Igrao sam: PAC-MAN 256

Pacman256logo

Može li učenik nadmašiti učitelja?

Isto sam pitanje postavio sebi nakon nekoliko sati bjesomučnog igranja Pac-Man 256, naslova koji je prvo zaživio na mobilnim platformama, a onda dobio i zasluženi PC port.

Osnovna mehanika originalne igre je zadržana i u ovom izdanju. Vaš je cilj skupiti što više poena konzumirajući Pac-tačke i bježeći od duhova. Tu nastaje obrat u svijetu Pac-Man 256. Edicija 256 posjeduje i dodatne mehanike endless runner žanra gdje se cijeli nivo konstantno i neumoljivo pomjera prema gore, a donji dio nestaje u buci i neredu buga 256 (najvjerovatnije najpoznatiji bug na svijetu – 256. nivo Pac-Mana imao je bug koji je uzrokovao da se nivo deformiše i time postane neigriv). Crnilo buga 256 je, koliko god se igra doimala kao nevina dječija zabava, poprilično neugodno i vizuelno i auditivno, a približavanje ambisu uzrokuje da se slika i zvuk distorziraju po čemu možete primijetiti koliko ste blizu propasti. Ovim se otvara potpuno nova dimenzija. Igranje postaje nepredvidivo, a Pac-Man 256 zahtjeva mnogo više strategije i djelovanja na licu mjesta nego prijašnje edicije. Opasnost je konstanta jer nikad ne znaš šta će donijeti gornja polovica ekrana.

pacman256-2

Pored dobro poznatih velikih tački koje duhove na neko vrijeme čine jestivim, Pac-Man ovaj put na raspolaganju posjeduje i dodatne zanimljive power-upove. Više od dvadeset odličnih moći koje djeluju ofanzivno i defenzivno otključavate postepeno igranjem te iste možete dodatno nadograđivati i time povećati njihovu ubojitu moć. Ipak, neće svi biti dostupni prilikom svakog igranja, već ćete morati prilikom pokretanja igre izabrati tri otključane moći koje će vam biti na raspolaganju.

Zvučno, igra je klasični Pac-Man proizvod, a vizuelno izgleda impresivno i nije teška za oči. Ukoliko vam osnovna tema ne odgovara, na izboru imate još devet tema koje će transformisati Pac-Mana, duhove i okruženje. Igra na PC-ju podržava lokalni multiplayer do četiri igrača (pripremite džojstike), a dostupne su i Steamove značke i top liste za najuspješnije igrače.

Pac-Man se prodaje po cijeni od 4,99 €, što je i više nego isplativa investicija. Svi free-to-play elementi mobilne verzije su uklonjeni u PC verziji. Kada uzmete za primjer da mobilni igrači mogu grindati danima ili kupiti jednu temu za dolar i kusur, odmah vam je jasno koliko ste u prednosti ako kupite ovo na PC-ju.

pacman256-1

Može li učenik nadmašiti učitelja? Po svim pravilima, trebao bi, ali svi znamo da u svijetu zabave to baš i nije tako. Srećom, ovaj naslov bježi daleko od uistinu neugodne prakse šutanja mrtvog konja i mužnje ispijene muzare. Više od tri decenije od prve verzije i neznanog broja različitih izdanja, Hipster Whale je uspio osvježiti temeljnu ideju i učiniti je pristupačnom i zaraznom novoj generaciji igrača. Topla preporuka novim i starim igračima!

Pac-Man 256 sam igrao na Steamu. Zahvaljujem se Bandai Namco Entertainmentu na ustupljenom primjerku.