Igrao sam: THEA: THE AWAKENING

thea_logo

Uprkos svojoj šarolikosti, slavenska mitologija se ne sreće često u svijetu video igara. Jedan od sjajnih primjera iskorištavanja ovog izvora inspiracije je Witcher serijal, ali pored njega razvojni timovi se najčešće hvataju mitologije nekih drugih naroda. Moj radar je detektovao britansku kuću MuHa Games i njihov naslov Thea: The Awakening zahvaljujući neuobičajenom poslovnom potezu izdavanja besplatnih DLC dodataka.

Ova odluka, koju ne bi sproveli u djelo ni mnogi veliki studiji sa sigurnim finansijskim zaleđem, donijela je MuHa Gamesu određene finansijske gubitke, ali i jačanje igraće zajednice. Naknadno i postepeno se uloženo počelo vraćati kroz donacije i priliv novih igrača. Kada kažem besplatni dodaci, ne mislim na minorne dodatke već na nevjerovatno mnogo dodatnog sadržaja, uključujući i multiplayer mod, što je najčešća boljka i neostvareni san svih indie razvojnih timova ukoliko su igru prvenstveno zamislili kao single player iskustvo.

thea1

Thea: The Awakening je čudan naslov koji sadrži sve prepoznatljive elemente, ali se doima kao unikatno iskustvo. Roguelike, crafting, 4X strategija, interaktivna avantura i kartaška igra u jednom, Thea: The Awakening vas smješta u misteriozni svijet koji je progutala tama. Igrate ulogu boga lišenog svojih moći koji se budi iz vjekovnog sna i uz pomoć nekoliko sjedbenika pokušava osigurati svoje mjesto na novom svijetu. Svaki bog ima različite karakteristike, bonuse i mane, a bogove otključavate kako igrate igru.

Igra sadrži detaljno interaktivno uputstvo koje vas upoznaje sa svakim aspektom naslova. Kako igrate, uputstvo se lagano pretače u partiju čiji ishod određujete svojim igranjem, ali povremeni tekstualni ispisi pomoći će vam u slučaju da zapnete. Igra je bazirana na potezima te je kretanje slično kao i u svim ostalim 4X naslovima, no za razliku od recimo Civ serijala, vi ne kreirate više različitih gradova, već vodite centralnu utvrdu, odnosno grad iz kojeg pokrećete sve akcije. U gradu možete obavljati različite funkcije, raspoređivati aktivnosti vaših sljedbenika, određivati karijere novorođene djece, kreirati nove predmete ili graditi zgrade. U suštini, za razliku od ostalih 4X naslova, glavna uloga ne pripada utvrdama već vašim likovima koji se razvijaju i prirastaju vam srcu na isti način na koji to čine vojnici u X-Com serijalu.

Iz menija grada moguće  je kreirati ekspedicije. One predstavljaju osnovu igraćeg iskustva jer iste šaljete na četiri strane nepoznatog svijeta. Opremajući ekspedicije morate voditi računa o brojnosti iste, vrsti naoružanja i namirnica koje nose sa sobom. U dalekom svijetu ekspedicija se može suočiti sa različitim izazovima od kojih neprijatelji i borba nisu najgore što se može desiti. Veliki broj nasumičnih dešavanja o ishodu kojih možete odlučivati kao u interaktivnim avanturama pružit će priliku i onima koji ne vole ratovati da se dobro zabave. Izbora ima zaista mnogo – bili ljubitelj mača, magije ili brbljivog jezika, Thea će vam ih pružiti.

Sukobi sa neprijateljima rješavaju se kroz kartašku igru koja po meni predstavlja najslabiju kariku naslova. Nažalost, kartaška igra ne pruža mnogo izbora i već nakon nekoliko sati gubi svoj čar, pa je opcija da se automatski razrješe sukobi i više nego dobrodošla.

thea3

Thea: The Awakening je naslov nevjerovatno bogat sadržajem. Slavenska mitologija upletena je u sve pore igre, a mašta razvojnog tima dodatno dobija na jačini zanimljivim ilustracijama i snimljenim dijalozima i monolozima. Autori glasova uložili su mnogo truda u oživljavanje svijeta i sve podsjeća na neka bolja vremena kada su igre bile puno više od produkta na digitalnoj polici, tih davnih devedesetih kada su (skoro sve) pokušavale na sve načine da ispričaju što jezgrovitiju bajku.

Igrao sam (i igram!) uistinu sjajan biser indie igraćeg svijeta koji zaslužuje vašu pažnju zahvaljujući prvenstveno hrabrosti razvojno tima po pitanju spoja ideja i načina realizacije istog. Igra zna ponekad omanuti ili pokazati svoje dosadno lice, ali odmorite malo i vratite joj se nakon nekog vremena jer svakim novim povratkom otkrit ćete dodatni šarm.

Thea: The Awakening sam igrao na Steamu. Zahvaljujem se MuHa Games na ustupljenom primjerku.