Igrao sam: PINBALL FX2 – Balls of Glory Pack

ballsofglory

Stanje u svijetu Pinball FX2 je pomalo dramatično u posljednjih nekoliko mjeseci. Razlog tome je penzionisanje stare liste sa bodovima iz tehničkih razloga koje je ovdje teško opisati jer iziskuju korištenje pinball terminologije. S druge strane, nije ni toliko važno da pišem o istima. Ovaj potez je mnoge igrače ostavio nezadovoljnima, a neki od najboljih igrača su u potpunosti napustili igru i prešli u druge tabore.

ballsofglory4

Zen Studios je potvrdio da razumiju kritike, ali ih se nisu previše dotakle, već su nastavili u svom stilu. Ovu izdavačku godinu završavaju sa megapaketom od četiri table koje su razvili u saradnji sa kućom Fox. Nove četiri table bazirane su na popularnim crtanim filmovima Archer, Family Guy, American Dad i Bob's Burgers.

Čim bacite pogled na ove table, primijetit ćete da se u ovom slučaju, baš kao i u South Park paketu pazilo da vizuelna strana bude više u skladu sa stilom crtanog filma, nego fliper mašine.Ovakav šareni, dječji stil mogli ste vidjeti i na Plants VS Zombies tabli. Da li će vam se ovaj pristup svidjeti ili ne, pitanje je vašeg vlastitog ukusa. Ja više naginjem pristupu u kojem se kombiniraju tradicionalni i novi elementi, pa mi u paketu vizuelno najviše odgovara Archerova tabla, iako mi ona nije najbolja.

ballsofglory1

Ukoliko ste igrali prijašnje Pinball FX2 table, primijetit ćete dosta ranije prisutnih rješenja, od rasporeda rampi pa do određenih uglova. Nazvati to reciklažom bi bilo odgovarajuće, ali nepravedno jer se u kreiranju tabli trebaju poštivati određena pravila i ne mogu se izmišljati svemirski brodovi ukoliko se ide na držanje određene forme. Primijetio sam elemente viđene na Spider-Man i Venom tablama, neke sitnice sa Star Wars tabli, a ponajviše Avengersa. Gađanje rampi koje smo vidjeli na Avengers tabli osnova je i ove četiri table, ali ponajviše se utjecaj ove mehanike osjeti na Family Guy i Bob's Burgers tablama.

Kako su table licencirane, tako vas na istima očekuje i zvuk iz crtanih serijala. Kao i u slučaju South Parka vješto se izbjeglo implementiranje nepodobnih šala u samu paletu zvukova. Ono što je meni bilo čudno je odluka da se u tablama ne iskoriste svi glavni likovi u zvučnom obliku. Fraze kao fraze, mogu vas umoriti, mogu vas razveseliti. Ja sa ponavljanjem istih zaista nisam imao problema jer nekako ni ne očekujem da će se zgurati deset godina nekog crtanog materijala u jednu tablu, a nije mi smetao ni izostanak onih malo grubljih.

ballsofglory2

Teško je zaključiti priču o novom Pinball FX2 paketu, a da ne zaključim ovako: u pitanju je kvalitetan proizvod (definitivno ne najkvalitetniji ove godine) koji nažalost pati od sindroma mača sa dvije oštrice. Sve četiri table pate od lakoće, odnosno sindroma zabava za cijelu porodicu. Dobro u tome je što se mlađi i/ili manje iskusni ljubitelji flipera mogu okušati na ovim tablama, a loše što će onim iskusnijima držanje lopte iznad površine u jednom trenutku postati odrađivanje posla, a ne zabava i izazov. Vrijedi napomenuti i da poznavanje crtanog filma čiju tablu igrate vrijedi puno jer ćete tek u tom stanju postići optimalno zabavno igraće iskustvo.

ballsofglory3

Pinball FX2 – Balls of Glory sam igrao na Steamu. Zahvaljujem se kući Zen Studios na ustupljenom primjerku

Error decoding the Instagram API json