Igrao sam: PINBALL FX 2 MARVEL'S WOMEN OF POWER

marvelwoplogo

Sada je već očigledno, ukoliko nije bilo ranije, da Zen Studios najvjerovatnije ima ekskluzivni ugovor sa Disneyem da u svijet flipera prenese sve i jednog lika koji su Disneyevo intelektualno vlasništvo. Doduše, još uvijek čekamo na prave Disney table, ali Marvel i Star Wars su već odavno zavladali svijetom Pinball FX2; sa trinaest Star Wars i čak dvadeset i tri Marvel table, Disney čini osnovu Pinball FX2 kataloga.

Najava novog paketa izazvala je u meni dvojaka osjećanja; sa jedne strane, najiskrenije rečeno, umorio sam se od logotipa Marvela. Vjerujem da bih bio umoran i da Zen Studios počne izdavati i DC Comics table, superheroji su zadnji na listi tema koje želim vidjeti u fliperu. Zamislimo da nam Zen Studios sada servira Stranger Things, Mr. Robot, Breaking Bad ili Metallica table. To bi bilo stvarno osvježenje.  S druge strane, obradovao me pomalo neobičan potez Zen Studiosa: Marvel's Women of Power posvećen je u potpunosti heroinama Marvelovog svijeta, sa naglaskom na manje poznate superžene, barem meni koji sam se sa Marvelovim junacima susretao kroz stripove u tinejdžerskom periodu i kroz seriju filmova u posljednjih nekoliko godina (čitaj: sekundu bolje od prosječnog poznavatelja Marvelovog svijeta koji stripa u ruku nije uzeo).

marvelwop1

Paket Women of Power sastoji se od dvije table. Prva je A-Force, tabla na kojoj se sukobljavaju (tehnički sarađuju, ali su prije eksplozije Kozmičke kocke bile sukobljene) Madam Masque i Black Widow u alternativnoj stvarnosti kada svijetom vlada Sovjetski savez. Retro temu nažalost ne prati i retro dizajn. Iskorišten je već dobro poznati koncept dualizma na FX2 tablama. Ista zbog toga podsjeća na Civil War tablu gdje su Iron Man i Captain America u glavnim ulogama, a elementi i zvuci na tabli evociraju uspomene na autorsku Biolab i Marvelovu Age of Ultron. Generalno ne volim ovakav dizajn tabli jer sam na istima poprilično neprecizan. Između elementa i flipera je često prevelika i nejasna udaljenost, pa često završavam sa neuspješnim udarcima tamo gdje ne želim. Sama tabla sadrži četiri flipera, što znači da postoji više različitih kombinacija za combo bodovanje, a dva multiball moda se mogu kombinirati. A-Force je poprilično lagana tabla, sa opuštenim misijama, ali u osnovi ni po čemu drugačija od jedne prosječne Marvelove table tako da je pitanje koliko se zapravo ista može preporučiti.

marvelwop2

S druge strane, Champions u kojoj se Ms. Marvel sukobljava sa Bombshell nakon pljačke banke je vrlo simpatična tabla sa zanimljivim dizajnom. Mnogo rampi i potpuno retro zvuk ovu tablu čine igrivom mnogo više nego A-Force. Champions uveliko podsjeća na Ms. Splosion Man zbog fluidnosti igre, ali i milionskih bodova koje dobijate ispaljivanjem lopti na rampe koje su primarno smještene u gornjem dijelu table. Dva različita multiballa, jedan video mod, urnebesne Dhalsim animacije i nekoliko gostujućih heroina čine Champions i vizuelno privlačnom tablom.

Marvel's Women of Power je bezrazložno precijenjen; dvije table za sedam eura čine ovo najskupljim paketom Pinball FX 2 tabli. Iz kojeg god ugla posmatrao, pomalo sam umoran od Marvela, sviđa mi se ideja prezentacije manje poznatih junakinja, ali sadržajno, Pinball FX2 nudi i bolje table za mnogo manje novca. Kupiti na rasprodaji ukoliko vam ostane nešto siće.

Marvel's Women of Power sam igrao na Steamu. Zahvaljujem se Zen Studios na ustupljenom primjerku.