Igrao sam: Pinball FX2 – Star Wars™ Pinball: The Force Awakens™ Pack

PFX2StarWars2016

Pri izlasku iz kino dvorane nakon projekcije odličnog novog filma Star Wars franšize, rekao sam u šali da je zapravo sam film dugometražna reklama za sve igračke i sitnice koje će ljudi moći kupiti, a ne obrnuto. Milioni iskeširani na robu sa Star Wars logotipom u posljednjih nekoliko mjeseci govore dovoljno u prilog istini u mojoj šali.

Početkom decembra pitao sam se kako to da nam Zen Studios, autori Pinball FX2 nisu dostavili tematske table The Force Awakens filma jer su dosad izdali tablu za svaki film, uključujući i tri omražene epizode iz serijala. Kada su ipak najavili table, shvatio sam da je to bilo planirano, ali da je izlazak tempiran poslije samog filma kako bi se umanjila mogućnost otkrivanja bilo kakvih pojedinosti i spoilera. Pametan potez.

Novi Star Wars paket nam donosi dvije table koje se tematski vežu za Rebellion i The First Order, sukobljene strane u novom filmu. Samim tim, table su vizuelno veoma različite. The Force Awakens ima štih pustinjskog planeta Jakkua na kojem se prvi put susrećemo sa Rey. Tabla je čista, sa minimalnim brojem elemenata i brzim lukom na sredini koji podsjeća na Zenovu Age of Ultron tablu. No za razliku od Age of Ultrona, loptu je na ovoj tabli poprilično lako kontrolisati. Mini igra sa novim omiljenim droidom BB 8 tjera vas da izbjegavate mreže koje vas pokušavaju saplesti. Odlično i napeto.

forceawakenspinball1

Might of The First Order je druga tabla skoncentrisana na trupe Kyla Rena i akcije First Ordera u filmu. Sastoji se od dva nivoa te konstrukcijom podsjeća na stvarnu tablu Black Hole. Na ovoj tabli najveći problem će predstavljati multiball gdje ćete iscrpiti vlastite oči analizirajući u panici koja je lopta na gornjoj, a koja na donjoj tabli. Black Hole je za razliku od ove table pametno koristio osvjetljenja kako bi naglasio koji nivo je u igri te mislim da to odista fali ovoj tabli kako bi zasjala u pravom svjetlu.

Obje table, s obzirom da su dio licenciranog paketa koriste muziku i glasove iz pripadajućih aspekata filma. Zaraditi multiball i ispunjavati misije na tablama se u teoriji čini lako jer se većina misija bazira na pogađanju rampi. Međutim, baš kao i u The Walking Deadu, loptica je ekstremno gumene prirode. Time će side drain postati iritantan i često frustrirati, a vi ćete beznadežno gledati kako loptica propada bez obzira na vaše umijeće.

forceawakenspinball2

Sve u svemu, Zen Studios je započeo godinu paketom solidnih Star Wars tabli koji nažalost pati od gumenjaka što je (pogrešno odabrana) fizika i na nekim drugim tablama. Iskreno se nadam da će neki patch to ispraviti, ali poznavajući Zen – kako nam je dostavljeno, tako ostaje. Da je fizika lopte kao na autorskim tablama Zen Studiosa, na skali od jedan do pet, ovaj paket bi dobio šesticu. Ovako je ocjena četvorka sa blagom tendencijom ka prosječnosti.

Pinball FX2 – Star Wars™ Pinball: The Force Awakens™ Pack paket sam probao na Steamu. Zahvaljujem se kući Zen Studios na ustupljenom primjerku.