Igrao sam: TIS-100

Tis-100-logo
Nedavno sam na bespućima interneta pronašao zanimljiv esej koji je pokušao odgovoriti na pitanje da li su slagalice (jigsaw puzzle) igre. Bez potrebe da vam objašnjavam o čemu je esej govorio, reći ću svoju teoriju. Da, slagalice jesu igre jer uključuju elemente i procese organizacije i razmišljanja koji dovode do zabave te rezultiraju zadovoljstvom kada se slagalica složi.

Pitanje da li je TIS-100 igra je sasvim legitimno, pogotovo zato što je osnovna svrha igara zabava, a ovaj naslov je poprilično specifičan. TIS-100 je najnovija igra proizvođača Zachtronics Industries (Spacechem, Infinifactory, Infiniminer…), odnosno Zacharyija Bartha koji to ime koristi kao pseudonim kada svijetu isporučuje brutalno teške i zanimljive naslove. Ovo je drugi naslov Zachtronicsa u 2015. godine, a raduje što količina urađenog ne utječe na ispoliranost naslova.

Kada pokrenete TIS-100, začut ćete karakteristični zvuk paljenja katodnog monitora i pokretanja stare kompjuterske mašine. Igra počinje ekranom koji podsjeća na MS-DOS, a onda vas upozorava da su određeni dijelovi koda pokvareni i pokreće debug mašinu.

TIS-100-1

TIS-100 je simulator kompjuterskog programa u kojem koristeći fiktivni programski jezik morate rješavati određene probleme. Rješavajući probleme otkrivate pozadinsku priču o funkciji i razlogu izgradnje TIS-100 sistema. Svaka od dvadeset osnovnih zagonetki sastoji se od dvanaest kućica koje tjerate da komuniciraju jedne sa drugima u svrhu rješavanja problema, tako što mijenjate kod i upisujete nove komande. Lagano? Nimalo.

Možda vrijedi na samom početku reći da nisam daleko dogurao u TIS-100. Riješio sam prvih pet zagonetki, a šesta mi kida živce već danima. Naravno, postoji mogućnost da pogledam rješenje, ali ne želim to uraditi. Zbog dogovora koji imam sa izdavačima, nisam u stanju da otežem pisanje ovog predstavljanja, ali i sa četvrtinom prijeđenih nivoa, znam sasvim dovoljno o licu i naličju naslova. Rješavanje zagonetki nije linearno, već svaka zagonetka dopušta eksperiment i potragu za najefektnijim rješenjem koje će koristiti najmanji broj resursa za rad.

Iako je TIS-100 zasnovan na fiktivnom programskom jeziku, ako ste se dosad sretali sa assembly jezicima, onda će vaš put kroz igru biti uveliko olakšan jer poznajete logiku ostvarivanja komunikacija sa i među mašinama. Za nas tupane koji smo upisali novinarstvo TIS-100 predstavlja nevjerovatan izazov. Igra dolazi uz PDF uputstvo na četrnaest stranica. Zachtronics toplo preporučuje štampanje ovog uputstva jer ćete ga koristiti konstantno. Ono je dizajnirano savršeno, liči na fotokopirane dokumente iz osamdesetih, a bogato je ručno pisanim podacima, dodacima i referencama na druga nepostojeća uputstva. Pored njega ne postoji nikakav drugi vid držanja za ručicu.  Za ljude koji nisu upoznati sa elementima na osnovu kojih je građen TIS-100, ovaj naslov redefiniše težinu i komplikaciju u svijetu igranja.

TIS-100-2

TIS-100 je baziran na snažnom i poprilično vjernom retro prikazu. Osobi koja ne zna da igrate igru, TIS-100 se može učiniti kao čudan dokument ili nerazumljiv sofver iz DOS ere. Zvukovi koje igra proizvodu su jednostavni, nostalgično iritirajući. Pored osnovne priče, igra dopušta i kreiranje vlastitih problema i zagonetki koje možete podijeliti sa prijateljima.

U čemu je zapravo snaga TIS-100? Igra od samog početka udara snažno, ne podcjenjuje svoje igrače niti im pomaže. Možete biti zbunjeni i odustati ili biti zbunjeni i nastaviti. Igri je sasvim svejedno. No kada nakon nekoliko besanih noći ili uzastopnih igraćih sesija napokon otkrijete greške u sistemu, kompilirate komande i gledate kako se rješenje sprovodi, ispunit će vas nevjerovatan osjećaj zadovoljstva. To se dešava jer se TIS-100 ne ponaša kao igra već kao stvarni problem čije rješenje iziskuje trud, upornost i logiku.

Da li je TIS-100 igra za vas? Zavisi kako definišete svoju zabavu. Najlakše je TIS-100 nazvati specijaliziranim naslovom koji neće oduševiti široke narodne mase, ali one koje oduševi, zabavljat će dugo, dugo vremena.

Igrao sam TIS-100 na Steamu. Zahvaljujem se Zachtronics Instituteu na ustupljenom primjerku.

PODIJELI
TEGOVI

PODRŽI ME NA PATREONU!

Hvala ti!
Mastodon