Igrao sam: PINBALL FX2 – MARVEL'S AVENGERS: AGE OF ULTRON

Ultron_01

Avengers: Age of Ultron je jedanaesti film iz povezanog filmskog univerzuma američkog Marvela, jedne od najvećih svjetskih tvornica superheroja. Sa izuzetkom prvog filma sa Kapetanom Amerikom kojeg sam gledao osam sati (i po tome ga zapamtio) jer sam svako malo morao pauzirati, ninati i hraniti dijete (kćerka mi je tada bila stara svega nekoliko sedmica), nisam se baš previše interesirao za ovu stranu Marvelovih superherojstava.

Uz filmove uvijek ide i odgovarajući promotivni materijal koji može varirati od hiperbezveznog do zanimljivog, što je slučaj sa novom Pinball FX2 tablom koja se tematski veže za Avengers: Age of Ultron.

Ultron_02

Nova tabla nastala u kooperaciji Marvela i Zen Studiosa donosi jednu značajnu promjenu u svijet Pinball FX2. U pitanju je izbor težine igranja. Dosad su igrači imali priliku da u opcijama igre mijenjaju postavke tabli, ali svaka promjena automatski je poništavala poene i vaše ime nije bilo legitimno za unos na listu najboljih sve dok ne vratite tvorničke postavke. Promjene u težini na Age of Ultron tabli su integrisane kao dio igre. Kako se podiže težina, sa njom raste i nagib table, te ćete se na hard postavkama suočiti sa ogromnim brzinama koje će uistinu testirati vaše reflekse. Kako raste težina na kojoj igrate, tako i opada raspoloživo vrijeme koje imate za bonuse u hurry up modovima. Međutim, isplativo je igrati na većim težinama – lakše je uvezati kombo poene, a milioni jedva čekaju da vam padnu u krilo.

Tabla nudi i mini igru sa Hawkeye u glavnoj ulozi, dok svaki od junaka koji se pojavljuju na tabli (Captain America, Hulk, Thor, Black Widow, Iron Man i Hawkeye) imaju svoje zasebne modove koje možete aktivirati. Prolazi, rampe i dvospratnost table omogućavaju fluidno igranje, iako se lopte čine teže nego na drugim tablama. Može biti da je do mene.

Ultron_06

Kako je Ultron zapravo robot i centralni negativac novog filma i table, cijela tabla ima jedinstven metalski šmek – od zvuka, pa do izgleda, sve izgleda metalizirano i teško.

Zamjerka koju imam je pretrpanost table u gornjem dijelu. Slike možda ne prikazuju na pravi način tu pretrpanost (kome bi smetala jedna rampa preko gornjeg dijela?), ali ako budete igrali, uvidjet ćete o čemu pišem. Tabla koja ima velik nagib na kojem se postiže strahovita brzina trebala bi imati i dobru preglednost. Mnogo dobrih partija mi je propalo tako što sam propustio loptu jer uopće nisam vidio u kojem smjeru ide. Po mom mišljenju, elementi ometaju preglednost bez obzira koju kameru koristili dok igrate – čak i super pregledna dvica (WIDE) ne omogućava da vidite tablu u potpunosti, te često uočite gdje je lopta kada je već prekasno.

Marvel's Avengers: Age of Ultron nije najbolja Pinball FX2 tabla, čak ni najbolja tabla sa Marvelovim logotipom, ali je inovacije poput izbora težine i nagiba čine zanimljivom i vjerujem da će joj upravo te sitnice podići popularnost među igračima.

Pinball FX2 – Marvel's Avengers: Age of Ultron dostupna je na mobilnim platformama, konzolama i PC-ju, a ja sam igrao svoju verziju na Steamu. Zahvaljujem se kući Zen Studios na ustupljenom primjerku.