Igrao sam: PINBALL FX 2 MARVEL'S WOMEN OF POWER

marvelwoplogo

Sada je već očigledno, ukoliko nije bilo ranije, da Zen Studios najvjerovatnije ima ekskluzivni ugovor sa Disneyem da u svijet flipera prenese sve i jednog lika koji su Disneyevo intelektualno vlasništvo. Doduše, još uvijek čekamo na prave Disney table, ali Marvel i Star Wars su već odavno zavladali svijetom Pinball FX2; sa trinaest Star Wars i čak dvadeset i tri Marvel table, Disney čini osnovu Pinball FX2 kataloga.

Najava novog paketa izazvala je u meni dvojaka osjećanja; sa jedne strane, najiskrenije rečeno, umorio sam se od logotipa Marvela. Vjerujem da bih bio umoran i da Zen Studios počne izdavati i DC Comics table, superheroji su zadnji na listi tema koje želim vidjeti u fliperu. Zamislimo da nam Zen Studios sada servira Stranger Things, Mr. Robot, Breaking Bad ili Metallica table. To bi bilo stvarno osvježenje.  S druge strane, obradovao me pomalo neobičan potez Zen Studiosa: Marvel's Women of Power posvećen je u potpunosti heroinama Marvelovog svijeta, sa naglaskom na manje poznate superžene, barem meni koji sam se sa Marvelovim junacima susretao kroz stripove u tinejdžerskom periodu i kroz seriju filmova u posljednjih nekoliko godina (čitaj: sekundu bolje od prosječnog poznavatelja Marvelovog svijeta koji stripa u ruku nije uzeo).

marvelwop1

Paket Women of Power sastoji se od dvije table. Prva je A-Force, tabla na kojoj se sukobljavaju (tehnički sarađuju, ali su prije eksplozije Kozmičke kocke bile sukobljene) Madam Masque i Black Widow u alternativnoj stvarnosti kada svijetom vlada Sovjetski savez. Retro temu nažalost ne prati i retro dizajn. Iskorišten je već dobro poznati koncept dualizma na FX2 tablama. Ista zbog toga podsjeća na Civil War tablu gdje su Iron Man i Captain America u glavnim ulogama, a elementi i zvuci na tabli evociraju uspomene na autorsku Biolab i Marvelovu Age of Ultron. Generalno ne volim ovakav dizajn tabli jer sam na istima poprilično neprecizan. Između elementa i flipera je često prevelika i nejasna udaljenost, pa često završavam sa neuspješnim udarcima tamo gdje ne želim. Sama tabla sadrži četiri flipera, što znači da postoji više različitih kombinacija za combo bodovanje, a dva multiball moda se mogu kombinirati. A-Force je poprilično lagana tabla, sa opuštenim misijama, ali u osnovi ni po čemu drugačija od jedne prosječne Marvelove table tako da je pitanje koliko se zapravo ista može preporučiti.

marvelwop2

S druge strane, Champions u kojoj se Ms. Marvel sukobljava sa Bombshell nakon pljačke banke je vrlo simpatična tabla sa zanimljivim dizajnom. Mnogo rampi i potpuno retro zvuk ovu tablu čine igrivom mnogo više nego A-Force. Champions uveliko podsjeća na Ms. Splosion Man zbog fluidnosti igre, ali i milionskih bodova koje dobijate ispaljivanjem lopti na rampe koje su primarno smještene u gornjem dijelu table. Dva različita multiballa, jedan video mod, urnebesne Dhalsim animacije i nekoliko gostujućih heroina čine Champions i vizuelno privlačnom tablom.

Marvel's Women of Power je bezrazložno precijenjen; dvije table za sedam eura čine ovo najskupljim paketom Pinball FX 2 tabli. Iz kojeg god ugla posmatrao, pomalo sam umoran od Marvela, sviđa mi se ideja prezentacije manje poznatih junakinja, ali sadržajno, Pinball FX2 nudi i bolje table za mnogo manje novca. Kupiti na rasprodaji ukoliko vam ostane nešto siće.

Marvel's Women of Power sam igrao na Steamu. Zahvaljujem se Zen Studios na ustupljenom primjerku.

PODIJELI
TEGOVI

PODRŽI ME NA PATREONU!

Hvala ti!