Igrao sam: PINBALL FX2 – ALIENS VS. PINBALL

alienspinball
26. aprila armije ljubitelja Alien franšize proslavljaju takozvani Dan Aliena (Alien Day). Datum nije odabran slučajno, već je pažljivo osmišljen od kapitalističke mašine spremne da ljubiteljima ponovo izazove povišen nivo strasti i eventualnu kupovinu dodatnih Alien materijala. Datum je referenca na Acheron, satelit kodnog naziva LV-426 na kojem su se ekipa i Ripley prvi put susreli sa Osmim putnikom. Proslavi jednog od najmoćnijih filmskih serijala pridružio se i Zen Studios koji je sasvim neočekivano podario ljubiteljima flipera čak tri nove tematske table u sklopu paketa Aliens VS Pinball.

Ukoliko ste upoznati sa licenciranim tablama koje za Pinball FX2 proizvodi Zen Studios, znate šta možete očekivati. Radi se o veoma detaljnim tablama koje koriste zvukove i sliku iz originalnih materijala. U slučaju tri Alien tematske table, inspiracija se crpila iz Alien filmova i igara.

alienspinball1

Prva tabla je ujedno meni i najdraža, ponajviše zbog moje povezanosti sa originalnim materijalom. Aliens je inspirisan istoimenom akcijskim blockbusterom iz 1986. godine. Svi elementi filma su tu: Kraljica, Ripley, Hudson i Bishop su samo neki od likova koje ćete sresti. Tabla ima fantastičan dizajn, prvenstveno jer izgleda kao tabla koja bi zaista mogla postojati prije trideset godina u nekom zadimljenom lokalu (minus klasične Pinball FX2 animacije koje ne robuju okovima stvarnosti). Tabla nije pretrpana elementima, rampe su lijepo raspoređene i omogućavaju fluidnost u gađanju. Zanimljiva je odluka da se pored ručnog odabira misija one mogu igrati i po filmskom redu što dodatno pridonosi atmosferi. Igra posjeduje čak pet načina da se dođe do dodatnih lopti što će ganjanje najvećeg rezultata učiniti lakšom misijom, a igrači će imati priliku i učestvovati u mini igri trke i izbjegavanja prepreka. Borba protiv Aliena na ovoj tabli je i više nego zadovoljavajuća. Aliens je jedna od najbolje dizajniranih Pinball FX2 tabli čija će kvaliteta natjerati igrače da dobro zagriju stolice.

alienspinball3

Alien: Isolation pokušava na tabli rekreirati osjećaj strave iz odlične igre Creative Assemblyija. Igrate kao Amanda Ripley te trebate poraziti Aliena koji vas ganja kroz uske hodnike i prolaze svemirske stanice Sevastopol. Poprilično impresionira zvučna podloga na ovoj tabli jer stvara osjećaj neponovljiv osjećaj jeze. Nije mi se jednom desilo da brzo ispucam loptu ili uništim svoje šanse zato jer me glas upozoravao da mi se nešto približava.  Tabla je očišćena od elemenata, na prvi pogled siromašna, ali nedostatak bumpera i vijugavih rampi kompenzira teškim misijama koje su u skladu sa igrom u Seginoj režiji. Na tabli ćete imati priliku i zaigrati wallbreakerovsku igru hakiranja. Ovo je tabla na kojoj će ponajviše vremena provesti ljubitelji preciznog lansiranja lopte jer pokretanje misija zahtijeva pogađanje kompjuterskog terminala koji se nalazi u donjem lijevom uglu i koji je poprilično teško pogoditi bez nekoliko partija vježbe.

alienspinball2

Iako je koncept borbe Aliena i Predator potekao iz stripa objavljenog krajem osamdesetih godina, pravu eksponiranost dobio je tek 2004. godine zahvaljujući istoimenom filmu u režiji Paula Andersona. Borba Aliena i Predatora je tema treće table iz serije Aliens Vs Pinball. Za razliku od filma koji je bio klasično (ne)djelo Paula Andersona, tabla u režiji Zen Studiosa je tematski vrlo zanimljiva. Igrate ulogu Predatora i za cilj imate uništenje Aliena (čini se da ih baš niko ne voli koliko fanovi). Gornji dio table čini i antička piramida koja je dio zanimljive slagalice koju slažete uz pomoć flipera. Baš kao i Alien: Isolation, polagano rješavanje ciljeva i misija je osnovna ideja ove table.

Alien VS Pinball je neočekivano i fantastično iznenađenje Zen Studiosa. Sve tri table definitivno će se svidjeti ljubiteljima serijala, a ukoliko i niste zaljubljeni u neki od segmenata franšize (khm*AVP*khm), ipak ćete uživati u predivno dizajniranim i neočekivano dobro balansiranim tablama koje će vas svako malo pozivati nazad u svoj zagrljaj.

Aliens VS Pinball sam igrao na Steamu, iako je dostupan na različitim sistemima i mobilnim platformama. Zahvaljujem se Zen Studios na ustupljenom primjerku.