koga igrate (marinci-orkovi, marinci-marinci, orkovi-marinci, orkovi-orkovi). Kombiniranje skillova je veoma važno te su vježbanje, eksperimentisanje i impulzivna kupovina jedini načini da kreirate dobru momčad.

Soundtrack i glasovi su jako, jako dobri i odlično leže cijeloj tematici. Grafički prikaz je detaljan, bojišta su zanimljiva koliko šahovske table mogu biti i iako se osjeti šmek indie naslova, ipak se da osjetiti da je uloženo jako mnogo truda u samu prezentaciju, što poštujem i uvijek cijenim. Dodatni skinovi za likove se mogu kupiti novcem ili zarađenim poenima.

Igra po meni ima dvije temeljne mane.

Prva preko koje i mogu prijeći je kreiranje zasebnog Regicide profila koji vas povezuje sa drugim igračima bez obzira što igrate na Steamu na kojem već imate profil. Zaključujem da je takva odluka donešena iz razloga lakšeg povezivanja sa drugim platformama, konzolama i uskoro mobilnim platformama na kojima Regicide treba zaživjeti. Pošto je razvojni tim potvrdio da će prijenos statusa igre sa PC-ja biti omogućen na drugim platformama i obrnuto, ovaj potez se donekle može i ne smatrati problemom.

Ono što jeste poprilično problematično je broj igrača u multiplayer sesijama. Nažalost, igraća zajednica Regicidea je trenutno poprilično mala. Srce ove igre, bez obzira na zabavnu kampanju je multiplayer u klasičnom i Regicide modu i ono što bi trebalo živjeti i na osnovu čega bi se mogla oformiti čvrsta zajednica. Na veliku žalost, pronalazak nasumično izabranog meča u ovom naslovu je trenutno ravan nuli. Ukoliko ne dodate prijatelje na Regicide profil, igranje sa nepoznatim protivnicima je nemoguća misija jer igra ne sadrži veliki broj igrača. Ako je vjerovati stranici Steamcharts, u trenutku pisanja ovog teksta Regicide igra 31 osoba.

regicide1

Zaista bi bilo šteta da Warhammer 40,000: Regicide umre samo nekoliko mjeseci nakon rođenja. U pitanju je igra koja na zanimljiv način uči zainteresirane šahovskim pravilima, taktikama i strategijama, ali donosi i novitete u vidu Regicide pravila koji dodatno usložnjavaju igru. Ovo je naslov pogodan za brzu partiju mozganja ili cjelonoćne sesije. Za nadati se da će se broj igrača povećati izlaskom igre na mobilnim platformama ili lukavim marketingom koji ovom naslovu u moru indie i Warhammer igara zaista treba.

Warhammer 40,000: Regicide sam igrao na Steamu. Zahvaljujem se kući Hammerfall Publishing na ustupljenom primjerku.