Igrao sam: OVERCOOKED

overcookedlogo

Trećeg avgusta na digitalnoj platformi Steam, Team17 objavit će igru Overcooked iza koje stoji mali razvojni tim Ghost Town Games. Posljednje dvije sedmice proveo sam testirajući beta i finalnu verziju Overcookeda i suludo se zabavio. Overcooked je singleplayer i lokalno-kooperativni naslov u kojem tim kuhara pokušava zadovoljiti potrebe svojih mušterija i napraviti što više jela u zadanoj minutaži. Sličan koncept viđen je u Cook, Serve, Delicious!, no za razliku od tog kuharsko-videoigraćeg hita, kuhanje je premješteno u izometričnu perspektivu u kojoj jedan igrač upravlja sa dvojicom kuhara ili dva ili više igrača na raspolaganje dobiju po jednog.

Mehanika igre je veoma jednostavna i teško da nakon prvog nivoa neko neće znati šta treba raditi. Na vrhu ekrana ispisuju vam se narudžbe. Primjerice, supa od gljiva traži tri nasjeckane gljive koje se zatim kuhaju i onda stavljaju na tanjir. Proces ide ovako: izvučete gljive iz sanduka, sjeckate ih na dasci, kuhate u loncu, sadržaj lonca prespete u tanjir, tanjir date gostima, vraćeni prljavi tanjir operete i idemo ispočetka. Zvuči lagano sve dok se u igru ne umiješa nekoliko stavki.

Prva je vremensko ograničenje. Dva sata kuckaju nemilosrdno: prvi označava vrijeme za pripremanje svakog jela – ukoliko ne stignete, dobijate negativne poene. Treba uzeti u obzir da u isto vrijeme morate pripremati više različitih jela. Drugi sat označava istek partije, pa to stvara dodatni pritisak. Treći sat je onaj na koji ćete ponajviše paziti, a to je sat koji označava proces sjeckanja, kuhanja, pranja suđa. Ukoliko ne pazite na taj mjerač, vaši kuhari će stajati besposleni ili će hrana zagoriti, uzrokujući požar i uništavajući hranu.

overcooked1

Druga stavka koja komplicira su simpatične arkadne prepreke na svakoj stazi. Neke staze se pomjeraju po nivoima ili odvajaju. Druge su smještene na santi leda koja pluta pa svako malo morate balansirati svoje kuhare. Treće, one ekstremne su raspoređene na dva kamiona koja se svako malo odvoje, pa morate tempirati sjeckanja, prijenose hrane i pranje suđa. Pritiskom na dugme mijenjate kuhara kojeg koristite te ćete nakon nekog vremena, kada upadnete u fol, uhvatiti sebe kako ritmično izmjenjujete aktere, donosite, sjeckate i kuhate, baš kao u pravoj kuhinji.

Osnovu igre čini kampanja koja pored uvodnog nivoa i posljednje šefa sadrži 28 nivoa. Zahvaljujući (ne)uspješnosti svog rada, na nivou možete zaraditi od jednu do tri zvijezdice. Jedna zvijezdica predstavlja prolaz dalje i otključavanje novog nivoa. Međutim, kako budete odmicali u kampanji, neki nivoi će za igranje od vas očekivati i određeni broj zvijezdica, pa ćete se morati vraćati nazad i truditi se ostvariti bolje rezultate. Kampanja je igriva u kombinacijama od 1 do 4 igrača gdje svaki igrač ima svoj kontroler (strogo preporučljivo zbog arkadnosti samog naslova) ili igrači mogu podijeliti kontrolere, pa svaki dobije jednu polovicu pošto igra efektivno koristi tri do četiri dugmeta za kontrolisanje svih radnji kuhara.

Igranjem kampanje otključat ćete nove kuhare koji se razlikuju samo u izgledu, kao i dodatne nivoe za međusobne kauč-obračune sa prijateljima. Overcooked prate zvučni i grafički sadržaji koji savršeno odgovaraju naslovu.

Kratka recenzija za igru koja se doima kao pravi ljetni hit i koja je uzrokovala sjećanja na neke nevinije dane i provođenje vremena sa prijateljima igrajući igre na Playstationu. Nažalost, Ghost Town Games je na Steamovim forumima izjavio da je implementiranje multiplayer opcije (koja bi ZAISTA odgovarala ovom naslovu i koju veliki broj igrača traži) nešto što se trenutno ne planira zbog veličine tima i kompleksnosti zadatka, pa je Overcooked, barem u trenutnoj fazi odlična razbibriga za jednog igrača i sjajan naslov ako imate prijatelje koji sa vama žele dijeliti kauč i džojstik. Međutim, ne treba bježati od istine i reći da je Overcooked također i naslov koji neće dugo živjeti ukoliko se multiplayer ne uvede – jer to je razlika između ljetnog hita i pjesme koja se sluša i naredne godine.

Overcooked izlazi 3.8.2016. na Steamu. Zahvaljujem se Team17 na ustupljenom primjerku.