Igrao sam: STASIS

STASIS-game

Oni malo stariji moguće da se sjećaju Sanitariuma, genijalne izometrične point'n'click avanture sa kraja devedesetih čija je atmosfera odisala apsolutnim ludilom i išla ruku pod ruku sa naslovom igre. Dekadu i kusur kasnije, Kickstarter pobjednik STASIS, produkt južnoafričkog studija The Brotherhood, a iza kojeg stoji i izdavačka kuća Daedelic Entertainment, vraća nas u izometrični point'n'click pakao. Da ne bi krivo shvatili, u pitanju je neovisna, horor SF priča koja sa Sanitariumom dijeli mehaniku igranja.

Igrate ulogu Johna Marachecka koji se budi iz stanja hibernacije na nepoznatom svemirskom brodu. Ne znate gdje ste, ali znate ko fali – vaša kćerka i supruga koje su u stanje hibernacije pred dugi put na potpunu drugom mjestu uplovile sa vama. Vaš zadatak? Preživjeti i pronaći svoju porodicu. Priča je ono što prodaje sam naslov. Bavi se različitim idejama, idejama porodice, morala i nauke te granica ljudskih aktivnosti. Dodatnu detalje saznajete kroz razbacane dokumente i terminale i iako čitanje istih nema nikaku vrijednost za samu mehaniku igre (nećete u tim spisima pronalaziti podatke ili ideje kako dalje), ne čitati ove podatke je ogroman gubitak po pitanju samog igraćeg iskustva. Dodatni detalji sakriveni su među ovim redovima i pomažu igračima da razumiju priču bolje.

Što se tiče same mehanike igranja, sve ono što ste naučili u drugim p'n'c naslovima možete primijeniti i u STASISu. Skupljate predmete, kombinirate ih i isprobavate na različitim lokacijama. Igra je to pokušaja, pogreške i pogađanja. Uz ove prepreke, susrest ćete se i sa dodatnim zagonetkama. Težina ovih varira, većina zagonetki zahtijeva logična rješenja, ali nekoliko njih je tako ubojito naporno i nelogično da je bolje da se spremite na pretraživanje rješenja na internetu ili višesatne pokušaje. Zanimljiv dodatak u STASISu je smrt. Moguće je umrijeti na različite i grozne načine, ali i počiniti samoubistvo korištenjem određenih predmeta u određenoj sekvenci na sebi. To će vam donijeti Steam značke. Ipak, ovo nije akcijska igra te je smrt zapravo rezultat pogrešne akcije u pravo vrijeme.

stasis1

Vizuelno, STASIS je mač sa dvije oštrice. Detaljno nacrtani turobni prostori svemirskog broda golicaju maštu i pomažu lakšoj plovidbi kroz naslov, ali animacije su, blago rečeno, amaterski odrađene. Sve u svemu, ako ste ljubitelj igara devedesetih, vizuelna prezentacija će na vas ostaviti određeni dojam i činiti se šarmantnom, ali ako niste – najvjerovatnije ćete sam naslov smatrati iznimno ružnim. Najveći problem koji sam ja imao sa vizuelnom prezentacijom je paleta boja koja je nekad zaista vješto sakrivala važne elemente na mapama. Budite strpljivi u ovim trenucima, isplatit će se.

Zvučna podloga je odlična. Vođa ekipe je Mark Morgan, autor soundtrackova igara kakve su Fallout i Wasteland. I ovaj put Morgan briljira sa svojim ambijentalnim zvucima, uz podršku nekoliko manje poznatih imena. Iako su dijalozi snimljeni, sam kvalitet glume je osrednji. Moglo je bolje, u određenim trenucima sam pomislio da bi možda bilo najbolje da glasova ni nema, ali nije toliko teško izdržati.

U svijetu STASISa zadržat ćete se otprilike sedam do osam sati. STASIS je atmosferično iskustvo vođeno dobrom, detaljnom pričom baziranom na elementima znanstvene fantastike i body horora čiji je najpoznatiji predstavnik širokim masama najvjerovatnije David Cronenberg. Igra ne odbija priznati kome je zapravo namijenjena: ljubiteljima staroškolskih avantura koji vole odličnu bajku i ne boje se povremenih zaista napornih zagonetki.

STASIS je dostupan na Steamu. Zahvaljujem se kompaniji The Brotherhood na ustupljenom primjerku.